ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ


ΝΕΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16.9.2009


ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Μ. ΝΟΔΑΡΟΣ, Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ


Και ο Επικούριος Απόλλωνας στο προεκλογικό παιχνίδι;

Σάλο και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους κατοίκους και τους φορείς της Ηλείας η «εκ του πονηρού» -όπως τη χαρακτηρίζουν- μεθόδευση του εκ Μεσσηνίας καταγόμενου υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, να μεταφέρει τη διοικητική υπαγωγή του αρχαίου Ναού του Επικούριου Απόλλωνα από την Ηλεία στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας, τροποποιώντας το ΦΕΚ 837/Β'/4-12-86.

Με επιστολή του στον κ. Σαμαρά, που κοινοποιεί στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και στον πρωθυπουργό, ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, επιτίθεται οργισμένος στον υπουργό Πολιτισμού τονίζοντας:

«Μια τέτοια απόφασή σας μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Θεωρούμε ότι αυτή η διοικητική πράξη αποτελεί όνειδος και ρουσφετολογική παραχάραξη της Ιστορίας για εξυπηρέτηση μικρών, προσωπικών σας και ατομικών σας συμφερόντων. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η ανάγκη και το άγχος για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, επειδή είστε υποψήφιος βουλευτής στη Μεσσηνία, να μετατρέπει το ιστορικό μνημείο σε αντικείμενο ρουσφετολογικών αναγκών. Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σε συνδυασμό με την Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Ηλιδα αποτελούν τα πλέον γνωστά αρχαιολογικά μνημεία της Ζ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που εδρεύει στην Αρχαία Ολυμπία».

Τι λέει η Ηλεία

Οσον αφορά το θέμα για το πού ανήκει διοικητικά ο Επικούριος Απόλλωνας, η Νομαρχία Ηλείας υποστηρίζει τα εξής:
1. Το έμβλημα της σφραγίδας του 1851 του Δήμου Ανδρίτσαινας σαφέστατα καταδεικνύει ότι ο ναός ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ανδρίτσαινας.
2. Σύμφωνα με τον καθορισμό των κοινοτικών ορίων Σκληρού - Δραγωγίου στις 22 Μαΐου του 1961 και βάσει μαρτυριών κατοίκων της περιοχής και κυρίως της μαρτυρίας του κ. Αδαμόπουλου, καταγόμενου από την περιοχή Σκληρού, προκύπτει ότι οι Βάσσες είναι στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος Δραγωγίου, του σημερινού καποδιστριακού Δήμου Ανδρίτσαινας.
3. Ο χάρτης της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού σε κλίμακα 1/5000, τον οποίο η Ζ' Εφορεία Αρχαιοτήτων (Ηλείας) επισυνάπτει με το υπ' αριθμόν 344228007 έγγραφό της προς το υπουργείο Πολιτισμού, αποδεικνύει και αποτυπώνει σαφέστατα ότι το Ιερό του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων του Νομού Ηλείας.
4. Η αναπτυχθείσα επιχειρηματολογία του ΥΠΠΟ είναι ελλιπής, δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό, αρχαιολογικό και διοικητικό στοιχείο, δεδομένου ότι η φυσική, γεωγραφική, ιστορική και αρχαιολογική θέση του ναού είναι στον νομό Ηλείας, εφόσον με το μνημείο συνδέεται άμεσα και άρρηκτα η ιδρύτρια πόλη του ναού, η αρχαία Φιγαλεία, ανήκουσα διοικητικώς στην, βορείως του ποταμού Νέδα, επαρχία Ολυμπίας του Νομού Ηλείας.

Τι λέει η Μεσσηνία;

Την αντίθετη, φυσικά, άποψη έχουν οι Μεσσήνιοι. Υποστηρίζουν, εδώ και χρόνια, ότι γεωγραφικά, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους από το κράτος χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα ανήκει στον νομό Μεσσηνίας. Διοικητικά, βέβαια, μέχρι το 2006 ανήκε στην Ζ' Εφορεία Αρχαιοτήτων, στην οποία υπάγονταν όλα τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι των νομών Ηλείας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου. Το πρόβλημα ανέκυψε όταν δημιουργήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (2006). Ο ναός έπρεπε να υπαχθεί στη νέα Εφορεία, όπερ και εγένετο τώρα από τον Αντώνη Σαμαρά.
Το μήλον της Εριδος, ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα (420-410 π.Χ.) βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγαλείας, στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας. Θεωρείται ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου (καθώς αποδίδεται στον ίδιο αρχιτέκτονα, τον Ικτίνο) και από το 1986 έχει περιληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

1 σχόλιο:

neoinileias είπε...

Τις τελευταίες μέρες έγινε μεγάλη συζήτηση για το ζητημα χωρίς όμως να συμπεριληφθεί στην ανταλλαγή απόψεων το μείζον ζήτημα. Δλδη το γεγονός ότι, οι 23 πλάκες της ζωοφόρου βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο και πολλά από τα γλυπτά στα μουσεία του Λούβρου και του Μονάχου.
(Για περισσότερα, Chr Muller, vojage de crece, paris 1827 τόμος 5, σελίδα 508)

vasilios ts.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ