ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

ΟΙ ΦΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΕΠΟΠ) ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ


ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες και σιγοκαίνε ακόμη στις χωματερές των Δήμων του ηλειακού κάμπου (Λεχαινών, Ανδραβίδας-Τραγανού, Γαστούνης, Βουπρασίας), φέρνουν στην επικαιρότητα για μια ακόμη φορά το μέγιστο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία.

Δυστυχώς οι δημοτικές αρχές αποδεικνύονται ανίκανες να διαχειριστούν το πρόβλημα . Επί χρόνια παρακολουθούσαμε τη διαμάχη Νομαρχίας-δημάρχων και κινήσεων πολιτών για τη χωροθέτηση των περίφημων ΧΥΤΑ, που τελικά δεν έγιναν ποτέ. Πρόσφατα με πρωτοβουλία δύο δημάρχων του κάμπου (Γαστούνης και Βαρθολομιού) συστήθηκε Σύνδεσμος για την επιδίωξη επίλυσης του προβλήματος με προτάσεις που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.. Στον Σύνδεσμο αυτό προσχώρησαν όλοι οι Δήμοι της Ηλείας επιδιώκοντας τη δημιουργία εργοστασίου στο Νομό διαχείρισης των στερών αποβλήτων. Το πού βρίσκεται αυτό το θέμα είναι άγνωστο ,αφού οι πληροφορίες λένε ότι η Περιφέρεια που είναι αρμόδια προκρίνει τη ενιαία λύση για τα απορρίμματα Ηλείας και Αχαΐας στην περιοχή της δεύτερης.

Έως ότου όμως βρεθεί η πολυπόθητη αυτή λύση, τι γίνεται;
Οι χωματερές θα καίγονται ρυπαίνοντας, εκτός από το έδαφος και τα νερά ,και τον αέρα, εκλύοντας επικίνδυνες διοξίνες για ανθρώπους, ζώα και τρόφιμα στην ατμόσφαιρα;
Οι λεγόμενοι ΧΑΔΑ δεν μπορούν να ρυπαίνουν ατιμώρητα. Οι περισσότεροι είναι κορεσμένοι, άλλοι βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, ακόμη και μέσα σε δάση (η χωματερή του Δήμου Βαρθολομιού μέσα στο δάσος των Θινών, που πρόσφατα κάηκε σε έκταση 7500 στρεμμάτων!).
Οι ευθύνες βαρύνουν τις δημοτικές αρχές και είναι μεγάλες. Επιτέλους, οι κύριοι δήμαρχοι ας τις αναλάβουν !

Η ΕΠΟΠ προτείνει
1/ τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για τη σωστή λειτουργία των ΧΑΔΑ, όπως ορίζονται από τις νόμιμες προδιαγραφές με σημαντικότερη την καθημερινή επιχωμάτωση των σκουπιδιών και τη φύλαξή τους επί 24ώρου βάσεως. Επίσης το άμεσο κλείσιμο των χωματερών που βρίσκονται μέσα σε δάση και προστατεύόμενες περιοχές.
2/ Την συστηματική οργάνωση προγραμμάτων ανακύκλωσης πλαστικού θερμοκηπίων και καλλιεργειών, μπαταριών, χαρτιού , ηλεκτρονικών προϊόντων κλπ
3/ Τη συμμετοχή των σχολείων στα παραπάνω προγράμματα για σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος

Οι παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές ήταν μια από τις αιτίες που κάηκε η Ηλεία και ολόκληρη σχεδόν η Πελοπόννησος. Απ΄ αυτές θρηνούμε δεκάδες θύματα!
Πόσα άραγε θύματα θρηνούμε κάθε χρόνο από τις χωματερές που φλέγονται επί χρόνια στην Ηλεία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ