ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ανεμοστρόβιλος - φονιάς



Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Θανατηφόρο τροχαίο με δύο νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα, καλλιέργειες και στα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ προκάλεσε ο χθεσινός ανεμοστρόβιλος που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια καταιγίδας στην περιοχή του Δήμου Βουπρασίας Ηλείας.
κάτω έγινε η Ηλεία από τον ανεμοστρόβιλο χθες το μεσημέρι. Εκτός από το φονικό τροχαίο, δέντρα ξεριζώθηκαν, στέγες σπιτιών ξηλώθηκαν, ακόμα και νταλίκες αναποδογύρισαν Το καιρικό φαινόμενο που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, μετέτρεψε σε βομβαρδισμένη πόλη τη Βάρδα και το δημοτικό διαμέρισμα της Νέας Μανωλάδας όπου και σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο Βούλγαρος οδηγός του οχήματος, στο οποίο επέβαιναν άλλοι δύο ομοεθνείς του, εξαιτίας του ανεμοστρόβιλου και των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην περιοχή, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και καρφώθηκε με δύναμη στα προστατευτικά κιγκλιδώματα του ΟΣΕ με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο των δύο εργατών και τον σοβαρό τραυματισμό του τρίτου.
«Το κοντέρ του αυτοκινήτου τους ήταν σταματημένο στα 50 χλμ. Είναι φανερό ότι το τροχαίο προκλήθηκε από τον ανεμοστρόβιλο», δήλωσε στην «Ε» ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας που βρέθηκε τυχαία στον τόπο του περιστατικού.
Ο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε σπίτια, αποθήκες και στάβλους ενώ κατέστρεψε και εκατοντάδες στρέμματα με θερμοκήπια φράουλας. Πολλά από τα σπίτια της περιοχής έμειναν χωρίς στέγη, αυτοκίνητα αναποδογύρισαν ενώ στύλοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ κόπηκαν στα δύο και βρέθηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά.
«Νομίσαμε ότι είχε έρθει το τέλος του κόσμου. Μια μαυρίλα σκέπασε την περιοχή και λίγα λεπτά αργότερα ένας τρομερός άνεμος άρχισε να ξηλώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Αυτό που ζήσαμε σήμερα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια», δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος της Βουπρασίας Αντώνης Σερέτης.
Μεγάλες υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στην πόλη της Βάρδας. Κυρίως στο κέντρο όπου από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου ανατράπηκαν δύο σταθμευμένες νταλίκες, δέντρα ξεριζώθηκαν, σύρματα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ έπεσαν στους δρόμους ενώ υλικές ζημιές από τα κεραμίδια των σπιτιών που έπεσαν στο οδόστρωμα υπέστησαν δεκάδες αυτοκίνητα. Επίσης ζημιές προκλήθηκαν στους υαλοπίνακες δεκάδων καταστημάτων της πόλης.
«Οι ζημιές είναι τεράστιες. Η περιοχή μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Υπάρχουν οικογένειες που ξεσπιτώθηκαν. Καταγράφουμε με ειδικά συνεργεία τις ζημιές προκειμένου να ζητήσουμε βοήθεια από την Πολιτεία», δήλωσε στην «Ε» ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την έρευνα του Μιχάλη Σιούτα, δρος Μετεωρολογίας του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, που είχε δημοσιεύσει η «Ε» στις 5.11.2007, το «Βαρθολομιό, η Νέα Μανωλάδα, το βόρειο τμήμα της Ηλείας και γενικότερα η βορειοδυτική Πελοπόννησος παρουσιάζουν πολύ μεγάλη συχνότητα στην εκδήλωση ανεμοστρόβιλων σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα». Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα ο λόγος ή τα αίτια βρίσκονται πίσω από τη μορφολογία του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.
Ακριβής πρόβλεψη, όπως είχε πει στην «Ε» ο μετεωρολόγος, δεν μπορεί να υπάρξει μέχρι στιγμής καθώς το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη υπό επιστημονική έρευνα παγκοσμίως: «Οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, του Βαρθολομιού, της Μανωλάδας στην Ηλεία και των άλλων περιοχών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κατασκευές των αποθηκών τους κυρίως. Θα πρέπει να τις ενισχύουν αρκετά καθώς είναι πολύ πιθανό ένας ανεμοστρόβιλος να περάσει πάνω ή πλησίον από αυτές...».
nodaros@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ