ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Κυριακή 22 Ιουλίου 2007

ΤΟ ...ΠΟΤΑΜΟΣΚΥΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ



Βρήκαν το «ποταμόσκυλο» των παραμυθιών

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 29.6.2005


Το «ποταμόσκυλο» το βγαλμένο μέσα από τα παραμύθια παράξενο πλάσμα, που περιγράφουν εδώ και πολλά χρόνια οι ηλικιωμένοι στους νεότερους στον προστατευόμενο από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ υγρότοπο Κοτυχίου-Στροφυλιάς, είναι τελικά πραγματικό.

Ενα τροχαίο ατύχημα που συνέβη προχθές σε δρόμο από τη Νέα Μανωλάδα προς Βάρδα Ηλείας, μέσα στα όρια της Β' Ζώνης Προστασίας του υγρότοπου, αποκάλυψε πως το παραμύθι των παππούδων είχε τελικά πραγματική βάση. Το περίεργο ζώο που ισχυρίζονταν ότι έβλεπαν κατά καιρούς, κυρίως τις νύχτες, να σέρνεται μέσα στους καλαμιώνες και τα νερά, το «ποταμόσκυλο», είναι πλάσμα υπαρκτό.

Το μικρό ζώο ανακάλυψε, σκοτωμένο από διερχόμενο αυτοκίνητο, ο επόπτης του Προγράμματος LIFE-Φύση Στροφυλιάς-Κοτυχίου Χρήστος Χριστοδούλου στη διάρκεια περιπολίας του στον υγρότοπο.Πρόκειται για τη βίδρα (Lutra lutra), σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Κοτυχίου, που είναι γνωστή κατά τόπους και με άλλα ονόματα, όπως «ποταμόσκυλο», και «χηνοπόταμος».

Θηλαστικό της τάξης των σαρκοφάγων και ειδικότερα της οικογένειας που περιλαμβάνει το κουνάβι, τη νυφίτσα και τον ασβό, έχει κεφάλι πλατύ με πολύ κοντά αυτιά, σώμα μακρόστενο με κοντά πόδια, τα οποία φέρουν μεμβράνες, και μακριά ουρά. Το μέγιστο μήκος της φτάνει το 1,20 εκατοστά (μαζί με την ουρά) για τα αρσενικά, ενώ τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα. Το μέγιστο βάρος της φτάνει τα 17 κιλά. Το τρίχωμά της είναι κοντό και έχει καστανό χρώμα, εκτός από το στήθος, που είναι λευκό. Το βίδρα που βρέθηκε ήταν αρσενική και είχε μήκος 1,10 μ. Το υδρόβιο ζώο κινείται με μεγάλη άνεση και εκτός νερού και τρέφεται κυρίως με ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς (πουλιά, καβούρια κ.ά.). Κυκλοφορεί κυρίως τη νύχτα, ενώ την ημέρα αναπαύεται κρυμμένο στις όχθες.

Το γεγονός ότι βρέθηκε βίδρα συνηγορεί στο ότι οι υγρότοποι της προστατευόμενης περιοχής διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

2 σχόλια:

SV1ALX είπε...

Πολυ ενδιαφερον και πολυ αισιοδοξο!Παρομοιες διηγησεις θυμαμαι μεχρι σχετικα προσφατα απο μεγαλους ανθρωπους για την υπαρξη σκυλοποταμων στο ποταμι που εκβαλει στο χωριο Πλατανα διπλα στην παραλια της Κυμης στην Ευβοια.Μαλιστα συζητουσαν οτι τα ειχαν δει η τα ειχαν ακουσει ψηλα μεσα στο ποταμι στο υψος του οικισμου Μεντουλι.Δυστυχως αυτο το ποταμι το ανεβαινουν πολλοι απο αυτους με τα εκτος δρομου αυτοκινητα και το ρυπαινουν πτηνοτροφια και χοιροτροφια.Ας ελπισουμε οτι κατι θα εχει επιζησει απο αυτα τα υπεροχα ζωα.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με μεγάλη μου έκπληξη εχθές είδα και εγώ το συγκεκριμένο είδος στην περιοχή της Κωπαίδας και η έκπληξη μου έγινε μεγαλύτερη όταν μετά από συζήτηση που είχα με κάτοικο της περιοχής έμαθα ότι υπάρχουν πολλά από αυτά στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ