ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

Το «ρήγμα φάντασμα» και η λίμνη χωρίς... πυθμένα





ΕΒΥΘΟΣ...


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Πάνω σε ένα ρήγμα-φάντασμα, που ποτέ κατά το παρελθόν δεν είχε δώσει αξιόλογου μεγέθους σεισμό, και δίπλα σε μια λιμνούλα που λέγεται ότι δεν έχει πυθμένα... εκδηλώθηκε η προχθεσινή σφοδρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, που σκόρπισε τον πανικό και την καταστροφή στην Ηλεία και την Αχαΐα.


Το επίκεντρο του ρήγματος, που σύμφωνα με τους επιστήμονες εντοπίζεται μεταξύ Ανδραβίδας και Λεχαινών, «ταυτοποιείται» με βάση τις καταγραφές των σεισμογράφων αλλά και τις περιγραφές των κατοίκων δίπλα ή μέσα σε μια μικρή παράξενη λίμνη, την «Εβυθό», που η τοπική παράδοση αναφέρει ότι σχηματίστηκε στα βάθη του παρελθόντος από κάποιο τρομερό σεισμικό γεγονός
Μάλιστα η εν λόγω λιμνούλα αναφέρεται και στο ομώνυμο διήγημα του Λεχαινίτη συγγραφέα Ανδρέα Καρκαβίτσα.


Οπως είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Κ. Μακρόπουλος, που βρίσκεται από χθες στο επίκεντρο του σεισμού επικεφαλής ομάδας επιστημόνων, το συγκεκριμένο ρήγμα πάνω στο οποίο εκδηλώθηκε ο σεισμός έχει μήκος 25 χιλιομέτρων, πορεύεται παράλληλα με την ακτή και αρχίζει από την τεχνητή λίμνη του φράγματος του Πηνειού στην Ηλεία και καταλήγει στην Κάτω Αχαΐα. Γι' αυτό και ειδικοί τεχνικοί πραγματοποιούσαν χθες μέχρι αργά εξονυχιστικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις του φράγματος, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί κάποια σοβαρή ή αξιόλογη ζημιά.




«Ηταν ένα ρήγμα από αυτά που περνάνε απαρατήρητα μέχρι την εκδήλωση σεισμικής δραστηριότητας. Παρακολουθούμε την περιοχή με τη βοήθεια πέντε φορητών σεισμογράφων προσπαθώντας πάντα να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα» -δήλωσε στην «Ε» ο κ. Μακρόπουλος.Σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ήταν επιφυλακτικός και είπε στην «Ε» ότι έπειτα από έναν σεισμό 6,5 Ρίχτερ θα πρέπει να περιμένουμε έναν μετασεισμό τουλάχιστον 5,5 Ρίχτερ, ο οποίος όμως δεν είχε μέχρι χθες εκδηλωθεί.«Ρήγμα-έκπληξη, που δείχνει ότι οι σεισμοί είναι πέρα από κάθε στατιστική μέτρηση», χαρακτήρισε το ρήγμα όπου εκδηλώθηκε ο προχθεσινός σεισμός, ο σεισμολόγος και εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Μάκης Χουλιάρας. Ο σεισμολόγος πρόσθεσε ότι αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με τα παλιά σπίτια.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ