ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΡΕΖΙΛΙ?


Πέντε μήνες μετά την καταστροφή στην Αρχαία Ολυμπία
Εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων

( ΟΧΙ... ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ-ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ - ΓΛΥΦΤΗΣ-ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΡΙΟΥ- ΜΑΪΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ...ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ...ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Τα πάντα παραμένουν μαύρα, τόσο στο μνημείο του Πιερ ντε Κουμπερτέν όσο και στους γύρω λόφουςΝεκρική σιωπή και αποκαΐδια κυκλώνουν πέντε μήνες μετά τη φονική και καταστροφική πυρκαγιά στην Ηλεία τον αρχαιολογικό χώρο και την πόλη της Ολυμπίας. Δεκάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου κοιτάζουν με δέος αλλά και λύπη την καταστροφή που άφησε πίσω του ο πύρινος εφιάλτης και η εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων.
Κανείς ποτέ δεν λογοδότησε για τη φοβερή ζημιά και την δυσφήμηση που υπέστη η χώρα μας από την καταστροφή.Κανείς δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να λογοδοτήσει και για το δεύτερο επικείμενο διεθνές ρεζιλίκι ...καθώς μόλις δύο μήνες πριν από την τελετή της αφής της ολυμπιακής φλόγας (24 Μαρτίου) για τους Αγώνες του Πεκίνου και η αποκατάσταση στον Κρόνιο Λόφο και της περιοχής γύρω από αυτόν βρίσκεται ακόμα στις διαδικασίες...
Το υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Γραφείου Τύπου διαβεβαίωσε χθες ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει γίνει η αποκατάσταση της ζημιάς. Ομως οι εργασίες θα ξεκινήσουν -εκτός νομικού κωλύματος...- από την ερχόμενη Δευτέρα καθώς μόλις προχθές ολοκληρώθηκε ο ανοιχτός διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 25 εταιρείες. Οπως έγινε γνωστό η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου έχει ανατεθεί στο ΕΘΙΑΓΕ με 2.700.000 ευρώ από δωρεά του επιχειρηματία Λάτση.«Βιαστικά»
«Εχω την αίσθηση ότι όλα γίνονται βιαστικά και στο πόδι για να προλάβουν. Είναι εμφανές ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και όλα γίνονται πρόχειρα καθώς μετά από λίγο όλα τα δένδρα που θα φυτευτούν εκεί θα ξεραθούν. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν θα προλάβουμε τελικά την αφή της φλόγας», λέει στην «Ε» ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και προσθέτει: «Σύμφωνα με τη μελέτη για την αποκατάσταση του Κρόνιου Λόφου προβλεπόταν η εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος για το πότισμα των 3.800 διαφόρων ειδών δένδρων που θα τοποθετηθούν εκεί με βάση τη μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ. Η μελέτη αυτή προέβλεπε από τις 15 Δεκεμβρίου την εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος και στη συνέχεια τη φύτευση. Ομως για να επισπεύσουν τις διαδικασίες εν όψει της αφής της ολυμπιακής φλόγας παρέβλεψαν την εγκατάσταση του αρδευτικού συστήματος και προχώρησαν στη διαδικασία η οποία έληξε μόλις χθες με την κατάθεση προσφορών από τις εταιρείες. Χωρίς να γίνει η εγκατάσταση του αρδευτικού συστήματος ό,τι φυτευτεί εκεί θα ξεραθεί. Συνεπώς ό,τι θα γίνει εκεί είναι μάλλον για τα μάτια του κόσμου και μόνον... Αν τελικά προλάβουν»
Ιδιαίτερα προβληματισμένος και ανήσυχος για το αν τελικά προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι εν όψει της Τελετής της αφής της ολυμπιακής φλόγας είναι και ο δήμαρχος της Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης.
«Τα είχα πει πριν από καιρό ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και ότι μπορεί να μην είμαστε έτοιμοι. Εμείς ως δήμος σε συνεργασία με το δασαρχείο Πύργου έχουμε ξεκινήσει την αποκατάσταση της καμένης έκτασης γύρω από την πόλη και σε 25 ημέρες από σήμερα θα έχουμε ολοκληρώσει τη φύτευση των 70 περίπου στρεμμάτων που βρίσκονται στην είσοδο της Ολυμπίας με χρήματα που μας έστειλε το υπουργείο Γεωργίας. Παράλληλα με 70 δασεργάτες που έχουμε προσλάβει έχουμε στόχο να καλύψουμε με πράσινο συνολικά μια έκταση 100 περίπου στρεμμάτων», λέει στην «Ε» ο κ. Αηδόνης.Οπως τονίζει ο δήμαρχος της Ολυμπίας η διαδικασία αποκατάστασης του Κρόνιου Λόφου έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τις 20 Νοεμβρίου προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν όλα καλά χωρίς την πίεση του χρόνου και το άγχος της κακοκαιρίας λη ακόμα και της κακοτεχνίας. «Εγώ δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα είμαστε ή ότι δεν θα είμαστε έτοιμοι για την αφή της ολυμπιακής φλόγας. Δεν είμαι σίγουρος για τίποτα. Εγώ για το μόνο που μπορώ να μιλήσω με σιγουριά είναι ότι θα αποκαταστήσουμε τη βλάστηση σε 100 περίπου στρέμματα που βρίσκονται στην είσοδο της πόλης. Τα κορμοδέματα στον Κρόνιο Λόφο ήταν έτοιμα στις 25 Οκτωβρίου. Και τότε είχαν πει ότι από 15 Νοέμβρη θα ξεκινούσαν το φύτεμα. Ομως φαίνεται ότι δεν είχαν εξασφαλιστεί τα χρήματα με αποτέλεσμα να καταφέρουν να ξεκινήσουν μόλις τώρα. Δηλαδή με δύο μήνες καθυστέρηση», αναφέρει ο κ. Αηδόνης.
Στα γεγονότα με τον Ζαχόπουλο και στη γραφειοκρατία αποδίδει την καθυστέρηση της αποκατάστασης του Κρόνιου Λόφου ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δημήτρης Αθανασούλης: «Θα πρέπει να ξεφύγουμε από τις όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε μια κατάσταση αδράνειας στο πεδίο της λήψης των πολιτικών αποφάσεων. Θα πρέπει να υπάρξει μια επιτάχυνση στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων. Η υπόθεση Ζαχόπουλου προκάλεσε όλη αυτή την καθίζηση και φυσικά έχει άμεσες επιπτώσεις και στην υπόθεση της Αρχαίας Ολυμπίας», δήλωσε ο κ. Αθανασούλης.
Τους φόβους του ότι η χώρας μας θα γίνει διεθνώς ρεζίλι εν όψει της Τελετής της αφής της ολυμπιακής φλόγας εξαιτίας της αδράνειας της Πολιτείας για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας εξέφρασε με πρόσφατη ερώτησή του στη Βουλή και προς τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.Ο κ. Κουτσούκος στην ερώτησή του αναφέρει ότι παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προκατόχου του, κ. Βουλγαράκη, αλλά και του γενικού γραμματέα κ. Ζαχόπουλου ότι «κάηκαν ορισμένα δέντρα», η καταστροφή του Κρόνιου Λόφου είναι ολική, πράγμα που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σύμβαση με το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας) για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με δεντροφυτεύσεις. Ο Ηλείος βουλευτής επισημαίνει ότι με βάση την ενημέρωση από το ΕΘΙΑΓΕ κατά την επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, θα προηγηθεί μια πρώτη φύτευση ώστε να «πρασινίσει» ο λόφος και στη συνέχεια και σταδιακά θα ακολουθήσουν οι φυτεύσεις των υπολοίπων δέντρων ώστε να ξαναγίνει ο λόφος όπως ήταν στην αρχαιότητα. «Εντούτοις μέχρι σήμερα, δύο μήνες πριν από το όριο που έχει τεθεί για την υλοποίηση της πρώτης φάσης εργασιών δεν έχει γίνει τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα μας να εκτεθεί και να δυσφημισθεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Επειδή η κυβερνητική ολιγωρία και ανευθυνότητα οδήγησαν στην καταστροφή του Κρόνιου Λόφου και στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος του Ιερού Τόπου της Αρχαίας Ολυμπίας, η τυχόν καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου δενδροφύτευσης θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην εικόνα της χώρας και την παγκόσμια αίγλη της Αρχαίας Ολυμπίας», τονίζει ο κ. Κουτσούκος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/01/2008

1 σχόλιο:

Ακέστωρ είπε...

Θα επιτείνω την απογοήτευσή σου δημοσιεύοντας μία φωτογραφία της Αρχαιολογικής Εταιρείας από το 1910. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η 24η Μαρτίου. Θα τα μπαλώσουν οι σκηνοθέτες. Το πρόβλημα είναι όλες οι άλλες ημερομηνίες, τα χρόνια, οι δεκαετίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ