ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟ "ΕΓΚΛΗΜΑ" ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ...ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ


Απ' το αρχείο στο ακροατήριο

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Το πρωτοφανές «έγκλημα της Ηλείας», με τους 35 καμένους-νεκρούς μέσα σε μία μέρα, επανέρχεται σύντομα στο προσκήνιο. Παρά τις προσπάθειες πολλών να μην προχωρήσει η διερεύνηση των ευθυνών που φέρουν η κυβέρνηση της Ν.Δ. και τα αρμόδια κρατικά όργανα για τη φονική πυρκαγιά του 2007, η Δικαιοσύνη, δυόμισι χρόνια έπειτα από την τραγωδία, φαίνεται πως βγάζει την υπόθεση από τη «ναφθαλίνη».

* Στις αρχές του 2010 ο εισαγγελέας εφετών Πατρών αναμένεται να αποφασίσει επί της προσφυγής που κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των αρμοδίων που είχαν την ευθύνη της προστασίας των ανθρώπων στην περιοχή.

Οι αρχικές μηνύσεις τέθηκαν στο αρχείο με εισαγγελική διάταξη που δεν εντόπισε καμία ποινική ευθύνη κρατικών οργάνων!

* Για την ίδια υπόθεση, ωστόσο, διεξάγεται έρευνα από τον ανακριτή Πύργου, ο οποίος ήδη έκανε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές πριν καταλογίσει ευθύνες. Το πιθανότερο είναι ότι οι δύο αυτές δικογραφίες, που παραμένουν περιέργως χωριστές, να ενωθούν τελικά σε μία, όπως έχουν ζητήσει οι συγγενείς των θυμάτων από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε.

«Μέχρι τώρα καθυστέρησε πάρα πολύ δικαστική η έρευνα της υπόθεσης», σχολιάζει ο δικηγόρος Αντ. Φούσας, συνήγορος του Γ. Παρασκευόπουλου, του τραγικού ανθρώπου που μέσα σε ελάχιστα λεπτά έχασε τα τέσσερα παιδιά του, τη σύζυγο και τη μητέρα του.

«Τώρα κινείται με ταχύτατους ρυθμούς και ελπίζω πολύ σύντομα να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι για την προστασία των κατοίκων, δηλαδή οι αρμόδιοι για την εφαρμογή του σχεδίου "Ξενοκράτης", ο δήμος, η νομαρχία, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι τοπικές πυροσβεστικές και αστυνομικές αρχές», τονίζει με νόημα.

* Οι συγγενείς επικαλούνται και την έγγραφη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς που είχε εκδώσει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 23-8-2007, την προηγούμενη ακριβώς της καταστροφής. Κι όμως, λένε, ουδείς έπραξε το παραμικρό.

Η πρωτοφανής έλλειψη συντονισμού μεταξύ δημόσιων φορέων και υπηρεσιών είχε καταγγελθεί άλλωστε από την πρώτη στιγμή.

* Ο τότε διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Γ. Αναστασόπουλος δίνει με την ένορκη κατάθεσή του (12-12-2008), την εικόνα του χάους που επικρατούσε: «Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός των τοπικών φορεών (δήμου, νομαρχίας, πυροσβεστικής και αστυνομίας)», επισημαίνεται.

* Ο Γ. Κοσσυφάς, πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Αρτέμιδας, αναφέρει στην κατάθεσή του στον αρμόδιο ανακριτή ότι ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά στις τρεις το μεσημέρι, μια ώρα μετά το ξέσπασμά της, και ενώ κοιμόταν ανυποψίαστος και αμέριμνος στο σπίτι του, στο χωριό.

Δεν είχε καμία ενημέρωση από την προηγούμενη ημέρα. Ο ίδιος πήγε με το αυτοκίνητό του προς Μάκιστο απ' όπου επέστρεψε χωρίς την παραμικρή βοήθεια.

* «Δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο συντονισμού», διαβεβαιώνει ο Στ. Κουμαδουράκης, προϊστάμενος του γραφείου Πολιτικής Προστασίας της νομαρχίας Ηλείας. «Την ώρα που η φωτιά είχε έρθει στο χωριό, δεν ήρθε κάποιος να μας βοηθήσει...», αναφέρει ο Αλ. Αθανασόπουλος, συνταξιούχος κάτοικος του χωριού Μάκιστος.

«Στο Χρυσοχώρι δεν ήρθε η πυροσβεστική και οι άνθρωποι του χωριού κινδύνεψαν... Δεν είχε γίνει καλός συντονισμός... Θα έπρεπε κάποιος να κάνει κουμάντο και να πει στους ανθρώπους πού να πάνε και πώς να χειριστούν την υπόθεση», επισημαίνει στη δική του κατάθεση ο Παν. Τριπύλας, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρυσοχωρίου Ζαχάρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ