ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

ΤΟΞΙΚΕΣ "ΒΟΜΒΕΣ" ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ


Οι 10 σκουπιδότοποι - «βόμβες» για την Ηλεία
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Τοξικές «βόμβες» έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα στιγμή με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι οι επίσημοι 18 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην πυρόπληκτη Ηλεία που λειτουργούν προσωρινά με ειδική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες ύστερα από αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
Δίπλα από τις «επίσημες» χωματερές δεκάδες άλλοι μικροί παράνομοι τόποι διάθεσης απορριμμάτων συμπληρώνουν το παζλ του τρόμου στην πολύπαθη από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού Ηλεία, η οποία εδώ και χρόνια αδυνατεί να δώσει μια αποδεκτή από όλους λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο ΧΑΔΑ του Δήμου Βαρθολομιού, που βρίσκεται μέσα στο δάσος των Θινών, και ο ΧΑΔΑ της Βουπρασίας εντός της Β' Ζώνης Προστασίας του οικοσυστήματος Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Η πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί και στους δύο πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουν απειλήσει άμεσα τις γύρω δασικές εκτάσεις. Φωτιές όμως, σχεδόν σε καθημερινή βάση, σημειώνονται περίπου σε όλους τους υπόλοιπους ΧΑΔΑ της Ηλείας ρυπαίνοντας ανεξέλεγκτα το περιβάλλον με τοξικά αέρια και με διοξίνες.
«Οι πυρκαγιές στις χωματερές προκαλούν μόλυνση του περιβάλλοντος με σοβαρότατες συνέπειες στους κατοίκους αλλά και στις καλλιέργειες καθώς οι επικίνδυνες ουσίες διαχέονται παντού και σε μεγάλη απόσταση. Θα πρέπει να υπάρξει μέθοδος συνεχών μετρήσεων αλλά και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που δημιουργούνται από την καύση των απορριμμάτων», λέει στην «Ε» η Ιωάννα Γεωργοπούλου-Γεωργουδάκη, καθηγήτρια Διαχείρισης Περιβάλλοντος - Ρύπανσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
«Ολοι σχεδόν οι ΧΑΔΑ της Ηλείας δεν έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις και γι' αυτό πέρυσι το καλοκαίρι λίγο πριν από τις μεγάλες φωτιές στον νομό, είχαμε υποβάλει μηνυτήριες αναφορές κατά των δήμων καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς από εκεί ήταν μεγάλος», αποκαλύπτει στην «Ε» ο Πύραρχος του Π.Σ. Νίκος Χανιάς, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.Στον εισαγγελέα έχει στείλει πολλές περιπτώσεις ΧΑΔΑ με κακή λειτουργία και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις τα δικαστήρια έχουν αθωώσει τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις.
Οι καταγγελίες της Ενωσης ΠολιτώνΗ Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 22 (όσοι και οι δήμοι) επίσημοι σκουπιδότοποι και πολλοί άλλοι περισσότεροι παράνομοι σε ρεματιές, δάση, ποτάμια και προστατευόμενες περιοχές λειτουργούν αυτή τη στιγμή ανεμπόδιστα στην ...κατακαημένη Ηλεία, και σημειώνουν ότι ένα από τα αίτια των περυσινών φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών ήταν οι τόνοι των σκουπιδιών που εναποτίθενται από ασυνείδητους στα δάση!
Η ΕΠΟΠ έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα τους δέκα «χειρότερους» ΧΑΔΑ της Ηλείας που ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον:
1. Δήμου Πύργου στη θέση Αγγινάρα
2. Δήμου Αμαλιάδας στη θέση Κονιδέικα, με διαδοχικές αναφλέξεις.
3. Δήμου Γαστούνης εγγύς Εθνικής Οδού Πατρών- Πύργου
4. Δήμων Ανδραβίδας - Τραγανού, μόνιμα σχεδόν καιόμενος
5. Δήμου Λεχαινών εγγύς Ε.Ο. Πατρών - Πύργου (ανεφλέγη προ ημερών)
6. Δήμου Βαρθολομιού εντός του δάσους Θινών, τμήμα του οποίου κάηκε με τις φωτιές του περυσινού καλοκαιριού!
7. Δήμου Βουπρασίας στη θέση Λάμια υγροβιοτόπου Κοτυχίου - Στροφυλιάς
8. Δήμου Κάστρου Κυλλήνης εντός τουριστικής ζώνης
9. Δήμου Ζαχάρως, με αλλεπάλληλες αναφλέξεις.
10. Δήμου Λαμπείας, στην είσοδο του πανέμορφου οικισμού.
«Οι χωματερές αυτές λειτουργούν επί χρόνια κατά παράβαση της Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας, προκαλώντας μεγάλες και ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων του Νομού Ηλείας. Ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, το έδαφος και τον αέρα δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές καίγονται επί 24ώρου βάσεως!», λέει στην «Ε» ο υπεύθυνος της ΕΠΟΠ Διον. Κράγκαρης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/06/2008

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γεια σας,γνωριζοντας την αξιοπιστια σας και το ενδιαφερον σας για το περιβαλλον θα ηθελα να σας ζητησω να μας βοηθησετε σε ενα θεμα που αφορα τον δημο καστρου κυλληνης στον νομο ηλειας.Ο δημος λειτουργει μερικα χρονια μια παρανομη χωματερη,η οποια ειναι κυριολεκτικα μεσα σε χωραφια με ελαιοδεντρα.ο δημαρχος υστερα απο καταγγελια στην τοπικη εφημεριδα "πατρις" παραδεχθηκε οτι η χωματερη ειναι παρανομη.ο δημος ειχε λαβει 68000 ευρω απο το ΠΕΠ για να νομιμοποιησει την χωματερη και να τηρει τους κανονισμους αλλα δεν γνωριζω τι εκανε τα χρηματα.Σας παρακαλω βοηθηστε μας.Η κατασταση ειναι απελπιστικη.Καποιος πρεπει να μας βοηθησει.Σας παρακαλουμε ολοι οι κατοικοι-δημοσιοποιηστε το θεμα.Σας ευχαριστουμε για τον χρονο που διαθεσατε.περιμενω απαντηση να για την πορεια επιλυσης του θεματος.θα ηθελα να μαθετε ΠΟΤΕ θα κλεισει η παρανομη αυτη χωματερη. Σας ευχαριστω

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ