ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΕΚΘΕΤΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ HOT DOC


 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ  - 

Επιστολή προς τον εκδότη του Hot Doc Κώστα Βαξεβάνη έστειλε ο αντιδήμαρχος Πύργου Βασίλης Παναγόπουλος επιχειρώντας να απαντήσει στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Μάκη Νοδάρου για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα που περιλαμβάνεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

«Κύριε Βαξεβάνη,

Στο περιοδικό σας hot doc , δημοσιεύεται καταγγελία, η οποία έχει αναπαραχθεί σε πολλά blogs, σύμμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας έχει προκύψει ασυμβίβαστο ως προς την ιδιότητά μου του αντιδημάρχου Τεχν. Υπηρεσιών του δήμου Πύργου λόγω της συμμετοχής μου, ως μέλος , στο Διοικητικό Συμβούλιο της ανώνυμης τεχνικής εταιρίας με την επωνυμία Αφοι Νικολετόπουλοι AE , σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ.3 του Ν.3852/2010 – Καλλικράτης.
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 14 παρ. 3 του Ν. 3852/2010 Καλλικράτης « Γενικοί Διευθυντές, πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων, διαχειριστές, μέτοχοι και εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών που έχουν συμβληθεί με τον δήμο, εφ όσον το ποσοστό συμμετοχής τους στις εταιρείες υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό ( 5 % ) του συνολικού κεφαλαίου της εταιρείας δεν μπορούν να εκλεγούν δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι … ».

Προϋπόθεση επομένως δημιουργίας κωλύματος ή ασυμβιβάστου είναι η συμμετοχή σε εταιρεία, εφ όσον το ποσοστό συμμετοχής τους στις εταιρείες υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό του συνολικού κεφαλαίου και εφ όσον η εταιρεία αυτή έχει συμβληθεί με το δήμο για προμήθεια ή έργο πάνω από 5.000 €.

Για πληρέστερη ενημέρωσή σας σας γνωρίζω τα εξής
Είμαι Πολιτικός Μηχανικός και διατηρώ Τεχνικό γραφείο στον Πύργο από το 1976. Ήμουν απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «ΑΝΔΡΕΑΣ & ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΝΙΚΙΑ ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΤΕ», διαθέτοντας το εργοληπτικό μου πτυχίο, μέχρι πριν από λίγες ημέρες οπότε και αποχώρησα, χωρίς να συμμετέχω στο εταιρικό κεφάλαιο.

Σε πρόχειρο, δημόσιο διαγωνισμό που προκήρυξε το τμήμα προμηθειών του δήμου Πύργου για την προμήθεια ασφαλτομίγματος και σκυροδέματος προϋπολογισμού έως 60.000 € για το κάθε είδος, για την επούλωση λάκκων στους δρόμους και άλλων μικροεπεμβάσεων, συμμετείχε και υπέβαλε προσφορά η ανωτέρω εταιρεία, χωρίς να το γνωρίζω, δεδομένου ότι α) η συμμετοχή μου στο δ.σ. ήταν εντελώς τυπική και δεν ενημερωνόμουν για τις εν γένει δραστηριότητές της, και
β) ως αντιδήμαρχος Τεχν.Υπηρεσιών δεν έχω σχέση με το τμήμα προμηθειών του δήμου το οποίο εποπτεύει άλλος αντιδήμαρχος, ούτε είμαι μέλος, ούτε μετέχω στην Οικονομική Επιτροπή η οποία εγκρίνει το αποτέλεσμα των δημοπρασιών, αλλά και γιατί τη συγκεκριμένη περίοδο αντιμετώπιζα σοβαρό πρόβλημα υγείας – αρχή αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

Στον παραπάνω δημόσιο διαγωνισμό προσήλθε μόνον η «ΑΝΔΡΕΑΣ & ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΝΙΚΙΑ ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΤΕ»και αναδείχθηκε μειοδότης. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στην οποία δεν μετέχω.

Πλην όμως η διαδικασία αυτή για την προμήθεια ασφαλτομίγματος και σκυροδέματος ουδέποτε ολοκληρώθηκε και ουδέποτε υλοποιήθηκε, αλλά ματαιώθηκε, τόσο λόγω άρνησης της εταιρίας να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας όταν πληροφορήθηκε την δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου και την έλλειψη άμεσα διαθέσιμης πίστωσης, αλλά και την δική μου παρέμβαση, όταν ενημερώθηκα για την συμμετοχή στο διαγωνισμό και την ανακήρυξη της εταιρίας αυτής ως μειοδότη.

Επομένως μετά την διακοπή και ματαίωση της συγκεκριμένης διαδικασίας για την προμήθεια ασφαλτομίγματος και σκυροδέματος, δεν υφίσταται η βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ασυμβιβάστου – κωλύματος, που είναι η εταιρία να έχει συμβληθεί με το δήμο για προμήθεια ή έργο. Και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ήμουν απλό μέλος του δ.σ. χωρίς καθόλου συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο.

Εκτιμώ τον αγώνα που κάνετε για την διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση. Και σας διαβεβαιώνω ότι στον δήμο Πύργου πολιτευόμαστε με απέραντη προσήλωση και σεβασμό στους θεσμούς, τη διαφάνεια και το δημόσιο χρήμα.

Με εκτίμηση

Βασίλης Παναγόπουλος
 

Αντιδήμαρχος Πύργου


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ HOD DOC - Μάκη Νοδάρου

Μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα , πιθανόν με ποινικές προεκτάσεις, αναδεικνύεται για τον δήμο Πύργου Ηλείας, η πρόσφατη αποκάλυψη του περιοδικού ΗΟΤ DOC για τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλη Παναγόπουλο , μέλος στο διοικητικό συμβούλιο Ανώνυμης Τεχνικής Εταιρείας, η οποία μετά από δύο πρόχειρους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε μόνο αυτή ! φέρεται να προμήθευσε τον δήμο με σκυρόδεμα και ασφαλτομίγμα αξίας περίπου 132.000 ευρώ !

Οι γραπτές εξηγήσεις που έδωσε χθες ο κ. Παναγόπουλος σε τοπικά ΜΜΕ, τα οποία δημοσίευσαν την επιστολή του χωρίς να έχουν αναφερθεί προηγουμένως στο ρεπορτάζ του HOT DOC,
( σ.σ. συνήθης άθλια και αντιδεοντολική πρακτική των τοπικών ΜΜΕ της Ηλείας) ρίχνουν μεγαλύτερη σκιά στην υπόθεση αντί να την ξεδιαλύνουν.


Επίσης αυτές εκθέτουν σε μεγάλο βαθμό την δημοτική Αρχή του Πύργου Ηλείας, η οποία επιχειρεί με τη στάση της να δικαιολογήσει για μια ακόμη φορά τις κατά καιρούς περίεργες πράξεις ορισμένων αιρετών της εκπροσώπων , όπως π.χ έκανε πριν από καιρό με την αντιδήμαρχο Οικονομικών που είχε να υποβάλλει φορολογική δήλωση για κάποια χρόνια !

Ο κ. Παναγόπουλος στις γραπτές του εξηγήσεις επιχειρεί ουσιαστικά να δικαιολογήσει ένα ζήτημα εκ των υστέρων , για το οποίο μάλιστα υπάρχουν οι 60/2012 και 61/2012 επίσημες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Πύργου αναρτημένες στη Διαύγεια.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πριν λίγες ημέρες αποχώρησε από την διοίκηση της ανώνυμης τεχνικής εταιρείας στην οποία δεν συμμετέχει ως εταίρος . Η ενέργειά του αυτή όμως δεν διαγράφει τις ευθύνες και την εμπλοκή του στην υπόθεση καθώς την ημέρα που έγινε ο πρόχειρος διαγωνισμός και αναδείχτηκε ως μειοδότης η εταιρεία στην οποία συμμετείχε, ήταν μέλος στο ΔΣ.

Αναφέρει ο κ. Παναγόπουλος και το εξής απίστευτο !

Ότι η προμήθεια ασφαλτομίγματος και σκυροδέματος ουδέποτε ολοκληρώθηκε από την εταιρεία στην οποία εμπλέκεται , γιατί αυτή αρνήθηκε να ολοκληρώσει την διαδικασία όταν πληροφορήθηκε ότι ο δήμος του Πύργου δεν είχε τις σχετικές πιστώσεις . Μάλιστα αυτό έγινε διότι – όπως λέει – έκανε παρέμβαση και ο ίδιος όταν αντιλήφθηκε ότι η εταιρεία στην οποία συμμετείχε ως μέλος στο διοικητικό της συμβούλιο , είχε ανακηρυχθεί ως μειοδότης στους δύο πρόχειρους διαγωνισμούς. Δηλαδή έγινε ο διαγωνισμός , πήρε τις δουλειές η συγκεκριμένη εταιρεία και απλά δεν έπεσαν οι υπογραφές στα συμφωνητικά, όταν το HOT DOC άρχισε να ψάχνει το θέμα…

Στις 28 Ιουνίου 2012 το HOT DOC όταν ολοκλήρωσε την δημοσιογραφική έρευνα για την υπόθεση, απευθύνθηκε όπως ορίζουν οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας τηλεφωνικά στον κ. Παναγόπουλου και στον δήμαρχο του Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο , ζητώντας την άποψή τους η οποία και δημοσιεύτηκε στο σχετικό ρεπορτάζ.
 

Τόσο ο κ. Παναγόπουλος , όσο και ο δήμαρχος του Πύργου ουδέποτε μας πληροφόρησαν ότι ο σχετικός διαγωνισμός ουσιαστικά ακυρώθηκε και ότι η τεχνική εταιρεία «έκανε πίσω» μετά την διαπίστωση των οικονομικών προβλημάτων και μετά από την παρέμβαση του κ. Παναγόπουλου…

Για όλα αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Παναγόπουλος θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία με συγκεκριμένες ημερομηνίες που να δείχνουν ότι όλες οι ενέργειες έγιναν πριν τις 28 Ιουνίου 2012…

Ρωτάμε λοιπόν τον δήμαρχο του Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο:
*Πού βρίσκονται οι σχετικές γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις των αρμόδιων θεσμικών φορέων περί άρνησης της εταιρείας κλπ .και πότε ενημερώθηκε γι΄ αυτές η εποπτεύουσα Αρχή της Περιφερειακής Διοίκησης ;
*Ποιο είναι το μετοχικό σχήμα της ανώνυμης τεχνικής εταιρείας στην οποία συμμετέχει ως μέλος ο αντιδήμαρχος του Πύργου ;
* Και το κυριότερο : Πόσα έργα και πόσες προμήθειες έχει λάβει από τον δήμο του Πύργου τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη τεχνική εταιρεία ;

Ο Νόμος 3852/010 Αρθρο 14 είναι σαφής :
 

Οπως αναφέρει : « Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας:
Όποιοι συνδέονται με το δήμο ή τα νομικά τους πρόσωπα, εκτός από τους συνδέσμους, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης δημοτικού έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας με αντικείμενο αξίας πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως.»


Και η περίπτωση του κ. Παναγόπουλου με βάση και τις δηλώσεις στο HOT DOC του Ν. Παπαθεοδώρου Διευθυντή Διοίκησης Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας και της προϊσταμένη της Περιφερειακής Διοίκησης Ηλείας Α. Μητροπούλου, αποτελεί χαρακτηριστική παράβαση του άνω νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ