ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ "ΦΩΤΙΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Η παρακατω επιστολή δημοσιευτηκε προχθές στην τοπική εφημερίδα του Πυργου ΠΡΩΙΝΗ
από έναν γνωστό γιατρό...Διαβάστε τη με προσοχή και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα...

Φωνάζει ο κλέφτης…
(Σχόλια πάνω στην πρόσφατη επιστολή του κ. Γιάννη Σχίζα σχετικά με το Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων)

Ο σκοπός των κινητοποιήσεων
Το κείμενο αυτό δεν αποσκοπεί στον διάλογο με τον κ. Σχίζα. Αποσκοπεί στο να καλύψει κενά πληροφόρησης στον μέσο ευαισθητοποιημένο πολίτη, που δεν ζει το Νοσοκομείο από τα μέσα. Επίσης έχει σαν σκοπό να αποκαλύψει το νόημα της επιστολής του κ. Σχίζα.
Το νόημα των κινητοποιήσεων των πολιτών δεν είναι ο τίτλος του ιδρύματος (Νοσοκομείο). Ο σκοπός των κινητοποιήσεων είναι να διατηρηθεί (τουλάχιστον) το επίπεδο υπηρεσιών Υγείας που μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε.

Λίγα στοιχεία για το ιστορικό του προβλήματος
Εδώ και μερικά χρόνια υπάρχουν συντονισμένες προσπάθειες για το κλείσιμο του Νοσοκομείου. Η προσπάθεια αυτή γίνεται με την απαξίωση του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων, ενώ ρίχνονται βολές και προς το Γ.Ν. Αμαλιάδας. Δυστυχώς σε αυτήν την προσπάθεια συμμετείχαν και θεσμικοί εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου του Πύργου, χωρίς να ερωτηθούν οι γιατροί της Αμαλιάδας και των Κρεστένων.
Όλα τα κακά της Νοσοκομειακής κάλυψης του Νομού αποδόθηκαν «στην λειτουργία των τριών Νοσοκομείων». Η προτεινόμενη λύση ήταν η σύμπτυξη των Νοσοκομείων. Ουσιαστικά δηλαδή, όσοι πρότειναν τέτοια λύση αναλάμβαναν τον ρόλο ενός αντιλαϊκού υπουργού οικονομικών.
Αν οι προθέσεις ήταν αγαθές, το πρώτο που θα επισημαινόταν θα ήταν η ανάγκη να επανδρωθεί το Γ.Ν.Ν. Πύργου με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό.
Όλοι θυμόμαστε την τραγική ιστορία του κ. Τσάνη, νευροχειρουργού στο Νοσοκομείο Πύργου που ζητούσε εργαλεία για στοιχειώδεις επεμβάσεις της ειδικότητας του ματαίως. Αποτέλεσμα ο θάνατος του τραυματία στρατιώτη. Τώρα στο Γ.Ν.Ν. Πύργου υπάρχει ένας και μοναδικός νευροχειρουργός. Πόσο θα αντέξει και θα παραμείνει με μια τόσο βαρειά ειδικότητα; Πόσες εφημερίες θα κάνει τον μήνα; Θα παίρνει ποτέ άδεια; Ως πότε θα βασιζόμαστε στον πατριωτισμό των Ελλήνων; Ο μοναδικός γαστρεντερολόγος του Γ.Ν.Ν. Πύργου δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιεί ενδοσκοπήσεις. Ο κάθε κλινικός γιατρός γνωρίζει ότι στην εποχή μας για να νοσηλεύεται ασθενής με γαστρορραγία ή εντερορραγία πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ενδοσκόπησης. Πόσο θα αντέξει σαν μοναδικός γιατρός και τι θα κάνει χωρίς εξοπλισμό; Αναρίθμητα τα ανάλογα προβλήματα.
Να λοιπόν ποια είναι τα προβλήματα που θα έπρεπε να επισημανθούν πρώτα. Αν καλυπτόταν αυτά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ορθολογιστικό σχεδιασμό της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στον Νομό. Και κάθε τέτοιος σχεδιασμός θα πρέπει να αποβλέπει στην βελτίωση και όχι στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Πάνω σε αυτά τα προβλήματα και πάνω στους εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς άρχισε να καλλιεργείται στο προσωπικό του Γ.Ν.Ν. Πύργου, αλλά και στην κοινή γνώμη ότι για τα δεινά φταίει το «βολεμένο» και «τεμπέλικο» προσωπικό του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων. Το προσωπικό του χειρουργικού τμήματος όμως στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων, με όλα τα τραγικά προβλήματά του, έχει εξυπηρετήσει πάνω από 6.000 περιστατικά φέτος. Οι πραγματικά βολεμένοι και οι πραγματικά τεμπέληδες σε όποιο Νοσοκομείο και αν βρεθούν, τέτοιο που είναι το κράτος μας, βολεμένοι και τεμπέληδες θα παραμείνουν. Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» θα πρέπει να απορριφθεί από τους εργαζομένους.
Πρόσφατα άρχισε να καλλιεργείται και αντίθεση ανάμεσα στους κατοίκους των Κρεστένων και της Ζαχάρως, στους οποίους κάποιοι υπόσχονται Κέντρο Υγείας. Θα ήταν πολύ καλό το να υπήρχε Κέντρο Υγείας στην Ζαχάρω. Ωστόσο μέχρι να δημιουργηθεί και να επανδρωθεί οι κάτοικοί της θα πρέπει να προστατεύουν αυτό που ήδη έχουν, δηλαδή το Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων.
Λίγο πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων άρχισαν να γίνονται αποσπάσεις γιατρών και να υπάρχουν αθρόες αιτήσεις αποσπάσεων γιατρών που κατευθυνόταν άμεσα στο Υπουργείο και όχι διαμέσου του Συμβουλίου Διοίκησης του Νοσοκομείου. Τα πράγματα έγιναν εκρηκτικά όταν εξωθεσμικά, δημιουργήθηκε λίστα των νοσηλευτριών που κατοικούν στον Πύργο και εξωθεσμικά (“φιλικά”) άρχισε να καλεί τις νοσηλεύτριες της λίστας ο κ. Γιάννης Σχίζας και να τις “συμβουλεύει” να κάνουν αιτήσεις για απόσπαση στον Πύργο γιατί διαφορετικά θα μπορούσαν να βρεθούν στην Ζάκυνθο. Το γεγονός άμεσα κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Συμβουλίου Διοίκησης κ. Γιάννης Σακούλης στον Διοικητή του Νοσοκομείου.
Αυτό το κλίμα θολούρας και σύγχυσης έρχεται να εξυπηρετήσει η επιστολή του κ. Γιάννη Σχίζα. Αυτήν την προσπάθεια του να εξαπατηθεί ο «βλάκας λαός» (δεν είναι δική μου έκφραση το βλάκας, αλλά κάποιου άλλου), ώστε να περάσει το κλείσιμο του Νοσοκομείου ανώδυνα, σαν εύλογο γεγονός και να μην έχουν συμμάχους οι κάτοικοι της περιοχής και οι εργαζόμενοι στον αγώνα τους.

Σχόλια πάνω στην επιστολή
1. Η επιστημονικότητα των απόψεων του κ. Σχίζα καταρρίπτεται, γιατί τα ποσοστά πληρότητας, οι ημέρες νοσηλείας και οι λοιποί παράγοντες εξετάζονται ανάλογα με την χώρα, το επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την γεωγραφία της περιοχής, το οδικό δίκτυο κ.λ.π. , κ.λ.π. .
Ο κ. Σχίζας δεν ακολούθησε την κλασσική στην επιστήμη μέθοδο, που στην Ιατρική μεταφράζεται: λήψη ιστορικού, εργαστηριακός έλεγχος, διάγνωση, θεραπεία.
Ο κ. Γιάννης Σχίζας μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας πράγμα που σημαίνει για τους μη γνώστες των νοσοκομειακών πραγμάτων, ότι ήταν προϊστάμενος όλων των γιατρών και αντικαταστάτης του Διοικητή.
Συνεπώς ο κ. Σχίζας γνωρίζει όσο λίγοι το Ιστορικό της ασθένειας του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων (φανερό και παρασκηνιακό). Γεγονός που ο κ. Σχίζας παρακάμπτει. Δεν μας εξηγεί πως ενώ πριν από λίγα χρόνια το Νοσοκομείο φαινόταν να πρωτοπορεί στον Νομό (μοναδικό Νοσοκομείο στο Νομό με ενδοσκοπικό τμήμα, λαπαροσκοπικές επεμβάσεις κ.λ.π.) βρέθηκε να καταρρέει; Ο κ. Σχίζας εγγράφως κατήγγειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, στον Διοικητή, στην ΔΥΠΕ ότι συνάδελφος του απαξίωνε το Νοσοκομείο για να μεταφερθεί με προσωποπαγή θέση στο Νοσοκομείο του Πύργου. Ήταν κοινός συκοφάντης ο κ. Σχίζας τότε; Ο κ. Σχίζας αναφέρει στην επιστολή του ότι « πιέσθηκε ο Οφθαλμίατρος να κάνει εικονικές εισαγωγές». Το γεγονός αυτό το αγνοούσε ο κ. Σχίζας; Σαν Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας πως αντιμετώπισε τον εκβιασμό ή μήπως συμμετείχε;
2. Ο κ. Γιάννης Σχίζας λέει ότι ανήκει σε αυτούς «που τολμούν να πουν τα
πράγματα με το όνομά τους», ότι «ανήκει στις υγιείς δυνάμεις του τόπου», ότι ανήκει σε αυτούς «που αγωνίζονται για πραγματικό Κράτος Πρόνοιας», ότι ανήκει σε αυτούς που δεν νοιάζονται για την βολή τους και σ’ αυτούς που αγαπούν τους πολίτες. Αυτά θα τα κρίνουν οι πολίτες εφόσον γνωρίζουν όλη την αλήθεια.
3. Ο κ. Σχίζας δίνει συμβουλές σε όλους τους παράγοντες του τόπου
αμφισβητώντας τους την μέση εφυία και την όποια καλή πρόθεση. Ακόμη
και τον ψυχίατρο ασεβώς παριστάνει. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να τον
ευγνωμονούν για την πατρική του συμπεριφορά και ο κάθε πολίτης να
αποδώσει τον αρμόζοντα σεβασμό στον κ. Σχίζα. (Και μια και μάθαμε ότι ο
Μητροπολίτης μας είναι ο αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια στους
πυροπλήκτους θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε για τις πυρόπληκτες
σοκολατίτσες και τα πυρόπληκτα μπισκοτάκια που έχουν πλημμυρίσει το
Νοσοκομείο μας….ασφαλώς αυτός τα στέλνει).
4. Η θεραπεία που ο κ. Σχίζας προωθεί ισοδυναμεί με ακρωτηριασμό. Προτείνει
στους κατοίκους να χάσουν ότι τους απέμεινε για κάτι που δεν υπάρχει ούτε
στα χαρτιά. Είναι σαν να προτείνεις σε ένα ξεπαγιασμένο εν μέσω χειμώνα
(πυρκαγιών) να πετάξει το κουρελιασμένο του σακάκι γιατί ο… θείος από την
Αμερική θα του στείλει καλύτερο.

Συμπερασματικά:
Α. Ο κ. Γ. Σχίζας φέρει σημαντικότατες ευθύνες για την κατάντια του Γ.Ν. –
Κ.Υ. Κρεστένων.
Β. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί αποκαλύπτουν τις προθέσεις του.
Γ. Έχει αναλάβει τον ρόλο της παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Οι μέθοδοι
των αποσπάσεων ουδόλως παραπέμπουν σε προσπάθεια αναβάθμισης των
υπηρεσιών υγείας.
Δ. Η αγωνία του είναι πλασματική, μια και σαν στέλεχος κυβερνώντος κόμματος
επί τετραετίες, δεν είχε το θάρρος να δηλώσει δημοσίως όσα σήμερα ξεφωνί-
ζει.

Μερικές (κατά την γνώμη μου) αλήθειες
Το Νοσοκομείο Κρεστένων από πολλά χρόνια λειτουργούσε κάτω από συνθήκες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφαλείας των ασθενών. Κάποιοι έπαιζαν τον ρόλο του Θεού που αποφάσιζε ερήμην των ενδιαφερομένων για τα ρίσκα που παιρνόταν για την υγεία τους.
Το γεγονός αυτό συγκαλυπτόταν είτε για να μη θιγούν κόμματα και κυβερνήσεις, είτε για να είναι κάποιοι αρεστοί στους προϊστάμενους τους είτε γιατί δεν βόλευε κάποιους.
Ο υπογράφων εκλήθη σε απολογία για “αναξιοπρεπή συμπεριφορά” όταν τόλμησε να ενημερώσει τον Εισαγγελέα Πύργου για πρόβλημα ασφάλειας των ασθενών. (αναξιοπρεπής συμπεριφορά: άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρησιμοποίηση εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με προδήλως απρεπείς εκφράσεις. – Ν.2683/99).
Υπήρχε ένα ζοφερό κλίμα από τους κύκλους εξουσίας του Νοσοκομείου σε κάθε κίνηση. Κλήσεις σε απολογία, εκβιασμοί, χτύπημα κάθε πρωτοποριακής πρωτοβουλίας, συμπεριφορές φεουδαρχικής νοοτροπίας (φτιάξε μου καφέ, φέρε μου τσιγάρα, πάρε μου εφημερίδα…μόνον το δικαίωμα της πρώτης νύκτας δεν ξέρω αν ζητήθηκε).
Οι θεσμοί, δεν γινόταν σεβαστοί, ο κ. Γιάννης Σχίζας επί πολλούς μήνες διατηρήθηκε στην θέση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας παρά το γεγονός ότι η θητεία του είχε λήξει. Προφανώς λόγω της καλής του συνεργασίας με τον κ. Διοικητή. Κενές θέσεις κρατιόταν στο Επιστημονικό Συμβούλιο παρά τις εκκλήσεις του προς την Διοίκηση.
Γιατροί πιεζόταν να κάνουν εισαγωγές χωρίς να χρειάζεται, εξαπατώντας τα ασφαλιστικά ταμεία για να παρουσιάζεται εικονικό έργο.
Καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έγινε για να εξασφαλισθούν στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλούς νοσηλείας.
Υπήρχαν βολεμένοι και ευνοούμενοι. Υπήρχε η νοοτροπία ότι οι διευθυντές δεν υποχρεούνται να εργάζονται. Υπήρχαν για ορισμένους οι εφημερίες «λόξιγκας». Υπήρχαν και οι καταπιεσμένοι οι… «μαύροι». Αναισθησιολόγος υποχρεωνόταν σε 18 εφημερίες ετοιμότητας (από το σπίτι με αμοιβή 30% της ενεργού) για να καλύψει την ανάγκη επείγουσας διασωλήνωσης – να διασώσει ασθενή που κινδυνεύει άμεσα- , εφημερίες που επί έτη πραγματοποιούσε αγόγκιστα (βλέπετε ότι υπάρχουν και γιατροί που στα πρόσωπα των «ραμολιμέντων βλέπουν το πρόσωπό του πατέρα και της μάνας τους).
Ο κ. Γιάννης Σχίζας είχε γνώση και συμμετοχή σε όλα αυτά τα γεγονότα. Κάθε άλλο σχόλιο επί της επιστολής του περιττεύει.

Έχει ευθύνη η Πολιτεία (διαχρονικά) για την κατάσταση του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων ;
1. Υποτίθεται ότι κάποιος είναι αρμόδιος για να αναρωτηθεί και να διερευνήσει τις αιτίες που ένα φαινομενικά ακμάζον Νοσοκομείο καταρρέει.
2. Υποτίθεται ότι όταν υπογράφονται αποσπάσεις, το Υπουργείο ελέγχει την σκοπιμότητα τους και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν.
3. Το Υπουργείο δεν ενημερώθηκε για τις λίστες και τις πιέσεις για “εθελούσιες” αποσπάσεις; Ο εκπρόσωπός του, ο κ. Διοικητής, που έχει τιμηθεί με την εμπιστοσύνη τριών κυβερνήσεων και δύο κομμάτων, άμεσα ενημερώθηκε.
4. Αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από το Υπουργείο για μετατροπή του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων σε κάτι καλύτερο (κανείς δεν θα πει όχι), πρέπει να ανακοινωθεί. Αλλιώς φαίνεται ότι κάποιοι αναλαμβάνουν την «βρώμικη δουλειά» (φυσικά όχι αζημίως) για την περικοπή των πενιχρών παροχών υγείας στην περιοχή. Και φυσικά το καλύτερο δεν απαιτεί ένα φανταχτερό τίτλο (π.χ. Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας), αλλά συγκεκριμένο σχέδιο, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Έχουν ευθύνη τα κόμματα (και μάλιστα τα κόμματα εξουσίας)
1. Κανένα κόμμα,( σαν κόμμα και όχι σαν μεμονωμένο στέλεχος) δεν έχει προτείνει κάτι σαφές για το πρόβλημα της Νοσοκομειακής και της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή και στον Νομό.
2. Τα κόμματα ιδιαίτερα όταν έχουν στον τίτλο τους τον προσδιορισμό “σοσιαλιστικό” (δηλαδή κοινωνικό, υπέρ του κοινωνικού συνόλου) έχουν τουλάχιστον την υποχρέωση να διαχωρίζουν σαφώς την θέση τους από στελέχη τους που πλήττουν τις κοινωνικές κατακτήσεις.

Λογικά ερωτήματα
1. Έχει πρόθεση το Υπουργείο να στείλει επιτροπή, από τους περίφημους ελεγκτές του, για να διερευνήσει τις αιτίες κατάρρευσης του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων;
2. Θα επέμβουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία για να διαπιστώσουν αν εξαπατήθηκαν;
3. Υπάρχει νομικά αρμόδιος που θα διερευνήσει αν κάποιοι έβαζαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών;

Έκκληση
1. Να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός για το μέλλον του Νοσοκομείου.
2. Κάθε γιατρός του Κ.Υ. Κρεστένων, ιδιαίτερα αν θεωρεί την Ιατρική Ιδιότητα κάτι παραπάνω από γνώση της τεχνικής της Υγείας, να πάρει δημόσια θέση για όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στο Κ.Υ. Κρεστένων.
Τώρα που ο πληθυσμός του Νομού δεν μπορεί να μαζέψει τα κομμάτια του από τις πυρκαγιές, κανείς δεν πρέπει να σωπαίνει.
3. Να παραμεριστούν οι κομματικές ή προσωπικές αντιπαλότητες, είναι ανήθικο μπροστά σε τέτοιο θέμα να σκοντάφτουμε σε μικρότητες.



Με γνώση των συνεπειών της γνώμης μου

Ανέστης Ι. Παπαδόπουλος
γενικός χειρουργός, επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ. του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ