ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΙΚΑ ΠΑΤΡΩΝ: ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

ΑΝΑΜΟΝΗ  35 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ !


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 31.8.2010

Δραματικές στιγμές βιώνουν σχεδόν καθημερινά οι περίπου 130.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Πάτρας, καθώς το Ταμείο, λειτουργώντας αντιφατικά και πολλές φορές σουρεαλιστικά, παρουσιάζει εικόνα γενικής κατάρρευσης. Οι πολύ σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και η έλλειψη κτιριακών υποδομών αποτελούν τα κομμάτια του παζλ μιας απαράδεκτης εικόνας, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Πολιτεία και ταλαιπωρεί χιλιάδες ασφαλισμένους.
Ταλαιπωρία για 130.000 ασφαλισμένους  
Ταλαιπωρία για 130.000 ασφαλισμένους  

Οπως λέει στην «Ε» ο διευθυντής της Υγειονομικής Μονάδας του ΙΚΑ στην Πάτρα Χαράλαμπος Μπονάνος, η αναμονή των ασφαλισμένων προκειμένου να επισκεφθούν διάφορες ειδικότητες γιατρών ξεπερνά τις 35 ημέρες (!). Βασική αιτία αυτού του προβλήματος είναι οι συνταξιοδοτήσεις των γιατρών και η μη ανανέωση των συμβάσεων σε ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έλλειψη ενδοκρινολόγου, νεφρολόγου, παθολόγου, μικροβιολόγου, ακτινολόγου και ρευματολόγου γιατρού.
Την ίδια ώρα -όπως λέει ο κ. Μπονάνος- τελειώνουν οι συμβάσεις σε τρεις ορθοπεδικούς και έναν χειρουργό και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χάνονται, με τη μη ανανέωση των 18 συνολικά συμβάσεων απαραίτητων ιατρικών ειδικοτήτων, πάνω από 450 ραντεβού την ημέρα. Κι αυτό, όταν έχει καταγραφεί ότι η υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ Πάτρας δέχεται περίπου 3.500 επισκέψεις ημερησίως.

Επίσης, η έλλειψη σε οφθαλμίατρους, νευρολόγους και ουρολόγους κάνει τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να περιμένουν για να εξεταστούν πάνω από ένα μήνα! Σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται στο διοικητικό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη γραμματειακή υποστήριξη.

Τα προβλήματα όμως και η ταλαιπωρία των δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων της Πάτρας δεν σταματούν εδώ. Ενας μαγνητικός τομογράφος που κόστισε στο ΙΚΑ το 1999 πάνω από 500 εκατομμύρια δρχ., σήμερα λειτουργεί σε μονή βάρδια προς δόξαν των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Κι αυτό διότι το ΙΚΑ δεν προσλαμβάνει ακόμη έναν ακτινολόγο. Ομως κινδυνεύει να μπει λουκέτο και στο κλασικό ακτινολογικό, αφού ο ένας εκ των δύο ακτινολόγων του συνταξιοδοτείται, ενώ λήγει σε λίγο η σύμβαση και του άλλου.

Ενα σημαντικό κομμάτι των ασφαλισμένων της Ανω Πόλης στην Πάτρα ταλαιπωρείται αφάνταστα και βρίσκεται ουσιαστικά εκτός ραντεβού με τους εναπομείναντες γιατρούς, καθώς το 184 (τηλεφωνικό κέντρο που κλείνει ραντεβού) για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν έχει επεκταθεί από το 2002 σε αυτή την περιοχή.

Ο κ. Μπονάνος αποκαλύπτει ότι σοβαρά είναι τα προβλήματα και στην κτιριακή υποδομή, καθώς στο ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ, που καταστράφηκε το 2004 από εμπρησμό στα αρχεία του, δεν έχει μπει τόσο καιρό «ούτε ένα καρφί», με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στη στέγαση των ιατρείων και το ΙΚΑ να αναγκάζεται να πληρώνει κάθε μήνα πανάκριβα ενοίκια.
Επισημαίνει ακόμα την άδικη και απίστευτη -όπως τη χαρακτηρίζει- πρόσθετη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι για φάρμακα αξίας άνω των 150 ευρώ θα πρέπει να παίρνουν τις υπογραφές των ελεγκτών. «Η διαδικασία αυτή δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς ο έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο με τη μηχανογράφηση του συστήματος, η οποία όμως καρκινοβατεί από το 1998...».

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ , ΥΠΟΠΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

 
ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ ΕΥΓΕΝΙΟ ΜΠΑΛΚΑΜΟ


Εξωθεσμικοί παράγοντες , σχέσεις και διαπλεκόμενα  συμφέροντα, αποπειράθηκαν να επιβάλουν τετελεσμένα γεγονότα και καταστάσεις στον Δήμο Ήλιδας,  στην Αμαλιάδα, στην Πηνεία αλλά και στον ευρύτερο πολιτικό – Αυτοδιοικητικό χώρο της Ηλείας.
Έγινε προσπάθεια επιβολής υποψηφίου πέραν και έξω από τις δημοκρατικές  διαδικασίες του πολιτικού μας χώρου, του ΠΑΣΟΚ. Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ηλείας, έντυπα και ηλεκτρονικά, διοχετεύθηκε έντεχνα «η είδηση» ότι το χρίσμα στο Δήμο Ήλιδας δόθηκε στον νυν Δήμαρχο.
Ήταν και είναι  ένα κατασκευασμένο ψέμα το οποίο και οι εξελίξεις που ακολούθησαν, αναίρεσαν.
Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε θέση. Η προσπάθεια επιβολής υποψηφίου ενώ η διαβούλευση  ήταν σε εξέλιξη απετράπη. 
Η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων Δημάρχων,  κάλεσε στην Αθήνα σύσκεψη διαβούλευσης , στην οποία μετείχαν έξι (6) Υποψήφιοι: Ν. Κοκκαλιάρη,  Ι. Λυμπέρης , Ε. Μπαλκάμος, Β. Παπαδόπουλος,  Χ. Φωτόπουλος , Χ. Χριστοδουλόπουλος.
Ο  αρμόδιος εισηγητής  της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων κ. Χ. Σπίρτζης εζήτησε από τους παριστάμενους να προτείνουν τον τρόπο επιλογής του Δημάρχου.
 Οι πέντε (5) από τους έξι (6) εκτός του νυν Δημάρχου επιδιώκοντας την αλλαγή και ανανέωση στο Δήμο ζήτησαν δημοσκόπηση. Η Επιτροπή Ανάδειξης  Υποψηφίων απεδέχθη την πρόταση και διενεργεί δημοσκόπηση. 
Αυτό άλλωστε είχαμε ζητήσει με επιστολή μας                                           
 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΑΣ ΣΤΙΣ     ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2010.
στις 16.07.2010 την οποία δίνω σήμερα στη δημοσιότητα.
  ΑΜΑΛΙΑΔΑ 30.08.2010

ΠΑΠΑΔΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΑΓΟ...ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ !



ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΛΑΓΟΥΣ !


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 30.8.2010

Κωμικοτραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν προχθές τη νύχτα σε δύσβατη περιοχή της Κρυόβρυσης Αρχαίας Ολυμπίας, όταν ύστερα από μπλόκο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν εντός δασικής έκτασης, δύο παπάδες που κυνηγούσαν παράνομα λαγούς!

Κάποιοι από τους θηροφύλακες αρχικά νόμισαν ότι ονειρεύονταν και κάποιοι άλλοι ότι έβλεπαν νεράιδες, καθώς από την καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου που είχαν εντοπίσει να κινείται ύποπτα στη περιοχή, έβλεπαν να ανεμίζουν ράσα από μια μαυροφορεμένη φιγούρα που κρατούσε όπλο.

Οταν συνήλθαν από την έκπληξη και ακινητοποίησαν το όχημα, βρέθηκαν μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα. Δύο παπάδες, 63 και 38 ετών, με συγγενική σχέση μεταξύ τους, χωρίς να φέρουν καμιά απολύτως αντίσταση παραδέχτηκαν ότι κυνηγούσαν λαγούς στην περιοχή. Η περαιτέρω έρευνα των θηροφυλάκων έφερε στην επιφάνεια νέες απίστευτες εκπλήξεις, καθώς διαπιστώθηκε ότι το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο παπάδες δεν είχε αριθμό κυκλοφορίας, οι ίδιοι δεν είχαν κυνηγετική άδεια θεωρημένη, ενώ το όπλο που είχαν στην κατοχή τους δεν ήταν δικό τους.
Οπως είπαν στους θηροφύλακες, τις πινακίδες του αγροτικού στο οποίο επέβαιναν τις είχαν φυλάξει στο σπίτι τους γιατί τους έπεσαν κατά τη διαδρομή... ενώ το κυνηγετικό όπλο που κατείχαν ανήκε σε συγγενικό τους πρόσωπο. 

Οι ρασοφόροι λαθροκυνηγοί, με καταγωγή ο ένας από την Ηλεία και ο άλλος από την Πάτρα, οδηγήθηκαν από τους θηροφύλακες στο Αστυνομικό Τμήμα της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου παρέμειναν όλη τη νύχτα και χθες το πρωί οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, όπου με εισαγγελική εντολή διατάχθηκε η διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης. Οι δύο ιερείς, μετά τη σύλληψή τους αναμένεται να παραπεμφθούν και στο μητροπολιτικό συμβούλιο της περιοχής τους και να τιμωρηθούν για την παραβατική τους συμπεριφορά.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

ΟΡΓΙΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΠ

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΝ «ΝΟΜΙΜΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ»


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 29.8.2010

Ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ έχει πάρει «φωτιά». Οι λεγόμενες «νόμιμες συνακροάσεις», δηλαδή οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε πραγματικό χρόνο από τον υπερ-υπολογιστή της Κατεχάκη, αλλά και η άρση του απορρήτου των δεδομένων στις τηλεπικοινωνίες χιλιάδων πολιτών μέσω των στοιχείων κίνησης και θέσης που κρατούν οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, γίνονται πλέον καθημερινή αστυνομική πρακτική.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις των τηλεφωνικών αυτών παρακολουθήσεων δεν τηρούνται, όπως διαπιστώνει η ΑΔΑΕ, οι στοιχειώδεις κανόνες της τυπικής νομιμότητας!

Οπως προκύπτει από στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μόνο τον τελευταίο χρόνο (2009) υπερτριπλασιάσθηκαν οι νέες εισαγγελικές διατάξεις που επέτρεψαν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για αγνωστους λόγους «εθνικής ασφάλειας»! Είναι χαρακτηριστικό ότι την πενταετία 2004-2009, οι υποκλοπές και οι άρσεις απορρήτου σε όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιών (όπως στοιχεία ομιλητών, θέση, διάρκεια κλήσης κ.ά.), με πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια» εκτινάχθηκαν έξι φορές πάνω, σε σχέση με την κρίσιμη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων!

Το 2009 αυξήθηκαν επίσης κατά εννέα φορές σε σχέση με το 2004 και οι συνακροάσεις της ΕΥΠ για δίωξη σοβαρών εγκλημάτων! Ομως, ούτε η έξαρση της εγκληματικότητας ούτε φυσικά η καταστολή της δικαιολογούν τη διόγκωση των συνακροάσεων.

Διωκτικές αρχές και υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, εκμεταλλευόμενες τη σύγχρονη τεχνολογία από τη μία αλλά και την έλλειψη σαφούς και αναλυτικού θεσμικού πλαισίου από την άλλη, προχωρούν σε ανεξέλεγκτες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις χωρίς να τηρούν πάντοτε τις νόμιμες διαδικασίες.

Παραβιάζουν τους νόμους

Η ΑΔΑΕ καταγγέλει ευθέως, άλλη μια φορά, πως οι εισαγγελικές και οι δικαστικές αρχές παραβιάζουν τους προβλεπόμενους από το νόμο κανόνες άρσης του απορρήτου.
Με επιστολές της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει και στην τελευταία της έκθεση, ότι διαπίστωσε παραλείψεις τόσο στην αποστολή βουλευμάτων και εισαγγελικών διατάξεων σε αυτήν όσο και στην τήρηση της προβλεπόμενης από το νόμο 2225/1994 διαδικασίας άρσης του απορρήτου!

Με άλλα λογια, η ΑΔΑΕ, μελετώντας τα δικαστικά έγγραφα, θεωρεί ότι οι λόγοι που αναφέρονται σε αυτά και ιδίως η έκταση εφαρμογής της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι μαζική, δεν πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου. Για το λόγο αυτό άλλωστε ζητά μονίμως να θεσμοθετήσει η πολιτεία το δικαίωμα της Αρχής να μπορεί να ασκεί εφέσεις κατά βουλευμάτων και εισαγγελικών διατάξεων που δεν τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις του νόμου!
Ολα συνηγορούν πως διολισθαίνουμε επικίνδυνα σ' ένα αστυνομικό κράτος καταστολής και επιτήρησης, στο οποίο οι στοιχειώδεις δικονομικοί κανόνες προστασίας των πολιτών δεν τηρούνται ούτε από τους υποτιθέμενους φορείς τους (αστυνομία, δικαστές). Η πρωτοφανής έξαρση των «νόμιμων υποκλοπών», τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τον Οκτώβριο του 2009, δίνει στην υπόθεση αυτή διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου. 

Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι η Αντιτρομοκρατική, επί υπουργίας Μ. Χρυσοχοίδη, έχει ζητήσει και έχει πετύχει (στο πλαίσιο των ερευνών για τον «Επαναστατικό Αγώνα»), να αρθεί μαζικά το απόρρητο των επικοινωνιών χιλιάδων πολιτών, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, δήθεν για λόγους «εθνικής ασφάλειας», επιβεβαιώνει απλώς την έκταση του φαινομένου.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις διαπιστώσεις της Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων περί πλημμελών κανόνων ασφαλειας στα αρχεία κλήσεων όλων των εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, δημιουργούν πλέον εύλογα ερωτήματα για την αποτελεσματική προστασία των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων όλων των πολιτών.
Το γεγονός τέλος, ότι το 2004, παρά τις συνεχείς πιέσεις Αμερικανών, Αγγλών, Ισραηλινών και άλλων, για τα συστήματα ασφαλείας των Αγώνων, καταγράφηκαν τόσο λίγες επίσημες «νόμιμες υποκλοπές», επιβεβαιώνει κατά κάποιον τρόπο και το πραγματικό εύρος του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών, που μπήκε οριστικά και αμετάκλητα στο αρχείο.

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΘΑΥΜΑ ! ΘΑΥΜΑ ! ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ !



ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΚΑΛΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ?

Ναι ακόμα και το 2010 γίνονται θαύματα στην Ηλεία της διαφάνειας , της σωστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, της αλληλεγγύης και των επιφανών ανδρών.

Η φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας…

Είναι από χθεσινή εκδήλωση στο δημαρχείο Λεχαινών όπου βραβεύτηκε για την επίδοσή της η Ολυμπιονίκης στην τοξοβολία Ζωή Παρασκευοπούλου.

Στην φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΠΡΩΤΗ του Πύργου28.8.2010  (σελίδα 10-11) μπορείτε να διακρίνετε μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια …

Στην θέση του βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη που βρίσκεται δίπλα από τον αντινομάρχη Παναγιώτη Πλατανιά εμφανίζεται ξαφνικά ο υποψήφιος δήμαρχος του δήμου  Κάστρου – Κυλλήνης Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Πρόκειται περί θαύματος ?

Η μήπως κάποιος από τους δύο παραχώρησε στον άλλον την θέση του για να φωτογραφηθεί στην πρώτη σειρά των «επισήμων» ?

Γεια σου ρε Ηλεία με τα ωραία σου και με τα θαύματά σου…

Τι έχουν να δουν τα μάτια μας ακόμα…    

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕ ΜΠΕ ΛΙΛΗ !

Οι  βασιλείς είναι οι καλύτεροι φίλοι  του ανθρώπου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι βασιλείς είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου
 
Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης
 
http://www.koutipandoras.gr/



Μαζί με τους βασιλικούς, ποτίστηκαν και οι τηλεοπτικές γλάστρες. Ο γάμος του Νικόλαου (σκέτο) με την κυρία Τατιάνα (κάτι), ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Φώτα, κάμερες, μακιγιάζ (πολύ μακιγιάζ) και επαγγελματισμός. Όχι από τους παπαράτσι, αλλά από τις βασιλικές οικογένειες. Ήξεραν πού να σταθούν, πώς να σταθούν,πότε να σταθούν. Είναι δεδομένο ,πως η εποχή που οι βασιλικές οικογένειες ακόνιζαν σε υπόγεια κάτι περίεργα εργαλεία βασανισμών ή προέτρεπαν το πλήθος να φάει παντεσπάνι αν δεν έχει ψωμί είναι παρελθόν. 

Δεν κινδυνεύουμε να ανέβει η χοληστερίνη μας από τις συνταγές της Μαρίας Αντουανέτας. Οι σύγχρονοι βασιλιάδες είναι όλοι τους της υγιεινής διατροφής. Αθλητικοί, ευθυτενείς και γλεντζέδες. Από τον Φίλιππο της Αγγλίας ως τον Φίλιππο τον ντόπιο το έχουν το χορευτικό. Πώς τα προλαβαίνουν όλα αυτά δεν μπορώ να καταλάβω. Και μανικιούρ και πεντικιούρ και γυμναστήριο και σκάνδαλα .

Η ελληνική δε βασιλική οικογένεια, ήταν πρωτοπόρος της λιτής διατροφής. Ψωμί, ελιά και Κότσο βασιλιά. Μόνο. Για τους άλλους βέβαια. Γιατί η βασιλική οικογένεια,έτρωγε , έπινε, έκλεβε και καθόριζε το μέλλον του τόπου σε συνεργασία πάντα με Άγγλους , Αμερικάνους , Γερμανούς κλπ.

Ας σοβαρευτούμε όμως. Οι σύμβουλοι επικοινωνίας που πρότειναν στον Κωνσταντίνο Γκλύξμπουργκ να στήσει αυτή την γαμήλια παράτα σε καιρούς κρίσης, προφανώς αγνοούσαν την ελληνική ιστορία και θεοποίησαν την εικόνα. Οι απαστράπτουσες ως χρυσοκάνθαροι κυρίες των τιμών που επιχείρησαν να ταυτίσουν την πρώην βασιλική ελληνική οικογένεια με το  life style, τη showbiz  και το Χόλιγουντ μάλλον πέτυχαν το αντίθετο. Τώρα, όπως και τότε, οι βασιλιάδες τρώνε , πίνουνε, αλληλοδανείζονται δόξα και τίτλους, απονέμουν στον εαυτό τους δικαιώματα, όταν ο λαός πεινάει. Σωστή απεικόνιση της «βασιλικής» πραγματικότητας.

Το 1962 η θεία του  Νικόλαου είχε παντρευτεί κι αυτή μεγαλοπρεπώς, δεχόμενη ως προίκα τα δώρα που αναγκαστικά  την έφτιαχναν επί χρόνια ορφανά παιδιά στα Ιδρύματα της βασσιλομήτωρος. Και τότε άσχημες εποχές, αλλά πάλι για τους άλλους.

Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι βασιλικοί οίκοι του  κόσμου. Φαντάζομαι τα ίδια. Αποκτούν δεξιότητες στον καθαρισμό πορτοκαλιού με μαχαίρι  και πιρούνι και άλλα βιοποριστικά που ο κύριος Ζαμπούνης κατέχει  σίγουρα καλύτερα από μένα. Επίσης αλληλοδιασταυρώνονται προσπαθώντας να πετύχουν τον καλύτερο συνδυασμό ράτσας και προίκας. Κι όταν βαρεθούν το ρίχνουν στα σκάνδαλα. Κάπως έτσι διαιωνίζονται τα παραμύθια. Έχει πάντως τη χάρη του να υπάρχουν δυο τρεις βασιλιάδες στην Ευρώπη δίπλα στους πέντε έξι φίλαρχους της Αφρικής που φοράνε κορώνα και κρατάνε σκήπτρο.

Στην Ελλάδα όμως δεν έχει κανένα γούστο. Ο Κωνσταντίνος που δεν θέλει για κανένα λόγο να τον αποκαλούν Γκλύξμπουργκ, αφού έκανε σοβαρές προσπάθειες να πείσει πως έχει το όνομα του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και όχι κάποιου θείου του δούκα της Ρωσίας (Δούκας και ο ίδιος της Σπάρτης, μάλιστα) έπιασε το νόημα των καιρών και το έριξε στο απολιτίκ. Λάμψη και γοητεία. Μπήκαν λοιπόν σε ένα καζάνι βασιλόφρονες, ιδεολογικά ζόμπι, επιχειρηματίες, celebrities, και κανάλια για να φτιάξουν ένα μίγμα ανοχής της βασιλίας. Με το αζημίωτο βέβαια. Γιατί δεν ξέρω αν έχει ο Θεός, αλλά ο τέως έχει σίγουρα. Απο τα κλεμμένα δεκαετιών

Ας αφήσουμε πόσο γελοίο και αντιδημοκρατικό είναι  να δουλεύει μια χώρα για να ταΐζει πέντε κηφήνες που τρώνε, πίνουνε και διαπρέπουν στην κατάβαση πλαγιάς με αλεξίπτωτο ή την τοξοβολία και το μπαλέτο. Στην Ελλάδα η βασιλική οικογένεια είναι υπεύθυνη για δεινά. Και καλύτερος βασιλιάς έχει καταγραφεί αυτός που πέθανε νωρίς (Ο Αλέξανδρος από σηψαιμία).

Διχασμός, χούντες, συνωμοσίες, εξυπηρέτηση ξένων δυνάμεων ακόμη  και ξένων υπηρεσιών, ήταν τα επιτεύγματα  των βασιλιάδων και των βασιλισσών, στην Ελλάδα πέρα βέβαια από την  κατανάλωση μπουγιαμπέσας και φουα γκρα με το κατάλληλο κουτάλι.

Η Φρειδερίκη, μητέρα του Κωνσταντίνου, γι αυτούς που  δεν την ξέρουν ή προσπαθούν να την ξεχάσουν, ήταν από τα πιο  μισητά πρόσωπα στην Ελλάδα. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως την δεκαετία του 50, ζητούσε από τον στρατηγό Μάρσαλ να ξεκινήσει τον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο με αφετηρία την Ελλάδα. 

Υπήρξε βεβαίως μέλος της ναζιστικής νεολαίας πριν γίνει βασίλισσα της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου προχώρησε σε παιδομάζωμα, γιατί «οι κομμουνισταί δεν ημπορούσαν να είναι γονείς» Τα παιδιά που μάζεψε γέμισαν τα ιδρύματα της βασίλισσας όπου έπλεκαν την προίκα της Σοφίας, ή πουλήθηκαν στο εξωτερικό. Μια τραγική πλευρά της ελληνικής ιστορίας που έμεινε γενικά ανεξερεύνητη

Οι παρεμβάσεις  της Φρειδερίκης στην πολιτική είναι  παροιμιώδεις και λέγεται πως έφτασαν μέχρι στο να χαστουκίσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τον είχε προτείνει βεβαίως πριν η ίδια για πρωθυπουργό μετά από υπόδειξη του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα. Η βασίλισσα, όπως όλες οι βασίλισσες ήταν φιλάνθρωπη. Έχω την υποψία πως κρατούσε την Ελλάδα φτωχή για να μπορεί να κάνει φιλανθρωπίες. Μεγάλο βίτσιο αυτό

Ο γιος της Φρειδερίκης, ο Κωνσταντίνος , είναι ταυτισμένος  με όλες τις συμφορές μετά την δεκαετία του 60. 

Από πρόθεση ή ανικανότητα, λίγη σημασία έχει (όπως και το αν είναι Έλληνας ή Δανός) οδήγησε  τη χώρα σε καταστροφή. Ετοίμαζε ο ίδιος πραξικόπημα αλλά τον πρόλαβαν οι συνταγματάρχες. Όρκισε τους χουντικούς και μετά δήλωσε "Είμαι βέβαιος ότι με την ευχήν του Θεού, με την προσπάθειαν υμών και προπαντός με την βοήθειαν του λαού, θα επιτευχθή ταχέως η οργάνωσις Κράτους Δικαίου, μιας αληθούς και υγιούς Δημοκρατίας”. Με όλα αυτά εννοούσε τον Παπαδόπουλο και τον Παττακό. Η ευφυΐα του είναι τέτοια, που στις σύγχρονες συνεντεύξεις του υποστηρίζει πως ήταν εναντίον της χούντας και αυτό φαίνεται απ το ότι δεν γελούσε όταν φωτογραφιζόταν με τους χουντικούς! Ακόμη και όταν εκδιώχθηκε από τη χούντα συνέχιζε να παίρνει τον μισθό του. Πάλι στις σύγχρονες συνεντεύξεις του δηλώνει πως στο εξωτερικό έκανε κρυφό αγώνα εναντίον της χούντας. Τα αρχεία όμως των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής και της Γερμανίας είναι γεμάτα από αναφορές πρεσβευτών που ενημέρωναν πως ο Κωνσταντίνος ζητούσε από τους ξένους να μεσολαβήσουν για να επιστρέψει στην Ελλάδα χωρίς όρους και ζητούσε από τον Παπαδόπουλο να δεχθεί να τον συναντήσει.
Η ιστορία των Γκλύξμπουργκ έχει καταγραφεί. Μπορεί να το έχουν ρίξει στον καλαματιανό, ενίοτε και στο ζεϊμπέκικο, αλλά τα πράγματα δεν αλλάζουν. Μια εκατοστή συνολάκια, ομορφούλες και τροφαντές πριγκίπισσες και καμιά δεκαριά δημοσιογράφοι που προσφέρουν υπηρεσίες «ανοιχτού» μυαλού και τσέπης, δεν μεταστρέφουν τα πράγματα. Ούτε διάφοροι εθνικόφρονες που σιχαίνονται τους αλλοδαπούς και το ξένο αίμα όταν το έχουν κορώνα στο κεφάλι τους. Δεν με ενοχλεί καθόλου που η ιστορία της οικογένειας Γκλύξμπουργκ είναι Δανική. Με ενοχλεί που με μια πρακτική δανεική από τη showbiz προσπαθούν να θολώσουν την ελληνική ιστορία.

Οι βασιλείς είναι  βεβαίως οι καλύτεροι φίλοι του  ανθρώπου. Κάποτε προσέφεραν φιλανθρωπίες στο λαό που κρατούσαν φτωχό. Τώρα προσφέρουν θέαμα. 

Όσο για τις  τηλεοράσεις, πιστές στο δόγμα που θέλει το στέμμα, το αίμα και το σπέρμα να πουλάνε, γίνονται φιλικοί απέναντί τους. Προσωπικά, δεν έχω καμιά διάθεση να μάθω πώς καθαρίζεται το πορτοκάλι χωρίς να το αγγίζεις με τα δάχτυλα. 

Ούτε να αμφισβητήσω τον δαρβινικό κανόνα, που θέλει τους κηφήνες αργά ή γρήγορα να πεθαίνουν. Και ό,τι άχρηστο να εξαφανίζεται.

Συγκλονιστικό: Πέθανε στη γέννα και αναστήθηκε στην αγκαλιά της μητέρας του!!!

Όταν η αγάπη κάνει το θαύμα.


Συνέβη στην Αυστραλία και έχει συγκλονίσει.  Η μητέρα γέννησε δίδυμα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.
Το κορίτσι μετά από είκοσι λεπτά κατάφερε να αναπνεύσει, ενώ για το αγόρι οι γιατροί είπαν ότι δεν έχει καμία ελπίδα να ζήσει.        

Τότε η μητέρα πήρε στην αγκαλιά το άψυχο σωματάκι του και άρχισε να το χαϊδεύει και με δάκρια στα μάτια να το σφίγγει στην αγκαλιά της.
Λεπτό δεν έλειψε από κοντά της, ο σύζυγος, που και εκείνος ένιωθε το πόνο της γυναίκας του. Και οι δύο τους χάιδευαν το άτυχο παιδί τους λέγοντας του το τελευταίο αντίο, ώσπου ξαφνικά μετά από δύο ώρες βρέθηκαν προ εκπλήξεως.
Το μωρό άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια ζωής και στη συνέχεια άνοιξε τα ματάκια του.
Η μητέρα περιέγραψε το δράμα που πέρασε στο νοσοκομείο λέγοντας: '' Οι γιατροί με ρώτησαν μετά τη γέννα εαν είχα διαλέξει κάποιο όνομα για το γιο μου-. Jamie τους απάντησα και τότε μου είπαν ότι- ο Jamie δεν τα κατάφερε.
Ήταν το πιο απαίσιο συναίσθημα που έχω νιώσει. Ξετύλιξα τον γιο μου από την κουβέρτα και τον κράτησα στην αγκαλιά μου. Τα μικροσκοπικά του χεράκια δεν αντιδρούσαν''. Αυτά ήταν τα λόγια της μητέρας περιγράφοντας τις δύσκολες ώρες λίγο πριν αναστηθεί το παιδί της!

Πηγή: tlife.gr

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ...ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΞΕΧΝΟΥΝ


2 ΜΟΝΟ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΥΡΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ...

4 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΥΡΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΘΗΚΑΝ ΝΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ...

ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ...ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ ΓΕΝΙΚΩΣ...ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ...

 


Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Η ΦΡΙΚΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ...


42ΧΡΟΝΟΣ ΒΙΑΣΕ ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΕ ΠΗΓΑΔΙ ΕΝΑ 11ΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 24.8.2010

   Η σκιά της φρίκης στοιχειώνει από χθές το Ελαιοχώρι του Δήμου Κορύθου Αρκαδίας, εκεί όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα με θύμα ένα αγγελούδι. Ένα κοριτσάκι μόλις 11 ετών. Το χαμόγελο έσβησε από τα χείλη των λιγοστών κατοίκων και την θέση του πήραν οι ψίθυροι στα καφενεία, εκεί όπου όλοι μιλούν για το μεγάλο κακό που συνέβη στο μέχρι χθές φιλήσυχο χωριό. Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία, όπως και ολόκληρη η χώρα, δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβει δίπλα από τα σπίτια τους στην πλατεία που έπαιζαν μέχρι χθές ανέμελα δεκάδες παιδιά.

    Εκεί έπαιζε μαζί τους και η μικρή Ειρήνη. Επαιζε, μαζί με τις φίλες της μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου καθώς η μητέρα της μετανάστρια από την Βουλγαρία φύλαγε καθημερινά μια κατάκοιτη ηλικιωμένη προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα και να ζήσει την οικογένειά της.

    Στην μικρή πλατεία βρήκε την μικρή Ειρήνη και ο δολοφόνος, ένας 42χονος Αλβανός εργάτης. Γνωστός στο χωριό αφού μέχρι και σπίτι είχε αγοράσει εκεί και έμενε μαζί με την σύζυγό του και το 17χρόνο γιό τους πάνω από δέκα χρόνια εργαζόμενος σκληρά κι εκείνος στα χωράφια της περιοχής. Ένα πρόσωπο υπεράνω υποψίας, που έμελλε να είναι ο πρωταγωνιστής του πιο φρικτού ίσως εγκλήματος που συνέβη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Για την εξαφάνιση της 11Χρόνης ενεργοποιήθηκε αμέσως με την έγκριση της ΕΛ.ΑΣ και την συμμετοχή 50 συνολικά φορέων το σύστημα «Άμπερ Αλερτ» (Amber Alert).

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο 42χρόνος πλησίασε το κοριτσάκι αργά το βράδυ του Σαββάτου και προσφέρθηκε να το πάει στο σπίτι του με το αυτοκίνητό του. Ανυποψίαστη η μικρή Ειρήνη μπήκε μέσα και τότε ο δράστης αντί να την οδηγήσει στο σπίτι της, την πήγε σε ερημική τοποθεσία έξω από το χωριό και αφού την βίασε την έριξε μέσα σε ένα πηγάδι, έριξε από πάνω μερικά κλαδιά κι έφυγε για το σπίτι του σα να μη συνέβη τίποτα…

   «Ο δράστης ομολόγησε την πράξη του μετά από την έρευνα που κάναμε και μάλιστα μας υπέδειξε και το σημείο που είχε πετάξει το κοριτσάκι. Το βρήκαμε σε ένα πηγάδι εφτά περίπου χιλιόμετρα μακριά από το χωριό. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο δράστης αφού βίασε το κοριτσάκι το έριξε μέσα στο πηγάδι ζωντανό…» - ανέφερε συγκλονισμένος στην «Ε» ο Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Τούζος. Στα νύχια της 11Χρόνης βρέθηκε και γενετικό υλικό, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί.

   Στο Ελαιοχώρι βρίσκεται από χθές κλιμάκιο του Χαμόγελου του Παιδιού προσπαθώντας να υποστηρίξει ψυχολογικά την χαροκαμένη οικογένεια αλλά και τα παιδιά και τους γονείς ολόκληρου του χωριού.


   «Ο κόσμος εδώ είναι συγκλονισμένος και δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που έγινε. Δεν νομίζω να έχουμε άλλο παρόμοιο περιστατικό στη χώρα μας. Με αφορμή το θλιβερό συμβάν θα ήθελα να μεταφέρω στους γονείς όλης της χώρας ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα παιδιά τους και πάντα να ξέρουν και με ποιόν που είναι και τι κάνουν» - δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος.

   Αποκάλυψε μάλιστα στην «Ε» και μια απίστευτη παράμετρο της υπόθεσης: Οπως είπε στην διάρκεια των ερευνών ένα μικρό σκυλάκι που συνόδευε πάντα στα παιχνίδια την μικρή Ειρήνη, βρέθηκε κοντά σε αυτόν και στους διασώστες προχθές έχοντας μια περίεργη συμπεριφορά. "Ερχόταν κοντά σε μας και γαυγίζοντας μας οδηγούσε έξω από το χωριό. Ηταν σαν κάτι να προσπαθούσε να μας πει να μας δείξει. Το ακολουθήσαμε για λίγο αλλά επειδή μας έβγαζε έξω από το χωριό και ήταν νύχτα σταματήσαμε. Τελικά αποδείχθηκε ότι αυτό το σκυλάκι ήθελε να μας οδηγήσει στο πηγάδι που βρέθηκε το πτώμα της μικρής Ειρήνης» - ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.


Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΙΔΟΥ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ





Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΞΙ ΘΥΜΑΤΑ

«Κανένας δεν μας στάθηκε»

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 23.8.2010

«Εχω το τραγικό «προνόμιο» να είμαι από τους δυστυχέστερους ανθρώπους στον κόσμο. Είμαι ο πατέρας, ο σύζυγος και ο υιός των έξι τραγικών θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες στις πυρκαγιές της 24ης Αυγούστου 2007 κοντά στην Αρτέμιδα...
Και τώρα πρέπει να βρω τη δύναμη και να υπερβώ την τραγικότητά μου, τη συντριβή μου και την ανυπόφορη μοναξιά μου και να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες οι υπεύθυνοι για το μεγάλο έγκλημα και το ασύλληπτο ξεκλήρισμα όλης της οικογένειάς μου και κατ' επέκταση όλων των θυμάτων της περιοχής». (Απόσπασμα από τη μηνυτήρια αναφορά του τραγικού πατέρα Γιώργου Παρασκευόπουλου.)

Αρτέμιδα, πριν από τρία χρόνια: Φλόγες, καπνοί θάνατος και ανείπωτη φρίκη. Τέσσερα αγγελούδια καίγονται ζωντανά: η Αγγελική, 15, η Μαρία, 12, η Αναστασία, 11, ο Κωνσταντίνος, 5. Νεκρή και η μητέρα τους Αθανασία, 37 ετών. Νεκρή και η γιαγιά, 76...

Στο νεκροταφείο της Αρτέμιδας ο γεμάτος παιχνίδια τάφος με τα ονόματα των τεσσάρων αγγελουδιών που αναπαύονται μαζί με τη μητέρα τους θυμίζει σε όλους την πιο τραγική ίσως ιστορία που εκτυλίχτηκε ποτέ πάνω στη Γη.

Και πίσω απ' όλη αυτή την τραγωδία, ένας πατέρας-ήρωας: ο Γιώργος Παρασκευόπουλος. Τρία χρόνια μετά, σφίγγει τα δόντια, κρύβει τον πόνο που έχει μέσα στην καρδιά του και κρατιέται ακόμη όρθιος στα πόδια του. Για να δει μόνο και μόνο να τιμωρούνται εκείνοι που του ξεκλήρισαν την οικογένεια.

«Δεν έχω τίποτα να περιμένω στη ζωή μου πια παρά μόνο το δικαστήριο. Στέκομαι στα πόδια μου χάρη στη συμπαράσταση και στην αγάπη των φίλων και των συγγενών μου» - λέει στην «Ε» ο τραγικός πατέρας και προσθέτει με παράπονο: «Ολα αυτά τα χρόνια δεν ήρθε ποτέ κανένας από την πολιτεία να μου πει μια κουβέντα συμπαράστασης. Οχι για να μου δώσει βοήθεια. Απλώς να πει κάτι... για εκείνους που χάθηκαν μέσα στις φλόγες. Κανείς...».

Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος μαζί με τους συγγενείς των άλλων νεκρών της Αρτέμιδας, την Τρίτη το απόγευμα, θα ανηφορίσουν όλοι μαζί για τη στροφή του θανάτου... λίγο έξω από το χωριό. Εκεί που στις 24 Αυγούστου του 2007 πέθαναν μέσα στις φλόγες δεκάδες πολίτες.

ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ : Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


ΠΟΡΙΣΜΑ "ΦΩΤΙΑ" ΓΙΑ ΝΟΜΑΡΧΗ , ΔΗΜΑΡΧΟ , ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 


ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 23.8.2007


Τις προτάσεις «φωτιά» που κατέθεσε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πύργου Παναγιώτης Μεϊδάνης , προς το Δικαστικό Συμβούλιο Ηλείας, για την παραπομπή σε δίκη του Νομάρχη Ηλείας, του Δημάρχου Ζαχάρως και άλλων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για το θάνατο 36 ανθρώπων στην διάρκεια των πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία, αποκαλύπτει σήμερα η «Ε» με αφορμή το κλείσιμο τριών ετών από την ημέρα της καταστροφής.


Με την 121 σελίδων από 28-7-2010 «πρόταση – καταπέλτη», ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πύργου, προτείνει προς το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας, να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών (λόγω ειδικής αρμοδιότητας) οι:

α) Σοφία Νικολοπούλου, οικοκυρά, κάτοικος Παλαιοχωρίου Ζαχάρως Ηλείας, β) Χαράλαμπος Καφύρας, Νομάρχης Ηλείας, γ) Πανταζής Χρονόπουλος, Δήμαρχος Ζαχάρως, δ) Νικόλαος Μιχαλόπουλος, Αξιωματικός της Πυροσβεστικής, ε) Παναγιώτης Τσούρας, εποχικός πυροσβέστης και στ) Φώτιος Παππάς, τότε Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι ανωτέρω προτείνεται να παραπεμφθούν για τα αδικήματα:

α) του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, β) του εμπρησμού από αμέλεια πραγμάτων και γ) της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και ειδικότερα 36 ανθρώπων, που κάηκαν ζωντανοί στις 24-8-2007. Η εισαγγελική πρόταση θα εισαχθεί ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, το οποίο και θα αποφασίσει ποιοί τελικά και για ποια αδικήματα θα παραπεμφθούν σε δίκη στο Εφετείο Πατρών (λόγω ειδικής διαδικασίας).


Όπως είχε αποκαλύψει η «Ε» για τα 26 θύματα στην Αρτέμιδα Ζαχάρως (τα υπόλοιπα θύματα κάηκαν σε άλλα σημεία της περιοχής) η Αντεισαγγελέας Πύργου είχε αρχικά αποφασίσει να τεθεί η υπόθεση, με σχετική διάταξη της, στο αρχείο, διότι δήθεν δεν βρήκε για κανένα αρμόδιο ποινικές ευθύνες. Όμως κατά της διάταξης, οι Γεώργιος Παρασκευόπουλος (πατέρας, σύζυγος και υιός των 6 τραγικών θυμάτων μελών της οικογένειάς του) και η Χριστίνα Δρακοπούλου, αδελφή του εποχικού πυροσβέστη Ιωάννη Δρακόπουλου, άσκησαν σχετικές προσφυγές ενώπιον του Εισαγγελέως Εφετών Πατρών οι οποίες έγιναν δεκτές.


Την υπόθεση έχει αναλάβει και χειρίζεται νομικά το δικηγορικό γραφείο Αθηνών του Αντώνη Φούσα, με συνεργάτες τους Εμμ. Σταύρου και Δημ. Κουσιουρή . Και οι τρεις δικηγόροι πιστεύουν στις μεγάλες ευθύνες των αρμοδίων που θα πρέπει – όπως λένε - να τιμωρηθούν. Με αφορμή την εισαγγελική πρόταση ο κ. Φούσας δήλωσε στην «Ε»:


«Η εισαγγελική πρόταση είναι απολύτως δίκαιη και στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία. Οι συγγενείς των θυμάτων, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, αξιώνουν ηθική δικαίωση και ασφαλώς τιμωρία όσων επέδειξαν εγκληματική και πρωτοφανή αδιαφορία και έλλειψη ευαισθησίας στις ανθρώπινες ζωές, αλλά κατέστησαν, κατά πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο, και επιλήσμονες των υποχρεώσεών τους».


Οι ευθύνες



Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πύργου Παναγιώτη Μεϊδάνη , οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην υπόθεση εντοπίζονται στα εξής εννέα σημεία:


1. Δεν έλαβαν εγκαίρως τα προβλεπόμενα μέτρα, σύμφωνα με το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» για την πρόληψη και κατάσβεση της πυρκαγιάς και για τη διάσωση των ανθρώπων.


2. Ενώ την παραμονή (23/8/2007) της πυρκαγιάς (24/8/2007) εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Πολ.Προστασίας (Γ.Γ. κ.Φούρλας) το με ίδια ημερομηνία κατεπείγον έγγραφο, περί του ότι την επόμενη ημέρα (24/8) υπάρχει μέγας κίνδυνος και στο νομό Ηλείας να υπάρξουν μεγάλες φωτιές και ότι θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, που προβλέπεται από το σχέδιο «Ξενοκράτης», αυτοί (Νομάρχης Ηλείας, Δήμαρχος Ζαχάρως και όργανα της Πυροσβεστικής) αγνόησαν τελείως το έγγραφο αυτό, όπως και το σχέδιο «Ξενοκράτης» και δεν προέβησαν εγκαίρως σε καμία προληπτική ενέργεια και ιδίως δεν μερίμνησαν, όπως είχαν εκ του νόμου υποχρέωση, για τη διάσωση των κινδυνευόντων κατοίκων.


3. Δεν συγκάλεσαν αμέσως, όπως επίσης είχαν υποχρέωση από το σχέδιο «Ξενοκράτης», το ΣΝΟ (Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο) στα πλαίσια της Νομαρχίας και το ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο) στα πλαίσια του Δήμου, προκειμένου να σχεδιασθεί και να συντονισθεί ο τρόπος κατάσβεσης εν τη γενέσει της τυχόν πυρκαγιάς και ιδίως για τη διάσωση των κινδυνευόντων κατοίκων των καιόμενων περιοχών.


4. Χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως, τρεις εποχικοί πυροσβέστες, ως πλήρωμα του καταστραφέντος πυροσβεστικού οχήματος, ενώ θα έπρεπε, οπωσδήποτε και βάσει του νόμου, να υπάρχει, ως επικεφαλής και ένας έμπειρος μόνιμος πυροσβέστης. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν, λόγω της απειρίας του πληρώματος, να χάσει την πορεία του το εν λόγω πυροσβεστικό όχημα, να σταθμεύσει παρανόμως στη μέση του δρόμου, να μπλοκαρισθούν στο συγκεκριμένο σημείο 7 επιβατηγά αυτοκίνητα και να καούν επί τόπου, τόσο τα εν λόγω αυτοκίνητα, όσο και οι επιβάτες τους (σύνολο 24 στο σημείο εκείνο).


5. Δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας και ειδικότερα της εκεί υπάρχουσας εθελοντικής ομάδος «Τίμιος Σταυρός του Ερυθρού Σταυρού», για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά τις δύσκολες εκείνες στιγμές και ιδίως για τη διάσωση των ανθρώπων.


6. Δεν ενεργοποιήθηκαν, ή μάλλον αδράνησαν προκλητικά, τα προβλεπόμενα γραφεία Πολιτικής Προστασίας, τόσο της Νομαρχίας, όσο και του Δήμου Ζαχάρως, για να εφαρμόσουν το σχέδιο «Ξενοκράτης» και για τη διάσωση των κατοίκων, που κινδύνευαν από την πυρκαγιά.


7. Διότι, επίσης, η φωτιά στο σπίτι της Νικολοπούλου στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως εμφανίστηκε και έγινε ορατή περί ώρα 2.15 και, όμως, ο υπεύθυνος και αρμόδιος πυροφύλακας Μίνθης Ζαχάρως δεν την αντελήφθη καθόλου και, επομένως, δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως ο Πυροσβεστικός Σταθμός Κρεστένων για να δράσει αμέσως. Η αλήθεια είναι, ότι για τη φωτιά αυτή, ειδοποιήθηκε την ώρα 14.40, δηλ. πολύ καθυστερημένα πρώτα ο Πυροσβεστικός Σταθμός Κρεστένων από κάποιον ιδιώτη και μετά ο εν λόγω πυροφύλακας Μίνθης από το σταθμό Κρεστένων.


Όπως ήταν φυσικό, το ειδικά σταθμευμένο εκεί κοντά πυροσβεστικό όχημα άργησε 25 και πλέον λεπτά (διότι τότε ειδοποιήθηκε) να ξεκινήσει για κατάσβεση, αλλά τότε ήταν πολύ αργά. Είναι δε αξιοπρόσεκτο, αυτό που αναφέρεται από πολλούς πυροσβέστες της περιοχής, ότι δηλ. εάν 10-15 λεπτά ενωρίτερα, είχαν ειδοποιηθεί και επενέβαινε το πυροσβεστικό όχημα, θα έσβηνε η φωτιά στο σπίτι της Νικολοπούλου, και δεν θα επεκτείνονταν αυτή στα δάση με τις τραγικές συνέπειες.


Έτσι, αποδεικνύεται, ότι ή ο πυροφύλακας Μίνθης δεν ήταν στη θέση του, οπότε υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες, ή είχε κοιμηθεί, ή με κάτι άλλο άσχετο ασχολούνταν , οπότε και πάλι οι ευθύνες του ιδίου και των προϊσταμένων του είναι τεράστιες και πάντως είναι ποινικά υπεύθυνοι για τον τραγικό θάνατο τόσων ανθρώπων.


8. Διότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και κανένας συντονισμός διάσωσης των ανθρώπων και μάλιστα δεν ειδοποιήθηκαν οι Πρόεδροι και τα Τοπικά Συμβούλια για τον τρόπο βοήθειας και διάσωσης των κατοίκων. Έτσι αφέθηκαν στην τύχη τους επεκράτησε πλήρης πανικός και έφυγαν μόνοι τους και οδηγήθηκαν στο θάνατο και στην καταστροφή.


9. Τέλος, από το Νομάρχη, το Δήμαρχο και την τοπική Πυροσβεστική δεν είχαν ληφθεί από πριν τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας, δεν είχαν ανοιγεί και δεν είχαν καθαρισθεί οι αγροτικοί και οι δασικοί δρόμοι και δεν είχαν διαμορφωθεί κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες, και οι υπάρχουσες δεν είχαν καθαρισθεί.


Όπως σημειώνεται στην εισαγγελική πρόταση, όλες οι άνω παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου συνετέλεσαν αιτιωδώς στο να βρουν τραγικό θάνατο όλα τα παραπάνω θύματα.






nodaros@enet.gr







Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΚΩΛΟΜΠΑΡΟ... ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΕΙΔΗΣΗ !



ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ "ΜΑΥΡΑ" ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ! 
 
Ποιο κτήριο…Ποιο φάντασμα … Ποιο Ανόβερο…Ποια λαμόγια…

Στην Ηλεία της κάθε είδους αρπαχτής και των πάσης φύσεως εργολάβων, οι κουμανταδόροι των τοπικών ΜΜΕ  και τα κακοπληρωμένα …παπαγαλάκια του , οι δήθεν ρεπόρτερ της συμφοράς και των δελτίων Τύπου, αποφάσισαν ότι δεν αποτελεί για τους Ηλείους πολίτες είδηση το καραμπινάτο σκάνδαλο της αγοράς του κτηρίου του Ανόβερο …που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» :
Το σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να το δείτε  εδώ :

Στην Ηλεία οι κουμανταδόροι τον τοπικών ΜΜΕ , αποφάσισαν ότι οι πολίτες δεν πρέπει να γνωρίζουν τίποτα γιατί πλήρωσαν και πληρώνουν μέχρι σήμερα με 1.000.000 ευρώ , ένα κτήριο «φάντασμα» που αγοράστηκε με την  διαδικασία του κατεπείγοντος από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση το 2000 ! και σήμερα   σαπίζει στις αποθήκες του ΑΣΟ στην Αμαλιάδα  

Οι πολίτες της Ηλείας αντίθετα , πρέπει να μάθουν ειδήσεις όπως :
την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου …το τζόκερ που έπεσε στα Καλάβρυτα…τα νέα φανάρια που μπήκαν στο κέντρο του Πύργου…Την αγορά οικοπέδου στο Τ.Δ Σοπίου…τις συμβουλές του τοπικού μητροπολίτη και την επιστολή 150 κατοίκων της Ζαχάρως που ζητούν  να διέλθει η Ολύμπια Οδός μέσα από το Οικοσύστημα του Καϊάφα !

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα υπόγεια κυκλώματα και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα , επιβάλλουν την σιωπή και κρύβουν από τους πολίτες σημαντικές ειδήσεις που αφορούν τον τόπο τους.

Οι κουμανταδόροι… των τοπικών ΜΜΕ το ίδιο έπραξαν και πριν από μερικά χρόνια  με την παλιά υπόθεση των επίορκων μπάτσων του Πύργου και της Αμαλιάδας που πωλούσαν – όπως είχε αποκαλύψει και τότε η «Ελευθεροτυπία» - χασίς και καταδικάστηκαν αμετάκλητα σε πολυετείς καθείρξεις.

Το ίδιο έπραξαν και με την περίπτωση του κουμπουροφόρου πρώην δημάρχου της Ζαχάρως που τέθηκε σε αργία …μετά την αποκάλυψη της παράνομης δραστηριότητάς του και πάλι από την «Ελευθεροτυπία».

Τα ίδια πράττουν και τώρα…επιθυμώντας προφανώς να μη δυσαρεστήσουν κανέναν ενόψει προεκλογικής περιόδου όπου πολλά από τα γνωστά ….λαμόγια που εμπλέκονται σε διάφορες βρόμικες ιστορίες , έχουν θέσει  ή πρόκειται να θέσουν υποψηφιότητα για συνεχίσουν τις αρπαχτές τους . Το μαύρο χρήμα από τις παρουσιάσεις τους είναι σε ζεστά μετρητά ...

Οι πολίτες της Ηλείας ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και ας πράξουν ανάλογα…

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΒΕΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ




ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ...ΧΟΡΤΑΡΙΑΖΕΙ ! 
(ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ)

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 19.8.2010

ΠΩΣ ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΠΡΟΚΑΤ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ  ...ΠΑΛΙΟΣΙΔΕΡΑ !

***ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ : Α+S BETON-DEMONTAGE ΚΑΙ ΛΑΜΑΝΣ ΕΠΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ?  

Πόσο μπορούσε πριν από 10 χρόνια να κοστίσει ένα μεγάλο, η αλήθεια, περίπτερο, που στήνεται για να εκτεθούν προϊόντα; Ενα εκατομμύριο δραχμές; Δύο; Πενήντα; Το κτήριο-φάντασμα, που κομμάτια του σαπίζουν στις αποθήκες σταφίδας στην Αμαλιάδα, δίπλα σ' ένα μπουζουξίδικο, αγοράστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τη Νομαρχία Ηλείας, πριν από 10 χρόνια, 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές!



Πρόκειται για ένα κτήριο σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου συνολικής επιφάνειας 942 τ.μ. με μεσοπάτωμα και όροφο 220,72 τ.μ., μήκους 67 μέτρων, πλάτους 16 μέτρων, ύψους 13 μέτρων, που είχε αγοραστεί για να στηθεί ελληνικό περίπτερο στην έκθεση ΕΧΡΟ 2000 στο Ανόβερο της Γερμανίας. 

Με βάση τα πρακτικά της συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου είχε αγοραστεί από τον Οργανισμό Προώθησης Προϊόντων, έπειτα από εισηγητική έκθεση του τότε νομάρχη και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τάκη Δημητρουλόπουλου, με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μετά την έκθεση, στόχος ήταν να ξαναστηθεί και ν' αποτελέσει μια από τις πολιτιστικές υποδομές του νομού, συνεδριακό κέντρο ή μουσείο. 

Ομως, δέκα χρόνια τώρα τα μεταλλικά κομμάτια σαπίζουν κυριολεκτικά παρατημένα στην είσοδο της Αμαλιάδας, δίπλα στις αποθήκες του ΑΣΟ, αφού εκεί επέλεξε η νομαρχία να τα μεταφέρει, με απώτερο στόχο να στηθεί κτήριο στην Αμαλιάδα για την πολιτιστική ανάταση της περιοχής με τον τίτλο: «Ψηφιακό Κέντρο Ολυμπιακής Ευαισθητοποίησης». 

Μέσα στα χορτάρια τα μεταλλικά τμήματα του κτηρίου έχουν υποστεί σημαντικές φθορές ενώ οι περίοικοι αναφέρουν ότι οι μόνοι που το έχουν... αξιοποιήσει είναι οι έμποροι μεταλλικών υλικών, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν κλέψει μεγάλα κομμάτια! 

«Επιχειρήσαμε να εντάξουμε το έργο στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού "Κοινωνία της Πληροφορίας" αλλά δεν τα καταφέραμε κι έτσι το κτήριο παρέμεινε ανεκμετάλλευτο», μας ανέφερε ο κ. Τάκης Δημητρουλόπουλος. 

«Το περιβόητο κτήριο του Ανόβερου ήταν για την Αμαλιάδα μια απατηλή υπόσχεση. Το ζήτημα αυτό, δυστυχώς, έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη κοροϊδία...», καταγγέλλει ο δήμαρχος Αμαλιάδας Γιάννης Λυμπέρης. 

Ενα εκατομμύριο ευρώ


Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Νομαρχίας Ηλείας, το συνολικό κόστος του κτηρίου έχει φτάσει μέχρι σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ!
Το παραπάνω ποσό καλύφθηκε με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 504.976,65 ευρώ και με 430.913,01 ευρώ από έσοδα της Νομαρχίας Ηλείας. 


«Πρόκειται για πρωτοφανή και σκανδαλώδη τρόπο απαξίωσης δημόσιας περιουσίας. Η αρχική αξία του μεταλλικού κτηρίου το 2000 προσέγγισε, σύμφωνα με δηλώσεις του τότε νομάρχη, το 1,5 δισ. δραχμές και σήμερα έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε παλιοσίδερα», μας ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου Πέτρος Αχιλλεόπουλος. 

Ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, από τη μεριά του ψάχνει λύση: «Στην υπογραφείσα σύμβαση μίσθωσης των εκθέσεων της πρώην λίμνης Μουριάς για την κατασκευή θεματικών πάρκων κ.λπ. προβλέψαμε και αναλήφθηκε η υποχρέωση από τη μισθώτρια εταιρεία της ανέγερσης εντός τετραετίας, το ανώτερο, από την υπογραφή της σύμβασης, του πιο πάνω περιπτέρου. Το κτήριο θ' ανεγερθεί σε οικόπεδο του Δήμου Αμαλιάδας. Στόχος είναι μέχρι το τέλος τη θητείας μου να έχει αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο κτήριο».

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ






ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ...

ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΟΣΤΙΣΕ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΙΟΥΣ ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ?

ΠΟΥ «ΚΑΤΟΙΚΕΙ» ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ?

ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ?

ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΠΗΡΑΝ …ΧΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ?

ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΞΟΡΚΙΣΟΥΝ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΑΛΛΑ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ?

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΞΙΔΙΚΟ ?

ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ …

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΗΛΕΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΙΛΤΡΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ…ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ !

ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΕΣ...

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ : http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=194062

Εμείς και τα διόδια: 7 κινήσεις για ελεύθερη διέλευση

Τι επιπτώσεις έχει όμως η άρνηση πληρωμής τελών στα διόδια;

Τι ακριβώς πρέπει να κάνουν όσοι έχουν επιλέξει να μην πληρώνουν; Ποια διαδικασία πρέπει ν' ακολουθήσουν μέχρι ν' ανοίξει η μπάρα να περάσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους;

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα αλλά και σε πολλά άλλα, μπορούν να βρουν στο site του Πανελλαδικού Συντονιστικού Επιτροπών Αγώνα Ενάντια στα Διόδια epitropesdiodiastop.blogspot.com

Οι οδηγίες πάντως που δίνονται μέσω του site του Συντονιστικού προς τους ενδιαφερομένους είναι:

1. Ενημερώνουμε τον υπάλληλο ότι «δεν πληρώνουμε διόδια».

2. Δίνουμε μόνο τον αριθμό του αυτοκινήτου μας.

3. Αρνούμαστε να υπογράψουμε οτιδήποτε.

4. Προειδοποιούμε ότι εάν δεν ανοίξουν την μπάρα σε 10 δευτερόλεπτα θεωρούμε ότι καταστρατηγούν το συνταγματικό μας δικαίωμα για ελεύθερη μετακίνηση πολιτών. Αν δεν το κάνουν, τότε

5. Κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο και με μια ώθηση προς τα εμπρός η μπάρα ανεβαίνει και μετά πηγαίνει στο πλάι.

6. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας.

7. Η μπάρα δεν παθαίνει καμιά φθορά και δεν κάνουμε τίποτα παράνομο.

«Καμιά ποινική ευθύνη δεν φέρει αυτός που αρνείται να πληρώσει», σύμφωνα με το μέλος του Συντονιστικού, Βασίλη Παπαδόπουλο, και όπως υποστηρίζει η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί βάσει της νομοθεσίας είναι η εξής: Ο υπάλληλος φωτογραφίζει τον αριθμό του αυτοκινήτου που αρνείται να πληρώσει, τον στέλνει στο υπουργείο Συγκοινωνιών, από εκεί εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου και η ιδιωτική εταιρεία τού στέλνει ένα έγγραφο μέσω του οποίου τον ενημερώνει ότι πρέπει να πληρώσει το αντίτιμο και του δίνει κάποιες μέρες περιθώριο. Εάν ο πολίτης δεν ανταποκριθεί, τότε η εταιρεία έχει το δικαίωμα να ζητήσει ως ποινή το εικοσαπλάσιο της αξίας του αντιτίμου που ο οδηγός δεν πλήρωσε.

Αυτή η διαδικασία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ποτέ και σε κανέναν, γιατί όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος από τη μια μπαίνουν αντισυνταγματικά ζητήματα και από την άλλη οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είναι εντάξει με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει.

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ...

ΔΥΤ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: 5 ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΟΝΟ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 17.8.2010

«Στο καταφύγιο των ιαματικών λουτρών της Κυλλήνης μπορούσε να πάει κανείς μόνο με το τρένο. Ενα προκατακλυσμιαίο μικρό μεταλλικό τέρας που ήθελε κάπου τέσσερις ώρες για να καλύψει μια απόσταση εξήντα χιλιομέτρων, κουβαλώντας το φθαρμένο του σώμα μέσα από κοιλάδες και έπειτα κατά μήκος των ακρογιαλιών κατάφορτων από πεύκα και κάποιες φορές ακόμη και κοντά στα αφρισμένα κύματα... Κι αυτό δώστου και συνέχιζε μέχρι την στιγμή που βλέπαμε το από άσπρο μάρμαρο μέγαρο των ιαματικών λουτρών ενώ τα λαρύγγια μας ήταν γεμάτα με καρβουνόσκονη... Η «Ριρίκα» το μικρό τρενάκι, με καπνούς ανακούφισης να βγαίνουν από τα ρουθούνια της, άφηνε πίσω στον σταθμό τα «κουτάβια της» τα βαγόνια και πήγαινε μόνη της στην κουκέτα της, ένα ανεμοδαρμένο μακρυνό υπόστεγο για να ξεκουραστεί μέχρι την ώρα της επιστροφής...» (Νίκος Καχτίτσης - «Ριρίκα και Κυλλήνη»).
Οι δεκάδες μικροί σιδηροδρομικοί σταθμοί στα χωριά της διαδρομής Πάτρα-Καλαμάτα δεν υπάρχουν πλέον, καθώς οι αρμόδιοι έβαλαν λουκέτο (φωτογρ. από σταθμό στα Λεχαινά)  

Οι δεκάδες μικροί σιδηροδρομικοί σταθμοί στα χωριά της διαδρομής Πάτρα-Καλαμάτα δεν υπάρχουν πλέον, καθώς οι αρμόδιοι έβαλαν λουκέτο (φωτογρ. από σταθμό στα Λεχαινά) Μαγικές εικόνες, γεμάτες χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές... Ενα μοναδικό περιπετειώδες ταξίδι στη φύση, που υπάρχει πλέον μόνο στα διηγήματα των Ηλείων συγγραφέων και στις αφηγήσεις των γερόντων. Γιατί οι μαγευτικές διαδρομές του ταξιδιού με το τρένο στην Ηλεία και γενικότερα στη Δυτική Πελοπόννησο αποτελούν πια μακρινό παρελθόν και όνειρο για χιλιάδες κατοίκους.

Η «Ριρίκα», το μικρό τρενάκι που συνέδεε καθημερινά τον Καβάσιλα Ηλείας με την Κυλλήνη και τα Ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα, δεν υπάρχει πια. Οι αρμόδιοι πριν από πολλά χρόνια έκριναν ως οικονομικά ασύμφορη τη λειτουργία της και τα παλιά της βαγόνια που κάποτε γέμιζαν από ντόπιους και τουρίστες σαπίζουν παρατημένα λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βαρθολομιό, προσφέροντας προσωρινή κατοικία στους οικονομικούς μετανάστες...

Οι δεκάδες μικροί σιδηροδρομικοί σταθμοί στα πανέμορφα χωριά της διαδρομής Πάτρα - Καλαμάτα δεν υπάρχουν πλέον, καθώς οι αρμόδιοι του ΟΣΕ πριν από μερικούς μήνες αποφάσισαν να βάλουν οριστικό λουκέτο. Τα πέτρινα κτήρια των σταθμών και των αποθηκευτικών τους χώρων στοίχειωσαν από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία. «Το κτήριο του ΟΣΕ που κάποτε έσφυζε από ζωή σήμερα έχει γίνει τόπος χρήσης ναρκωτικών» λέει στην «Ε» ο δήμαρχος της Ανδραβίδας, Γιάννης Παπανδρέου.

Πέντε μόλις σταθμοί (Πάτρα, Πύργος, Καλό Νερό, Ασπρόχωμα και Καλαμάτα) παραμένουν σήμερα ανοιχτοί για την εξυπηρέτηση των «ηρωικών» πολιτών που επιμένουν να μετακινούνται καθημερινά με το τρένο μέσω μόλις δύο ζευγών δρομολογίων... στη Δυτική Πελοπόννησο, από την Πάτρα μέχρι την Καλαμάτα. Οι υπόλοιποι έκλεισαν και αφέθηκαν στην τύχη τους μαζί με τον πανάκριβο εξοπλισμό τους που περιλαμβάνει συστήματα έκδοσης εισιτηρίων, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συστήματα επικοινωνίας.
«Κάποιοι στον ΟΣΕ έπαιξαν ένα αισχρό παιχνίδι αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά οφέλη σε βάρος των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού» καταγγέλλει στην «Ε» ένας από τους πρώην σταθμάρχες της Ηλείας, που θέλει για ευνόητους λόγους να τηρήσει την ανωνυμία του και αποκαλύπτει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Οπως λέει, όταν ο σταθμός του ΟΣΕ στη Βάρδα ήταν κλειστός, τεχνικοί της Siemens εγκαθιστούσαν στο εσωτερικό του πανάκριβα μηχανήματα τα οποία ουδέποτε δούλεψαν...
«Δυστυχώς το τρένο στην Ηλεία και γενικότερα στη Δυτική Πελοπόννησο απαξιώνεται. Οι σταθμοί κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον και αυτό έχει αντίκτυπο στην οικονομία και στον τουρισμό» λέει στην «Ε» ο δήμαρχος του Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος, και προσθέτει: «Αν οι αρμόδιοι του ΟΣΕ λειτουργούσαν μεθοδικά και οργανωμένα και υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τα τρένο θα μπορούσε να λειτουργήσει με κέρδος».
Ο δήμαρχος του Πύργου φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σημερινή λειτουργία της αρχαιότερης σιδηροδρομικής γραμμής, Αρχαία Ολυμπία - Πύργος - Κατάκολο. «Η γραμμή αυτή είναι από τις πρώτες στη χώρα μας και κατασκευάστηκε το 1878... Σήμερα εξυπηρετεί χιλιάδες τουρίστες το καλοκαίρι και όλα τα βαγόνια του μικρού τρένου καθημερινά είναι γεμάτα. Δεν κάναμε κάτι το μαγικό. Απλά είπαμε στους αρμόδιους να προγραμματίσουν τα δρομολόγια του τρένου ανάλογα με τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στο Κατάκολο. Μας άκουσαν και αυτή τη στιγμή η γραμμή λειτουργεί με κέρδος. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει σε πολλές περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου. Πρέπει όμως να υπάρχει θέληση και προγραμματισμός» λέει στην «Ε» ο κ. Παρασκευόπουλος.
«Για τη Δυτική Πελοπόννησο και ιδιαίτερα για την Ηλεία η συμβολή του σιδηροδρόμου στην ανάπτυξη υπήρξε καθοριστική. Ομως τα τελευταία χρόνια ο σιδηρόδρομος στο νομό Ηλείας συνεχώς υποβαθμίζεται τόσο από μείωση των δρομολογίων των αμαξοστοιχιών όσο και από τη διακοπή της μεταφοράς μικροδεμάτων και αποσκευών και από το κλείσιμο σταθμών, με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή του και τώρα συζητείται η οριστική παύση της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου στον νομό. Ζητάμε να υπάρξει μέριμνα βελτίωσης των δρομολογίων αλλά και γενικότερη αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών στη Δυτική Πελοπόννησο» δήλωσε στην «Ε» ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας.

ΣΑΝΓΚΑΗ: ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ 430 ΧΛΜ./ΩΡΑ

...ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ !

Το πρώτο πράγμα που καλείται να συνηθίσει ένας επιβάτης του μαγνητικής τεχνολογίας τρένου της Σανγκάης Maglev δεν είναι η εξωφρενική ταχύτητα των 430 χλμ./ώρα που μπορεί να αναπτύξει, αλλά η ιδιοτροπία των Κινέζων που δεν σε αφήνουν να το περιμένεις στην αποβάθρα.

Ησυχία, το θηρίο ξεκουράζεται  

Ησυχία, το θηρίο ξεκουράζεται Περιγραφή: Διπλή γραμμή με τεχνολογία μαγνητικής ανύψωσης, μήκους 30 χλμ.
Κόστος κατασκευής: Περίπου 1 δισ. ευρώ
Περίοδος κατασκευής: 2001-2004
Μέγιστη ταχύτητα σε δοκιμαστική λειτουργία: 501 χλμ./ώρα (χωρίς επιβάτες)
Μέγιστη ταχύτητα κατά την εμπορική λειτουργία: 431 χλμ./ώρα
Σχέδια επέκτασης: Κατασκευή γραμμής 200 χλμ.
Αντίθετα, περιμένεις σε ένα επίπεδο πάνω από τις πλατφόρμες, περιμένοντας την άφιξη του τρένου και την ολοκλήρωση της αποβίβασης. Οταν, πια, εγκαταλείψει και ο τελευταίος την αποβάθρα οι υπάλληλοι της σιδηροδρομικής εταιρείας σού επιτρέπουν να κατεβείς τη σκάλα και να αντικρίσεις «το ταχύτερο τρένο που βρίσκεται σήμερα σε επιχειρησιακή λειτουργία», όπως αναφέρει και το σχετικό φυλλάδιο. Αυτά σκεφτόμασταν όσο περιμέναμε, άρτι αφιχθέντες στο αεροδρόμιο της Σανγκάης, να μπούμε στο τρένο.
Η αλήθεια είναι πως το Maglev έχει μια αεροδυναμική σχεδίαση, αλλά αυτό που σε κάνει να υποψιάζεσαι πως εδώ έχεις να κάνεις με κάτι πρωτότυπο είναι όταν κοιτάξεις στις ράγες. Πολύ απλά, δεν υπάρχουν ράγες διότι δεν χρειάζονται. Το Maglev κινείται πραγματοποιώντας χαμηλή πτήση πάνω από ένα διάδρομο που βασίζεται στις αρχές του μαγνητισμού και η απουσία τριβών (σύμφωνοι, σε συνδυασμό με τον αεροδυναμικό σχεδιασμό) τού δίνουν τη δυνατότητα να φτάσει σε μια ταχύτητα εξωφρενική για τα σιδηροδρομικά δεδομένα της Ελλάδας και -για να μη μελαγχολήσουμε εντελώς- άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Οι πόρτες κλείνουν και ύστερα από λίγα λεπτά το ταξίδι ξεκινά. Για να είμαστε ακριβείς, δεν πρόκειται για κανένα μεγάλο ταξίδι. Το Maglev πραγματοποιεί ένα δρομολόγιο μεταξύ του αεροδρομίου της Σανγκάης και ενός τερματικού σταθμού, όπου και συναντά τη γραμμή του (συμβατικού) μετρό. Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 30 χιλιομέτρων, περίπου δηλαδή όσο απέχει από το κέντρο της Αθήνας το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μόνο που στα δικά μας μέτρα και σταθμά, η απόσταση καλύπτεται σε περίπου 45 λεπτά, ενώ το Maglev φτάνει στον προορισμό του σε μόλις 8 λεπτά.
Ανά τακτά σημεία εντός του Maglev υπάρχουν ηλεκτρονικοί πίνακες που εμφανίζουν την τρέχουσα ταχύτητα. Σε λιγότερο από τρία λεπτά το Maglev κινείται με 430 χλμ./ώρα, χωρίς να ακούγεται ο γνώριμος ήχος των τροχών στις ράγες - είπαμε, ούτε ράγες ούτε τροχοί υπάρχουν. Ωστόσο όποιος επιχειρήσει να σταθεί όρθιος θα χρειαστεί να επιστρατεύσει τις ικανότητές του στην ισορροπία, μια και οι ταλαντώσεις σού συνιστούν να συγκρατήσεις τον ενθουσιασμό σου και να καθίσεις κάτω. Κάπου στα μισά της διαδρομής, το Maglev που έρχεται από το αεροδρόμιο, συναντιέται με το άλλο Maglev που έρχεται από την πλευρά του σταθμού. Ενας δυνατός θόρυβος, αποτέλεσμα του αέρα που «στριμώχνεται» μεταξύ των δύο τρένων που κινούνται παράλληλα, είναι το μόνο που προλαβαίνει να αντιληφθεί ο επιβάτης. Κυριολεκτικά δεν προλαβαίνεις να... τρομάξεις.
Επειτα από αυτή τη συνάντηση και ακολουθώντας τον κανόνα που λέει πως τα καλά πράγματα τελειώνουν γρήγορα, το τρένο αρχίζει να μειώνει ταχύτητα προκειμένου να φτάσει στον προορισμό του με πιο προσιτά και σε εμάς δεδομένα. Χαμογελαστοί υπάλληλοι ενθαρρύνουν διακριτικά τους επιβάτες να κινηθούν προς την έξοδο, κοιτάζοντας με λοξό μάτι όσους ξεμένουν πίσω για να τραβήξουν άλλη μία φωτογραφία του Maglev.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ