ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ...

(ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ , ΚΆΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ http://elkosmos.gr:80/site/index.php?option=com_content&task=view&id=1310&Itemid=1 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ...)

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Εικόνες απίστευτης βαρβαρότητας και ντροπής, που αναμένεται να εκθέσουν σύντομα τη χώρα μας διεθνώς, εκτυλίχθηκαν χθες και προχθές με την προκλητική ανοχή και τη στάση της Αστυνομίας, στο «κράτος» της Νέας Μανωλάδας Ηλείας. Θύτες, οι πανίσχυροι οικονομικά «φραουλάδες» της περιοχής και θύματα δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές του ΚΚΕ και οι «άθλιοι» εξεγερμένοι αλλοδαποί εργάτες.

Αιτία των πρωτοφανών επεισοδίων, που είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών συνδικαλιστών και μελών του ΚΚΕ Ηλείας και αγνώστου αριθμού αλλοδαπών, ήταν η κινητοποίηση των τελευταίων, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού «Εψιλον» της «Κ.Ε.» για μεγαλύτερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς της αθλιότητας. Οι αλλοδαποί εργάτες την περασμένη Παρασκευή κήρυξαν γενική απεργία στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας και αρνήθηκαν να πάνε για δουλειά αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους (αύξηση του ημερομίσθιου από τα 22 στα 30 ευρώ κ.λπ.). Επισκέφθηκαν, μάλιστα, και τον νομάρχη Ηλείας, τον οποίο και ενημέρωσαν για τα προβλήματά τους και ζήτησαν την παρέμβασή του.
Προχθές το βράδυ, στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ Ηλείας μετέβησαν στην περιοχή με σκοπό να συμπαρασταθούν στους αλλοδαπούς και να τους ενημερώσουν για τα δικαιώματά τους. Η παρουσία τους όμως δεν «άρεσε» στους παραγωγούς της φράουλας, οι οποίοι κινούμενοι οργανωμένα επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν άγρια τους συνδικαλιστές, αλλά και δεκάδες αλλοδαπούς που τόλμησαν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση.

«Ενημερώναμε τους αλλοδαπούς εργάτες γης, όταν ξαφνικά 60-70 άτομα, στην πλειονότητά τους παραγωγοί φράουλας, μαζί με Αλβανούς συνεργάτες τους, μας επιτέθηκαν και άρχισαν να μας χτυπούν. Μας πέταξαν κάτω και μας κλοτσούσαν και μας χτυπούσαν παντού. Είναι θαύμα που σήμερα ζούμε. Αποφύγαμε τα χειρότερα, γιατί μπήκαν στη μέση οι αλλοδαποί εργάτες και μας έσωσαν. Κι όλα αυτά μπροστά στην Αστυνομία, που δεν έκανε το παραμικρό για να μας προστατεύσει», λέει στην «Ε» ο Χρήστος Γιάνναρος, γ.γ. της Ν.Ε. του ΚΚΕ στην Ηλεία, θύμα του άγριου ξυλοδαρμού.

Από την επίθεση των «φραουλάδων» τραυματίστηκαν επίσης ο ιατροδικαστής του νοσοκομείου Πύργου, Κοσμάς Αλεξίου, που βρισκόταν στον χώρο, μέλος της Ν.Ε. του ΚΚΕ, και ο Σωτήρης Αναστασόπουλος. Και οι τρεις μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ ο Σωτήρης Αναστασόπουλος, βαρύτερα τραυματισμένος, μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο του Πύργου.

«Ζήσαμε σκηνές φρίκης. Σωθήκαμε χάρη στην παρέμβαση των αλλοδαπών εργατών γης. Μας χτυπούσαν δεκάδες άτομα, παραγωγοί φράουλας, και η Αστυνομία απλά κοιτούσε. Ζούμε από θαύμα...», δήλωσε στην «Ε» ο ιατροδικαστής του νοσοκομείου Πύργου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αλλοδαπών εργατών και των στελεχών του ΚΚΕ, αμέσως μετά τα επεισόδια, οι «φραουλάδες» εξαπέλυσαν ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη Νέα Μανωλάδα, ξυλοκοπώντας αδιακρίτως όποιον αλλοδαπό έβρισκαν μπροστά τους.
Κάποιοι -όπως καταγγέλλεται- έριξαν μέχρι και μασούρια με δυναμίτη (!) στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ λίγο αργότερα, οπλισμένοι με καραμπίνες «αγανακτισμένοι» παραγωγοί φράουλας άρχισαν να εισβάλλουν στους καταυλισμούς, να πυροβολούν στον αέρα και να δέρνουν τους αλλοδαπούς ζητώντας τους να επιστρέψουν στην εργασία τους και να σπάσουν την απεργία.
«Ηρθαν κάποιοι έξω από την καλύβα μας στις 4 το πρωί, πυροβόλησαν στον αέρα και άρχισαν να χτυπούν με σίδερα την καλύβα, βρίζοντας και απειλώντας για να γυρίσουμε στα χωράφια. Κάποιοι έφαγαν πολύ ξύλο. Αλλοι αναγκάστηκαν να τρέξουν και να κρυφτούν σαν τα αγρίμια στους διπλανούς λόγγους», κατήγγειλε στην «Ε» ένας εκ των εργατών από το Μπανγκλαντές.

Κι όλα αυτά κάτω από τα προκλητικά αδιάφορα μάτια των αστυνομικών, οι οποίοι όχι μόνο ήταν απλοί παρατηρητές στα γεγονότα, αλλά -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αλλοδαπών και την καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ στην Αχαΐα, Νίκου Καραθανασόπουλου- «οι αστυνομικοί συμμετείχαν μαζί με τους επιχειρηματίες της περιοχής στον εκφοβισμό και στην προσπάθεια σπασίματος της απεργίας, ακόμη και με τη βίαιη προσαγωγή των αλλοδαπών εργατών μεταβαίνοντας στα θερμοκήπια, προτρέποντας τους εργάτες να δουλέψουν με τη βία».Χθες το πρωί 200 μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας διαμαρτυρόμενοι για τα πρωτοφανή γεγονότα.
Ομως έγιναν ξανά επεισόδια, καθώς φραουλοπαραγωγοί επιτέθηκαν κατά του ιατροδικαστή του νοσοκομείου Πύργου Κοσμά Αλεξίου, τον οποίο και προπηλάκισαν. Η Αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο, το οποίο με προφορική εντολή του εισαγγελέα Αμαλιάδας αφέθηκε ελεύθερο. Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του ιερέα του ναού, που βρίσκεται στην πλατεία όπου διαδήλωναν τα μέλη του ΠΑΜΕ, ο οποίος -σύμφωνα με καταγγελίες- τους ζήτησε να απομακρυνθούν και να μη φωνάζουν επειδή ενοχλούσαν (!) τη λειτουργία. Οπως έγινε γνωστό χθες, από την έρευνα της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχίας Ηλείας στους καταυλισμούς της ντροπής διαπιστώθηκαν κάποιες παρατυπίες... και δεν έγιναν μηνύσεις στους παραγωγούς φράουλας, αλλά απλές συστάσεις. Αργά χθες το απόγευμα η κατάσταση στη Νέα Μανωλάδα ηρέμησε προσωρινά, καθώς επήλθε προσωρινή συμφωνία μεταξύ των αλλοδαπών και των παραγωγών για μεροκάματο 28 ευρώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διπλή ντροπή
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ που οι παραγωγοί φράουλας στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας εξαπέλυαν βάρβαρη επίθεση κατά απεργών αλλοδαπών εργατών, συνδικαλιστών του ΚΚΕ και δημοσιογράφων, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος δήλωνε στο Λουξεμβούργο, όπου πήρε μέρος στη σύνοδο υπουργών της Ε.Ε. για θέματα μετανάστευσης, ότι: «Η Ελλάδα ακολουθεί μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική, αντάξια της Ιστορίας και του πολιτισμού της, βασισμένη στις αρχές της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του».
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ο υπουργός, ότι η Ελλάδα για τα θέματα των μεταναστών έχει υποστεί «μια οξεία επίθεση, η οποία και άδικη είναι και στηρίζεται σε παντελώς ανακριβή στοιχεία». Προφανώς, ο κ. Παυλόπουλος, όταν μιλούσε στο Λουξεμβούργο, δεν γνώριζε τα αιματηρά επεισόδια της ντροπής που έγιναν στη Νέα Μανωλάδα.ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ, όμως, ούτε και τα δεκάδες επεισόδια ρατσισμού και απάνθρωπης μεταχείρισης, που έχουν σημειωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας με θύματα οικονομικούς μετανάστες και δράστες κρατικά όργανα; Συνέβησαν και συμβαίνουν ακόμη και μέσα στην Αθήνα, με αποκορύφωμα τον ξυλοδαρμό και τον βασανισμό αλλοδαπών σε αστυνομικό τμήμα.
ΠΟΣΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ, λοιπόν, είναι η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, όταν η κυβέρνηση ανέχεται τη μαύρη εργασία, και την απάνθρωπη εκμετάλλευση εξαθλιωμένων αλλοδαπών εργατών από ασύδοτους εργοδότες;
ΔΟΥΛΕΥΑΝ στα χωράφια της φράουλας οι ξένοι αγροτοεργάτες με το εξευτελιστικό μεροκάματο των 22 ευρώ, χωρίς να τους προσφέρονται ούτε τροφή ούτε στέγη ούτε καν νερό. Κήρυξαν απεργία από την περασμένη Παρασκευή, ζητώντας 30 ευρώ μεροκάματο, για να μπορούν να ζήσουν. Εσπευσαν να τους συμπαρασταθούν συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ και στελέχη του ΚΚΕ Ηλείας, μαζί και δημοσιογράφοι.
ΕΞΟΡΓΙΣΕ τους παραγωγούς της φράουλας η εκδήλωση συμπαράστασης και η δημοσιοποίηση της αθλιότητας, γι' αυτό και αποφάσισαν «να καθαρίσουν», κατά τη λαϊκή έκφραση. Επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν άγρια τους συνδικαλιστές και τους δημοσιογράφους, οι οποίοι διασώθηκαν χάρη στους αλλοδαπούς εργάτες, που μπήκαν ανάμεσά τους και εισέπραξαν αυτοί τη βαρβαρότητα των νεοκοτσαμπάσηδων και νεοτσιφλικάδων.
ΠΑΡΟΥΣΑ, αλλά απαθής, η αστυνομική δύναμη απελάμβανε το θέαμα της ντροπής. Τήρησε στάση ευθυγραμμισμένη με τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου και όταν ένοπλοι παραγωγοί φράουλας εξαπέλυσαν κυνηγητό κατά των ξένων εργατών, εισέβαλαν στους καταυλισμούς τους και τους κακοποιούσαν. Είναι διπλή η ντροπή για τη χώρα και για το κράτος, που η στάση της Αστυνομίας το εκθέτει διεθνώς.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/04/2008

2 σχόλια:

hnioxos είπε...

Ευχαριστούμε για την ανάρτηση του δημοσιεύματος της Ελευθεροτυπίας καθώς και για την έρευνα του "Ε" για το ίδιο θέμα. Θα τα χρησιμοποιήσω σαν σημεία αναφοράς σε ποστ μου

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

Μπράβο Μάκη.
Συνέχισε τον αγώνα σου

(Μπες κι εδώ
http://manolisvardis.wordpress.com/2008/04/21/wq2345/

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ