ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΗΛΕΙΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ







ΕΜΕΙΣ ΟΙ "ΚΑΚΟΙ" ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ..."ΠΡΟΥΧΟΝΤΕΣ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ! 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : Μάκης Νοδάρος ( απλήρωτος από τον Αύγουστο του 2011)

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΕΔΩ : http://www.koutipandoras.gr/?p=16160

Οργή και ερωτηματικά  προκαλεί στους δεκάδες απολυμένους, τους άνεργους και τους κακοπληρωμένους με μισθούς πείνας δημοσιογράφους της Ηλείας,  κάποιοι «προύχοντες» συνάδελφοι οι οποίοι μέσα από ποικίλες διαδικασίες,  κατάφεραν εδώ και χρόνια να έχουν  δύο παράλληλες δουλειές . Να δουλεύουν δηλαδή σε δύο ΜΜΕ .

ΕΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ . Δεν θα αναζητήσουμε τον τρόπο πρόσληψή τους στο Κρατικό ΜΜΕ αλλά θα επισημάνουμε τα εξής :   

Την ώρα που δεκάδες συνάδελφοι δημοσιογράφοι στην Ηλεία ευρισκόμενοι στα όρια της εξαθλίωσης και της φτώχειας  , χωρίς να έχουν τα στοιχειώδη για να ζήσουν,  βιώνουν δύσκολες καταστάσεις εξ αιτίας των περικοπών και των απολύσεων από τα ΜΜΕ όπου εργάζονταν επί χρόνια, κάποιοι «πονηροί» εξακολουθούν να απολαμβάνουν τους παχυλούς τους  μισθούς  εις διπλούν .

Και μάλιστα μέρος του ενός μισθού τους,  πληρώνουν με το έτσι θέλω  οι απολυμένοι και άνεργοι δημοσιογράφοι και γενικότερα οι φορολογούμενοι πολίτες μέσω της αναγκαστικής εισφοράς στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Στις 23.1.2012 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ με την ΑΠ:4533 απόφασή του η οποία βρίσκεται αναρτημένη και στο Διαδίκτυο , 
(συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων)  ανακοίνωσε δημόσια μεταξύ άλλων ότι :« Κατά την εξέταση των αιτήσεων , για έγκριση αδειών παράλληλης απασχόλησης, πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη, εκτός των αναγκών της εταιρίας και το υπάρχον δυσμενές πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας» .

Έτσι το Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΠΕΡΡΙΨΕ και τις 108 αιτήσεις παράλληλης απασχόλησης για τους δημοσιογράφους και τους υπαλλήλους της που πληρώνονταν με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών και των άνεργων συναδέλφων δημοσιογράφων…

Ο κατάλογος που βρίσκεται δημοσιευμένος στο Διαδίκτυο 
( Διαύγεια) είναι αποκαλυπτικός . Τέσσερις  Ηλείοι συνάδελφοί μας  που εργάζονται στην ΕΡΑ ΠΥΡΓΟΥ με αμοιβή δημοσιογράφου ,  ζήτησαν την άδεια για παράλληλη απασχόληση . Το αίτημά τους απορρίφθηκε .

Δύο εξ αυτών  ,  οι κύριοι Ζαχαρίας Μαντάς και Χρήστος Πλευριάς μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ και παρότι η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ έχει ανακοινωθεί από τις 21.1.2012 εξακολουθούν  σήμερα να εργάζονται παράνομα ως  αρχισυντάκτες στην τοπική καθημερινή εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» , λαμβάνοντας προφανώς δύο μισθούς.
Ενας από τον εργοδότη τους στην εφημερίδα και έναν από την ΕΡΤ…που πληρώνουμε εμείς.


Και όλα αυτά την ώρα που κάποιοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι αναζητούν εργασία σε ένα Κράτος Δικαίου και σε μια Δημοκρατική χώρα που όπως λέει ενδιαφέρεται για την ανεργία και τους φτωχούς της πολίτες.

Αν αυτό δεν αποτελεί πρόκληση προς τους απολυμένους δημοσιογράφους της Ηλείας αλλά και τους απάνθρωπα  φορολογούμενους πολίτες ολόκληρης της χώρας τότε τι είναι?

Τα συμπεράσματα δικά σας .   

Υ.Γ: 1) Ο Διογένης σήκωνε πάντα το τηλέφωνο ...και δεν εκανε τον Κινέζο σε εκείνους που τον έψαχναν...
       

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΣΗΕΠΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ



ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΙΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ  

Απαράδεκτη επίθεση κατά συναδέλφων Γ. Μαρινόπουλου και Μ. Νοδάρου
 

23 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου- Νήσων εκφράζει την ομόθυμη συμπαράσταση του στους συναδέλφους Γιώργο Μαρινόπουλο και Μάκη Νοδάρο, καταγγέλλει και καταδικάζει την προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης τους και παράλληλα διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου και το χρέος του ν’ αποκαλύπτει την αλήθεια και να ελέγχει την εξουσία δεν κάμπτονται από ανυπόγραφες καταγγελίες, υβριστικές επιθέσεις και συγκεκαλυμμένες απειλές.
 

Στις 15 Φεβρουαρίου οι δυο συνάδελφοι παρουσίασαν στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ τεκμηριωμένο ρεπορτάζ που αφορούσε στην δράση επίορκων εφοριακών στην Δ.Ο.Υ Πύργου Ηλείας, ύστερα από σοβαρότατες καταγγελίες πολιτών αλλά και επαγγελματιών της περιοχής. 
Ειδικότερα, οι καταγγελίες ανέφεραν ότι επιχειρηματίες της Ηλείας με χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να εισπράξουν χρήματα ή να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, λάμβαναν από την συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ φορολογικές ενημερότητες, παράνομα και κατά παρέκκλιση του TAXIS, με εντολές «άνωθεν» χωρίς να καταβάλουν την οφειλή τους όπως προβλέπει ρητά η σχετική νομοθεσία. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες στην υπόθεση εμπλέκονταν και ποδοσφαιρικές ομάδες του νομού. Στο ίδιο ρεπορτάζ οι δυο συνάδελφοι έκαναν αναφορά και σε καταγγελίες σε βάρος υπαλλήλων της ίδιας Δ.Ο.Υ που είχαν δημοσιευτεί στις  4.8.2010 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και για τις οποίες, μέχρι σήμερα και για άγνωστους λόγους,  δεν έχει γίνει ο σχετικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
 

Για το ίδιο θέμα, μια μέρα πριν το ρεπορτάζ της ΝΕΤ ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας είχε προχωρήσει σε εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, ζητώντας η υπόθεση να διερευνηθεί σε βάθος καθώς στα χέρια του είχαν περιέλθει συγκεκριμένα στοιχεία για την δράση εφοριακών. 
 

Υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Πύργου, αντιδρώντας στο σύνολο αυτών των εξελίξεων, αντί να σπεύσουν να συνδράμουν στο έργο των αρχών και να απαιτήσουν πρώτοι την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, εν είδει «απάντησης» συνέταξαν ένα απαράδεκτο και υβριστικό κείμενο συκοφαντώντας τους συναδέλφους Γιώργο Μαρινόπουλο και Μάκη Νοδάρο.
 

Το κείμενο αυτό, ανυπόγραφο και κατά παρέκκλιση κάθε έννοιας δεοντολογίας, δημοσιεύθηκε, μ’ ευθύνη των εκδοτών τους, στις εφημερίδες «Πατρίς» Πύργου και «Πρώτη» Πύργου, οι οποίες, το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν κάνει την παραμικρή αναφορά στην όλη υπόθεση, με αποτέλεσμα, με την φιλοξενία των απόψεων μόνο των εφοριακών, να ωθούν τους αναγνώστες τους σε μονομερή, μονόπλευρη και επιλεκτική ενημέρωση. 
 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ θεωρεί απαράδεκτη και προκλητική την στάση των «ανωνύμων» υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ. Πύργου και τους καλεί, έστω και τώρα, αντί να επιτίθενται σε δημοσιογράφους που επιτελούν με θάρρος, με συνέπεια και ευσυνειδησία την αποστολή τους, να αξιώσουν από τις δικαστικές αρχές και τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης έτσι ώστε όσοι ευθύνονται να αποκαλυφθούν και να λογοδοτήσουν. 

Κάθε άλλη συζήτηση είναι παρελκυστική, προσχηματική και αποπροσανατολίζει από τον στόχο που είναι ένας και μοναδικός. Η εξιχνίαση της υπόθεσης και η απρόσκοπτη ενημέρωση της κοινής γνώμης. 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
   

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΤΡΙΣ ,ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ...




 "ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ" ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΝΟΔΑΡΟΥ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 

ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ... 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΕΔΩ : http://www.koutipandoras.gr/?p=16051


 Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης

Όταν μετά τις φωτιές του 2007 στην Ηλεία, είχαμε παρουσιάσει στο Κουτί της Πανδώρας μια μεγάλη έρευνα για την ανομία στην περιοχή που λειτουργούσε ως ηθικός αυτουργός για την καταστροφή από τις φωτιές, είχε γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από όσους κατονόμαζε η έρευνα για να μας φιμώσουν.

Αρχικώς με απειλές, μετά με τηλεφωνήματα σε εκδότες και τελικώς με αγωγές. Ο κουμπουροφόρος τέως Δήμαρχος Ζαχάρως προχώρησε μάλιστα σε δημόσιες απειλές για «εκτελέσεις» και άλλα σχετικά.

Την ίδια περίοδο ο συνάδελφος Μάκης Νοδάρος, ξυλοκοπήθηκε άγρια από κάποιους που τον περίμεναν έξω από το σπίτι του. Πολλοί από αυτούς που είχαν το θάρρος να κάνουν καταγγελίες, είδαν σε μία νύχτα τα σπίτια τους να καίγονται.

Τα 3 προηγούμενα χρόνια, η δημοσιογραφία και- πρέπει να το πούμε-και η Δικαιοσύνη, έδωσαν μια μάχη για να καθαρίσει η περιοχή από την ιδιότυπη μαφία που περιλάμβανε πολιτικούς,αστυνομικούς, μπράβους.

Ο τότε Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, είναι πλέον έκπτωτος και μαζί με την ομάδα του έχει πάνω από 115 υποδικίες με σοβαρές κατηγορίες. Πρώην νομάρχες, πολεοδόμοι, εφοριακοί, εργολάβοι, που διαπλέκονταν μέσα από ένα σύστημα παράνομης δράσης και αλληλουποστήριξης είναι και αυτοί υπόδικοι.

Ο πρώην διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζαχάρως αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες καθώς η έρευνα από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων βρήκε ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του. Οι ευηπόληπτες αρχές της περιοχής που εκκλησιάζονταν, έκοβαν κορδέλες και παρανομούσαν «για το λαό» δεν μπορούν να κοροιδέψουν παρά ελάχιστους πια,που ίσως να έχουν εξυπηρετηθεί.

Πριν μία βδομάδα ο Μάκης Νοδάρος και ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ Γ. Μαρινόπουλος, αποκάλυψαν πως η ΔΟΥ Πύργου,έδινε φορολογικές ενημερότητες σε ομάδες και επιχειρηματίες παράνομα.Η εισαγγελία Πύργου διέταξε κατεπείγουσα έρευνα και απ ό,τι φαίνεται αρκετοί είναι αυτοί που θα κληθούν να εξηγήσουν πώς είχαν μετατρέψει την ΔΟΥ σε παραμάγαζο.

Για όλα αυτά τα τελευταία 3 χρόνια, ο τοπικός τύπος δεν έγραψε το παραμικρό.Αντιθέτως φιλοξενούσε άρθρα και ρεπορταζ για «συκοφάντηση του Δημάρχου Ζαχάρως», για «κάλπικο Κουτί της Πανδώρας» και για κλίκα δημοσιογράφων που «κατηγορούν άδικα τους άρχοντες της περιοχής».
 

Αυτοί οι εκδότες (μερικοί έχουν κατασκευαστικές εταιρείες που έπαιρναν δουλειές απο τους κατηγορούμενους πια αλλα και διαφημίσεις) δεν δημοσιοποίησαν το παραμικρό όταν τα δικαστήρια έκριναν πως το κουτί της Πανδώρας έλεγε αλήθεια με όσα αποκάλυπτε.Ούτε όταν τους ενημέρωσα στέλνοντας mail και fax για την δικαστική εξέλιξη.

Δεν είχαν καν την ευθιξία να γράψουν δυο κουβέντες,ούτε βέβαια να ανακαλέσουν τα συκοφαντικά τους δημοσιεύματα.

Οι εφημερίδες αυτές,ενώ δεν δημοσίευσαν τίποτα από όσα αποκάλυψαν οι συνάδελφοι για τη ΔΟΥ, προχώρησαν σε προβοκάτσια κατά των δύο δημοσιογράφων. Η εφημερίδα Πατρις, δημοσίευσε ανώνυμη επιστολή «εφοριακών Πύργου» που κατηγορεί τους συναδέλφους και προχωρά σε απειλές εναντίον τους.

Επειδή λοιπόν θεωρώ πως οι εφημερίδες αυτές και οι εκδότες τους έχουν ευθύνη για όσα συμβαίνουν στην περιοχή,περιμένω να απαντήσουν τι είναι αυτό που τους κατατάσσει συνεχώς από την άλλη πλευρά και όχι της δημοσιογραφικής αλήθειας. Να απαντήσουν επίσης αν υπάρχει κάτι που δεν θέλουν να αποκαλυφθεί για το ποιοί και πώς έπαιρναν παράνομα φορολογικές ενημερότητες. Περιμένουμε.

Κώστας Βαξεβάνης

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ




ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ο.Υ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΕΝΩ  ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΝΟΔΑΡΟΥ

ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ  ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΠΑΤΡΙΣ" ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ 


22.2.2012

ΠΡΟΣ : ΕΣΗΕΑ – ΕΣΗΕΠΗΝ – ΠΟΕΣΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας 

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Στις 15.2.2012 στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ «Πρωϊνή Ενημέρωση» εμείς οι δημοσιογράφοι,  Γιώργος Μαρινόπουλος (ΝΕΤ μέλος της  ΕΣΗΕΠΗΝ) και Μάκης Νοδάρος (Ελευθεροτυπία μέλος της  ΕΣΗΕΑ) παρουσιάσαμε ρεπορτάζ που αφορούσε σοβαρές καταγγελίες πολιτών και επαγγελματιών της Ηλείας για την δράση επίορκων εφοριακών στη Δ.Ο.Υ Πύργου Ηλείας.

Οι καταγγελίες ανέφεραν ότι διάφοροι επιχειρηματίες της Ηλείας με χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο , προκειμένου να εισπράξουν χρήματα ή να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ,  λάμβαναν από την συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ φορολογικές ενημερότητες  παράνομα και κατά παρέκκλιση του TAXIS με εντολές «άνωθεν» χωρίς να καταβάλουν την οφειλή τους όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Στο «κόλπο» - σύμφωνα με τις καταγγελίες – ήταν και ποδοσφαιρικές ομάδες του νομού. Αναφέραμε επίσης και άλλες σοβαρές καταγγελίες σε βάρος υπαλλήλων της συγκεκριμένης Δ.Ο.Υ που είχαν δημοσιευτεί στις  4.8.2010 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»,  για τις οποίες μέχρι σήμερα για άγνωστους λόγους  δεν έχει γίνει ο σχετικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.     

Μια ημέρα πριν το ρεπορτάζ της ΝΕΤ ,  ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας κ. Παναγιώτης Μεϊδάνης , αξιολογώντας τις καταγγελίες και τις πληροφορίες από υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών,  διέταξε την διενέργεια ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ  ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ.
Μάλιστα ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος παρέδωσε στις δικαστικές Αρχές της Ηλείας,  συγκεκριμένα στοιχεία από τις καταγγελίες των πολιτών  που αφορούσαν την υπόθεση.  

Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» του Πύργου Ηλείας παραβαίνοντας κάθε αρχή δεοντολογίας και νομιμότητας , ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ η ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΝΕΤ , δημοσίευσε στην σελίδα 10 , ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ – καταγγελία με τίτλο, «Θέση των υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ Πύργου στα δημοσιεύματα  περί «επίορκων εφοριακών» , το περιεχόμενο του οποίου προσβάλει βάναυσα το λειτούργημα του δημοσιογράφου , τα ΜΜΕ που εργαζόμαστε και εμάς προσωπικά καθώς μας χαρακτηρίζει συκοφάντες , λασπολόγους και ψεύτες ! Καλείται μάλιστα μέσω του κειμένου το συνδικαλιστικό τους όργανο να μηνύσει (!) εμάς και τα ΜΜΕ που παρουσίασαν την σχετική είδηση , αν δεν παρουσιάσουμε τις καταγγελίες  για την δράση των επίορκων εφοριακών της Δ.Ο.Υ Πύργου Ηλείας. Δηλαδή μας καλεί να υποκαταστήσουμε την Δικαιοσύνη και να δώσουμε στην δημοσιότητα τις «πηγές» μας σπάζοντας το δημοσιογραφικό απόρρητο , παραβαίνοντας έτσι τον δημοσιογραφικό κώδικα δεοντολογίας. Κι όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα δικαστική έρευνα.

Με δεδομένο ότι ως δημοσιογράφοι κάναμε τη δουλειά μας σωστά και μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου και της ενημέρωσης των πολιτών χωρίς να αναφέρουμε ονόματα υπαλλήλων , ζητάμε από την ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΗΕΠΗΝ και την ΠΟΕΣΥ , να καταδικάσει την επιχείρηση φίμωσης και τρομοκράτησης που επιχειρείται ευθέως στο πρόσωπό μας , επειδή τολμήσαμε να αναδείξουμε ένα θέμα το οποίο εκτός από τις κοινωνικές διαστάσεις που έχει , βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση.

Ζητάμε επίσης να καταδικάστε την προκλητική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ» του Πύργου Ηλείας,  η οποία δημοσίευσε ανώνυμη επιστολή με συκοφαντικό περιεχόμενο στο πρόσωπό μας , για ένα θέμα που ποτέ δεν δημοσίευσε η ίδια. 

Με εκτίμηση

Γιώργος Μαρινόπουλος ( ΝΕΤ) – Μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ

Μάκης Νοδάρος ( ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) – Μέλος της ΕΣΗΕΑ    

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ (!) ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !


  \
Συντάκτης: Βαγγέλης Τριάντης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ "ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ" : http://www.koutipandoras.gr/?p=16028 

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο τη ς αρπαγής των προσωπικών τους περιουσιακών στοιχείων από εταιρείες του εξωτερικού βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες.
Αλλοδαπές εταιρείες με έδρα το Λουξεμβούργο, το Λονδίνο, το Αμβούργο αγοράζουν τα δικαιώματα των οφειλών τους προς τις Ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να αρπάξουν κάθε λογής περιουσιακό στοιχείο, ανάλογα με το είδος της οφειλής.

Οι εταιρείες αυτές αναφέρονται ως «σύστασης ειδικού σκοπού». Η «κερκόπορτα» για τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα άνοιξε με το νόμο 3156/2003. Ουσιαστικά αυτό που κάνουν είναι να αγοράζουν τις απαιτήσεις των δανειακών συμβάσεων από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, έναντι ποσού το οποίο δεν ξεπερνά το 20% της συνολικής οφειλής.

Για παράδειγμα ένα στεγαστικό δάνειο των 200.000 ευρώ που κάποιος πολίτης έχει συνάψει με μια ελληνική τράπεζα, αγοράζεται από αυτές τις εταιρείες με όχι περισσότερα από 40.000 ευρώ.
Στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι ίδιες να διεκδικήσουν το υπόλοιπο της οφειλής, έχοντας στη διάθεση τους όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέσα, σαν να έχουν συνάψει απευθείας με τους οφειλέτες τις συμβάσεις. Από διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις και οτιδήποτε άλλο έχει θέσει ο νομοθέτης στο «κυνήγι» των «κακών» οφειλετών.

Εδώ Λονδίνο… σας παίρνουμε το σπίτι

Τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ουκ ολίγες. Το σκηνικό είναι πάνω κάτω το ίδιο. Οφειλέτες στα όρια της απόγνωσης ξυπνούν μια ωραία ημέρα και ανακαλύπτουν ότι πλέον δεν χρωστούν στο τραπεζικό ίδρυμα από το οποίο πήραν το δάνειο αλλά σε κάποια εταιρεία του εξωτερικού που ουδέποτε έχουν έρθει οι ίδιοι σε επαφή.
Και όταν απευθύνονται στην τράπεζα τότε ανακαλύπτουν ότι η δυνατότητα εκχώρησης των απαιτήσεών τους υπήρχε στα ψιλά γράμματα της σύμβασης που είχαν υπογράψει.
Το www.koutipandoras.gr παρουσιάζει σήμερα χαρακτηριστική περίπτωση δανειακής σύμβασης η απαίτηση της οποίας έχει εκχωρηθεί σε εταιρεία του εξωτερικού. Ο οφειλέτης είχε υπογράψει δανειακή σύμβαση με συγκεκριμένη τράπεζα στις 27/07/1998, από την οποία εκκρεμεί οφειλή προς την τράπεζα ύψους 1719 ευρώ.
Αντί για την τράπεζας όμως, ξαφνικά έλαβε στα χέρια του επιστολή από εταιρεία με έδρα το Αμβούργο που του συνιστούσε να εξοφλήσει την οφειλή, πέφτοντας κυριολεκτικά από τα σύννεφα.

Δεμένα τα χέρια της πολιτείας

Στο μεταξύ η Ελληνική πολιτεία σηκώνει τα χέρια ψηλά για εκχωρήσεις τέτοιου είδους που έλαβαν χώρα πριν από το 2009. Έκτοτε, ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση η οποία απαγορεύει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την εκχώρηση απαιτήσεων σε τρίτους.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο www.koutipandoras.gr o γενικός γραμματέας καταναλωτή κ. Δημήτριος Σπυράκος «για όλες τις περιπτώσεις που έχουν εξαγοραστεί πριν από το 2009 δεν μπορούμε να επέμβουμε».

Αρκετά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και για όσους οφειλέτες που θέλησαν να κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι οφειλέτες βρήκαν μπροστά τους τεράστια εμπόδια. Οι εταιρείες αυτές έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εμπρόθεσμη επίδοση και να συμπεριληφθούν οι απαιτήσεις τους στο νόμο και έτσι να χάνουν το τρένο για την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή η οποία θα άρει τα όποια εμπόδια, αναφορικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά . Ωστόσο το πρόβλημα για χιλιάδες οφειλέτες με δανειακές συμβάσεις προ του 2009 παραμένει.

«Θα καταθέσουμε μία ρύθμιση τις επόμενες μέρες ώστε να μην υπάρχει κανένα πρακτικό πρόβλημα για τον οφειλέτη, με την οποία θα προβλέψουμε ότι σε περίπτωση που υπάρχει εκχώρηση στο εξωτερικό να ορίζεται αντίκλητος στην Ελλάδα, δηλαδή να μη χρειάζεται να επιδώσει στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα» επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr o κ. Σπυράκος.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ : ΦΩΤΙΑ , ΚΛΟΠΕΣ , ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ...





ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ "ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ"
http://www.koutipandoras.gr/?p=15966   

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ   

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : ΜΑΚΗΣ ΝΟΔΑΡΟΣ


Την υποκρισία και τον ζαμαν φουτισμό μιας από χρόνια μιας ξεχαρβαλωμένης κρατικής μηχανής, τα γρανάζια της οποίας συνθέτουν μια σουρεαλιστική Πολιτεία, ανέδειξε η πρόσφατη εισβολή των κουκουλοφόρων στο Παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και η αρπαγή 65 συνολικά αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας.
Ο παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικός χώρος δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αντικείμενο αρνητικών σχολίων από τα διεθνή ΜΜΕ καθώς εντός και πέριξ αυτού συνέβησαν τα τελευταία χρόνια απίστευτα γεγονότα τα οποία παρότι διέσυραν την χώρα μας διεθνώς, εν τούτοις δεν προκάλεσαν ούτε μία παραίτηση από ευθιξία .
Το πλήθος των εκατομμυρίων ευρώ που ξοδεύτηκαν κατά το παρελθόν από την Πολιτεία για την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου , κατέληξαν στις τσέπες των εργολάβων αλλά φαίνεται ότι δεν προστάτεψαν ούτε ανέδειξαν όπως έπρεπε τις αρχαιότητες.

Τα γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας , επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αναλγησία και την αδιαφορία των αρμοδίων με τους παχυλούς μισθούς και τις λαμπρές θέσεις των χιλιάδων ευρώ μηνιαίως…
 


Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΡΟΝΙΟΥ ΛΟΦΟΥ


Τον Αύγουστο του 2007 ένα από τα πύρινα μέτωπα που σκόρπησαν τον θάνατο και την καταστροφή στην Ηλεία , εισβάλλει στην Αρχαία Ολυμπία ! Οι φλόγες κάνουν στάχτη τον Κρόνιο Λόφο , «γλύφουν» τις εγκαταστάσεις των μουσείων και μαυρίζουν το τοπίο και τις ψυχές των Ελλήνων. Το πανάκριβο αυτόματο σύστημα κατάσβεσης της φωτιάς δεν λειτούργησε ποτέ…
Παρά την καταστροφή και την παγκόσμια κατακραυγή για εκείνους που ευθύνονταν, ούτε ένας εκ των αρμοδίων δεν δηλώνει παραίτηση.
Ο τότε υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Γιώργος Βουλγαράκης αντί να αναλάβει τις ευθύνες του κάνει λόγο για …μερικά καμένα δένδρα ! ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ :



Ο τότε γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Ζαχόπουλος δεν γνώριζε κι αυτός τίποτα για την καταστροφή από την πυρκαγιά του Κρόνιου Λόφου : ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ :





ΤΟ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΚΙΟΝΟΚΡΑΝΟ !


Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2009 άγνωστοι κλέβουν από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας ένα παλαιοχριστιανικής εποχής κιονόκρανο !
Η τότε αναπληρώτρια προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Βλαζάκη, ενημερώνεται από την προϊσταμένη της Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας, Γεωργία Χατζή, ότι σύμφωνα με αναφορά φύλακα απουσίαζε από τη θέση του κιονόκρανο διαστάσεων 30 εκ. επί 30 εκ. επί 20 εκ. που ανήκε σε Παλιοχριστιανική Βασιλική των αρχών του 6ου αιώνα μ.Χ. Το κιονόκρανο, μαζί με άλλα παρεμφερή αρχιτεκτονικά μέλη, βρισκόταν τοποθετημένο πάνω σε τοιχίο του ναού, στον υπαίθριο χώρο.
Η έρευνα που ακολουθεί δεν έχει αποτέλεσμα και το αρχαίο κιονόκρανο χάνεται για πάντα…
Και τότε παρά τον σχετικό θόρυβο …κανείς εκ των αρμοδίων δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί !


Η «ΜΑΦΙΑ» ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ


Τον Αύγουστο του 2011 η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει με στοιχεία ότι πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας δραστηριοποιείται κύκλωμα που έχει σχέση με την «μαφία των σκουπιδιών» η οποία στο όνομα της σιωπής τρομοκρατεί , απειλεί και εκβιάζει ντόπιους κατοίκους. Το κύκλωμα μεταφέρει επί σειρά ετών στην περιοχή Φλόκα της Αρχαίας Ολυμπίας, τις νύχτες με νταλίκες σκουπίδια από γειτονικούς νομούς, ρυπαίνοντας και υποβαθμίζοντας ανεξέλεγκτα τον ιστορικό ποταμό Αλφειό και το περιβάλλον.
Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν στην περιοχή αναφέρονται στην έκθεση του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ), η οποία στις 2.8.2011 διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας. Ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ Γιώργος Μαρινόπουλος, με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», παρουσιάζει μαρτυρίες και επώνυμες καταγγελίες των κατοίκων. Αμέσως μετά το ρεπορτάζ ένας από αυτούς, ο Τάσος Δαμάσκος, δέχεται τηλεφωνικές απειλές επειδή τόλμησε να καταγγείλει τα όσα διαδραματίζονται τις νύχτες δίπλα από τον ποταμό.
Και σε αυτή την περίπτωση κανείς εκ των αρμοδίων δεν μιλά και δεν δηλώνει παραίτηση από ευθυξία…


Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ


Και φτάνουμε στο πρόσφατο γεγονός της εισβολής των δύο κουκουλοφόρων στο Παλαιό Μουσείο με την αρπαγή των 65 αρχαίων αντικειμένων . Ο νυχτοφύλακας βάση του προγράμματος είχε αποχωρήσει στις έξι το πρωί ενώ η πρώτη φύλακας ημερήσιας βάρδιας έφτασε στις 7.30 π.μ. και μετά απο ελάχιστα λεπτά έγινε η ληστεία…Η προϊσταμένη Γεωργία Χαντζή είχε ενημερώσει από τον Νοέβρη του 2011 για την έλλειψη προσωπικού αλλά οι αρμόδιοι σφύριζαν αδιάφορα… ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ :



Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος αμέσως μετά τη κλοπή δηλώνει την παραίτησή του από ευθιξία … αλλά αυτή εμμέσως πλην σαφώς δεν γίνεται δεκτή από τον Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμοκι έτσι η βαρύγδουπη παραίτηση μετατρέπεται σε πολιτικό πυροτέχνημα !


ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΑΠΙΖΟΥΝ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ !


Αυτά σε ότι αφορά το ισόγειο του Παλαιού Μουσείου . Γιατί στο υπόγειό του η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη.
Εκεί βρίσκεται εγκατεστημένη από το 2008 η Ψηφιακή Έκθεση της Ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων .
Στην ιστοσελίδα http://www.infosoc.gr/infosoc/el-GR/epktp/piousendiaferei/idiotes/pshfiakes/greek_culture.htm
που για άγνωστους λόγους κατέβηκε προ ημερών από το Διαδίκτυο , διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο έργο που εντάχθηκε στο έργο « Της Κοινωνίας της Πληροφορίας» είχε προϋπολογισμό 5.000.000€ (!)
Σκοπός του έργου ήταν η ολοκληρωμένη παρουσίαση και ανάδειξη της ιστορίας των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, ενός από τα σημαντικότερα και παγκόσμιας εμβέλειας και ενδιαφέροντος θέματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Όμως η συγκεκριμένη έκθεση, που κόστισε στον ελληνικό δημόσιο μερικά εκατομμύρια ευρώ, λειτούργησε ελάχιστο χρονικό διάστημα και μετά σταμάτησε καθώς διαπιστώθηκε ότι το κτήριο του Παλαιού Μουσείου «έμπαζε» υγρασία και νερά (!) με κίνδυνο να καταστραφούν οι σχετικές πανάκριβες εγκαταστάσεις, ενώ δεν υπήρχε και το ανάλογο προσωπικό…

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΜΑΣ...



ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ...ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΗ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕΙ,  ΤΟ ...ΦΟΥΑ ΓΚΡΑ ! 


ΑΠΟ "ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ"

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ




ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ  ΠΕΡΟΥΚΕΣ !

Συντάκτης: Μάκης Νοδάρος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ "ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ" http://www.koutipandoras.gr/?p=15862

«Περίεργη ληστεία » που εκ θέτει τη χώρα μας διεθνώς , χαρακτηρίζεται από τις διωκτικές αρχές και τους αρχαιολόγους , η σημερινή εισβολή των δύο ενόπλων αγνώστων στο παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας , οι οποίοι αφού εξουδετέρωσαν την γυναίκα – φύλακα , αφαίρεσαν 65 συνολικά χάλκινα αρχαία αντικείμενα κι ένα χρυσό δαχτυλίδι ανεκτίμητης αξίας Μυκηναϊκών χρόνων, από τα 436 αρχαία αντικείμενα της συλλογής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας που βρίσκονταν στο κτήριο.

Τα ερωτηματικά για τις διωκτικές Αρχές είναι πολλά και εστιάζονται κυρίως, στα διάτρητα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης του παλαιού Μουσείου και στο κίνητρο των δραστών.
Τους δύο εισβολείς με τις αποκριάτικες (!) περούκες που φορούσαν στρατιωτικές στολές παραλλαγής , κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας που διαθέτει το μουσείο .Το βίντεο αναλύεται από ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους ή κάποια χαρακτηριστικά που θα οδηγήσει σε αυτή.

Με την συγκατάθεση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας , οι διωκτικές Αρχές αναλύουν από το μεσημέρι με την βοήθεια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, όλες τις κλήσεις που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή , πριν και μετά τη ληστεία στο μουσείο . Στόχος των ερευνητών της ΕΛ.ΑΣ είναι ο εντοπισμός περίεργων τηλεφωνημάτων που έγιναν μεταξύ των δραστών και των πιθανών συνεργών τους.

Σύμφωνα με έγκυρες αστυνομικές πηγές , σε μικρό ρέμα δίπλα από το παλαιό Μουσείο , οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο κυπελάκια με υπολείμματα καφέ και χαρτιά από τυρόπιτες τα οποία και συνέλλεξαν προσεκτικά προκειμένου να αξιοποιηθούν σχετικά. Τα ίχνη που άφησαν οι λασπωμένες μπότες των δραστών στο εσωτερικό του μουσείου οδηγούν τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανόν αυτοί να έφθασαν στο μουσείο μέσα από το ρέμα και να αποχώρησαν από αυτό .

Δικαστικές πηγές αλλά και αρχαιολόγοι απορρίπτουν σχεδόν κατηγορηματικά την εκδοχή της κλοπής κατά παραγγελία κάποιου συλλέκτη και χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως «πολύ περίεργη» αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα…

Οπως λένε τα αρχαία αντικείμενα που άρπαξαν οι δύο δράστες δεν μπορούν να πωληθούν σε συλλέκτες ούτε στη «μαύρη αγορά» διότι αυτά είναι καταγεγραμμένα ενώ υπάρχει ήδη και σχετική ενημέρωση της Ιντερπόλ.

« Μου προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά η κλοπή αυτών των αρχαίων αντικειμένων τα οποία είναι ουσιαστικά άχρηστα στα χέρια των δραστών καθώς αυτά δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο αγοραπωλησίας εντός ή εκτός της χώρας μας διότι είναι καταγεγραμμένα. Τέτοιου είδους αρχαία αντικείμενα αν και είναι πολύ σημαντικά δεν προσελκύουν το ενδιαφέρων των συλλεκτών αρχαίων αντικειμένων» – ανέφερε στο «Κουτί της Πανδώρας» ο αρχαιολόγος Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής της 25ης Εφορ. Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Κόρινθος) και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. –

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ?


ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΕΚΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ "ΕΘΑΨΑΝ" ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥ ΠΥΡΓΟΥ  

Για τους μεγαλοεκδότες της Ηλείας , με τις παράπλευρες επιχειρηματικές δραστηριότητες , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ η εντολή της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας κ. Παναγιώτη Μεϊδάνη για τα όσα παράνομα καταγγέλλονται ότι συμβαίνουν στη Δ.Ο.Υ του Πύργου.

Οι καταγγελίες ανέφεραν ότι ντόπιοι επιχειρηματίες και μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες με χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, λαμβάνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα φορολογική ενημερότητα από την συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ με εντολή …άνωθεν  ,  προκειμένου να μεταβιβάσουν «ανώδυνα» τα περιουσιακά τους στοιχεία σε συγγενικά τους πρόσωπα ή να τα πωλήσουν σε τρίτους χωρίς να εξοφλούν , όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, στην διάρκεια της μεταβίβασης ή της πώλησης εξ ολοκλήρου τα χρέη τους προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Για τους μεγαλοεκδότες της Ηλείας , με τις παράπλευρες επιχειρηματικές δραστηριότητες τα ανωτέρω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ κι έτσι δεν δημοσίευσαν τίποτα στα ΜΜΕ με σκοπό να μη μάθουν οι πολίτες της Ηλείας τα όσα συμβαίνουν σε μια υπηρεσία που είναι άμεσα συνδεμένη με τους δυσβάσταχτους φόρους που καλούνται να πληρώσουν όλοι στο όνομα της οικονομικής κρίσης…

Για τους μεγαλοεκδότες της Ηλείας , με τις παράπλευρες επιχειρηματικές μπίζνες , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ τα όσα μετέδωσε χθες το πρωί ζωντανά για την υπόθεση της Δ.Ο.Υ Πύργου η Δημόσια Τηλεόραση (ΝΕΤ) οι δημοσιογράφοι της οποίας χαρακτήρισαν ως πολύ σοβαρή υπόθεση το όλο θέμα.ΔΕΙΤΕ :Η ΝΕΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥ ΠΥΡΓΟΥ


Οι μεγαλοεκδότες της Ηλείας, με τις παράπλευρες επιχειρηματικές μπίζνες ΕΚΡΥΨΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ προβάλλοντας προκλητικά τον θεσμό της Δικαιοσύνης που σε άλλες περιπτώσεις όπως λένε τιμούν.

Οι μεγαλοεκδότες της Ηλείας , με τις παράπλευρες επιχειρηματικές δουλειές, ΕΘΑΨΑΝ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ο.Υ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ προσβάλλοντας και τη νοημοσύνη των  αναγνωστών τους η πλειονότητα των οποίων έμαθαν …από τη ΝΕΤ αλλά και από τα ΠΑΤΡΙΝΑ ΜΜΕ και τις Ιστοσελίδες μεγάλης αναγνωσιμότητας .

Είναι άραγε,  η λογοκρισία και το θάψιμο των ειδήσεων που αφορούν  την παραβατικότητα δημοσίων προσώπων και κρατικών υπαλλήλων , στοιχεία που αναδεικνύουν την ελευθερία της έκφρασης και την Δημοκρατία σε μια Δημοκρατική χώρα ?

Ας μας απαντήσουν στο άνω ερώτημα οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΠΗΝ στην Ηλεία και τα μέλη της που εργάζονται στα ΜΜΕ των εκδοτών με τις παράπλευρες επιχειρηματικές μπίζνες.

Για εμάς τους δημοσιογράφους , μερικές φορές πάνω από τον μισθό μας ίσως θα πρέπει να μπαίνει και αυτό που ονομάζουμε αξιοπρέπεια…

Ειδικά σε κραυγαλέες περιπτώσεις λογοκρισίας και αυταρχισμού.

Γιατί οι πολίτες της Ηλείας και κρίση έχουν και γνώση για τα όσα συμβαίνουν τις ημέρες και τις νύχτες… σε αυτό τον δύστυχο από κάθε άποψη νομό. -  

  
     

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ Δ.Ο.Υ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ !

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ Δ.Ο.Υ ΠΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΥΜΕΤΕΡΩΝ ...

ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΝΕΤ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ -  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ : 
ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΤΗΣ ΔΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΝΕΤ


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : Μάκης Νοδάρος


Το μέγεθος του προκλητικού σκανδάλου εξυπηρέτησης υμετέρων επιχειρηματιών και μεγάλων οικονομικών παραγόντων από επίορκους εφοριακούς υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ Πύργου Ηλείας , επιχειρεί από χθες να εντοπίσει ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας Παναγιώτης Μεϊδάνης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αργά χθες το μεσημέρι διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής  εξέτασης και διαβίβασε στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικό έγγραφο,  μέσω του οποίου ζητείται να γίνει γνωστό  σε ποιους επιχειρηματίες της Ηλείας,  οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου και σε ποιες ποδοσφαιρικές ομάδες που δεν τηρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις , χορηγήθηκαν παράνομα φορολογικές ενημερότητες . Το σχετικό Πόρισμα που θα προκύψει από την έρευνα θα σταλεί αμέσως στο Σώμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τα περαιτέρω.    

Την δικαστική παρέμβαση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του www.mnodaros.blogspot.com  .Καταγγελίες ανέφεραν ότι ντόπιοι επιχειρηματίες και μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες με χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, λαμβάνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα φορολογική ενημερότητα από την συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ με εντολή …άνωθεν  ,  προκειμένου να μεταβιβάσουν «ανώδυνα» τα περιουσιακά τους στοιχεία σε συγγενικά τους πρόσωπα ή να τα πωλήσουν σε τρίτους χωρίς να εξοφλούν , όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, στην διάρκεια της μεταβίβασης ή της πώλησης εξ ολοκλήρου τα χρέη τους προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Στις 4 Αυγούστου 2010 η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» σε αποκαλυπτικό της ρεπορτάζ αναφερόταν και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες κάποιων επίορκων υπαλλήλων της ΔΟΥ Πύργου για τις οποίες ήταν αναλυτικά ενημερωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμού του Υπουργείου Οικονομικών .
Σύμφωνα με πληροφορίες παρότι πέρασε ένα χρόνος από τότε η σχετική έρευνα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα…  
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ :   http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=04/08/2010&id=190000
  
Όπως αναφερόταν στο ρεπορτάζ :
 
1)  Εφοριακός υπάλληλος με σημαντικό πόστο στην υπηρεσία του παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, δυσανάλογα με τον μισθό τον δικό του και της συζύγου του, με αγορές ακόμη και σε πανάκριβες τουριστικές περιοχές-«φιλέτα» της Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής. Επειτα από έρευνα αποκαλύφθηκε ότι συγγενικό του πρόσωπο πρώτου βαθμού, μέσω του κόλπου των άτυπων δωρεών από συναδέλφους του, οι οποίες προφανώς ήταν εικονικές (!), δήλωσε στη φορολογική του δήλωση ότι συγκέντρωσε το ποσό των περίπου 100.000 ευρώ με το οποίο αγόρασε οικόπεδο σε κεντρικό σημείο του Πύργου εντός του οποίου ανήγειρε τριώροφη οικοδομή εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων... μέσα σε χρόνο-ρεκόρ!

2) Εφοριακός υπάλληλος της ΔΟΥ Πύργου διαπιστώθηκε έπειτα από έλεγχο ότι παρενέβη στις φορολογικές του δηλώσεις σε βάθος χρόνου 10 ετών (!) και με τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις επιχείρησε να διαγράψει τόκους δανείων πρώτης κατοικίας , ιατρικά έξοδα και δωρεές που είχε χρησιμοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να προσκομίσει τα ανάλογα παραστατικά, προκειμένου να έχει μειωμένη φορολογία και κυρίως επιστροφή φόρου! Η ενέργειά του χαρακτηρίζεται από τους αρμοδίους, ποινικό αδίκημα.

3) Υπάλληλος της ΔΟΥ Πύργου διαπιστώθηκε ότι εμπλέκεται στην παράνομη θεώρηση φορολογικών στοιχείων αιρετού εκπροσώπου στην Τ.Α του δήμου Πύργου , η οποία  δεν είχε υποβάλει φορολογική δήλωση τα 5 τελευταία χρόνια, ενώ ασκούσε κανονικά το επάγγελμά της ως δικηγόρος. Σε βάρος τού υπαλλήλου διατάχθηκε ΕΔΕ, ενώ δόθηκε εισαγγελική εντολή για τη διερεύνηση των περιουσιακών του στοιχείων.

4) Αλλος εφοριακός υπάλληλος κατηγορείται ότι χορήγησε παράνομα φορολογική ενημερότητα σε συνταξιούχο στρατιωτικό που δεν υπέβαλλε φορολογική δήλωση τα 5 τελευταία χρόνια.

5) Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοι στην ίδια ΔΟΥ δήλωναν στις φορολογικές τους δηλώσεις επί σειρά ετών ψευδώς ότι είχαν προστατευόμενα μέλη και ότι συγκατοικούσαν μαζί τους, με σκοπό να έχουν μειωμένη φορολογία κι επιστροφή φόρου.

6) Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών έπειτα από πρόσφατο έλεγχο στη ΔΟΥ Πύργου διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτήν κατά παράδοξο τρόπο, επί σειρά ετών, δεν αποστέλλουν για εκκαθάριση τις φορολογικές τους δηλώσεις στο ΚΕΠΥΟ, όπως όφειλαν, αλλά την εκκαθάριση την έκαναν στη ΔΟΥ Πύργου, με σκοπό να αποφύγουν τον έλεγχο από το ΚΕΠΥΟ για τις επιστροφές φόρου που τους αναλογούσαν άνω των 1.500 ευρώ...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΖΑΧΑΡΩΣ




ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ                                                                                                                     

                                                                                                                    
Ερώτηση

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης
Δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Θέμα:  «Παράνομη ανέγερση του Κέντρου Υγείας Ζαχάρως»

Με μη νόμιμο τρόπο, μη νόμιμη άδεια  και σε χώρο που δεν επιτρεπόταν, χτίστηκε το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως, επισημαίνει με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό του, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Το ανωτέρω σώμα με το υπ’ αριθμόν 79/25.1.2012 έγγραφό του,  ζητά από το δήμο Ζαχάρως και την πολεοδομία να απαντήσουν γραπτώς και τεκμηριωμένα  προσκομίζοντας  συγκεκριμένα στοιχεία,  σε εφτά συνολικά  «ερωτήματα–διαπιστώσεις».

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό έγγραφο, η 22/2008 οικοδομική άδεια για την ανέγερση του Κέντρου Υγείας , εκδόθηκε σε χώρο που σύμφωνα με το ΓΠΣ προοριζόταν για άλλη χρήση (πολιτιστικών δραστηριοτήτων) κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 5 του Ν.1337/1983 ενώ το οικόπεδο επί του οποίου χορηγήθηκε η οικοδομική άδεια, δεν έχει την κατά κανόνα αρτιότητα.

Δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις  του  άρθρου 6  του ΠΔ/06.10.1978 (ΦΕΚ538/Δ') σύμφωνα με  τις   οποίες οι όροι δόμησης νοσοκομείων και κλινικών εκτός σχεδίου κυμαίνονται εντός ορισμένων πλαισίων και εγκρίνονται με απόφαση του  Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, ενώ δεν υπάρχει η  περιβαλλοντική αδειοδότηση του  Κέντρου  Υγείας,  η οποία  αποτελεί την προϋπόθεση για την  έκδοση  της οικοδομικής άδειας, όπως  προβλέπεται από τις διατάξεις   του Ν. 1650/1986. Τέλος στο φάκελο της  οικοδομικής άδειας δεν  υπάρχουν οι  εγκρίσεις των αρμόδιων δασικών και  αρχαιολογικών υπηρεσιών, ενώ τα  σχέδια της  Αρχιτεκτονικής μελέτης του  κτιρίου  δεν  φέρουν  την έγκριση της  Επιτροπής  Πολεοδομικού και  Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ)

Επειδή οι επισημάνσεις του Σ.Ε.Ε.Δ εκθέτουν σοβαρά σε πολιτικό επίπεδο, τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος φέρεται να παρενέβη ώστε να προχωρήσει η ανέγερση του κτηρίου παρά την αντίθετη άποψη των αρμοδίων υπηρεσιών όπως αποκάλυψε δημόσια ο έκπτωτος δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος σε προεκλογική του ομιλία,

Ερωτώνται οι κ. κ.  υπουργοί:

Είναι σε γνώση σας οι επισημάνσεις του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον τρόπο ανέγερσης του Κέντρου Υγείας Ζαχάρως και αν ναι, προτίθεστε να διερευνήσετε τυχόν ποινικές και διοικητικές ευθύνες των εμπλεκομένων προσώπων, για την ανέγερσή του;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

















Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΑΧ ΚΙ ΕΓΩ ...ΝΑ ΕΚΛΑΝΑ !



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ...
ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΚΡΑΤΙΑ !

Η Δημοκρατία και η η κοινωνική δικαιοσύνη κατά τον τραπεζίτη - πρωθυπουργό Παπαδήμο και την πρασινογάλαζη παρέα του , λέει ότι σε αυτή τη χώρα απο εδώ και στο εξής,  εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα ζουν με 359,97 ευρώ/μήνα σε αντίθεση με κάποιους άλλους που θα απολαμβάνουν τη χλιδή , την εξουσία και την ατιμωρησία...    

Οι  «κύριοι» της Βουλής ψήφισαν μεταξύ άλλων χθες χωρίς ίχνος ντροπής …την μείωση του επιδόματος ανεργίας !  Αυτό σημαίνει πως από τα 461,5 ευρώ που είναι σήμερα θα πέσει στα 359,97 ευρώ τον μήνα…  

Οι « κύριοι» που ψήφισαν τα νέα μέτρα λαμβάνουν τα έξης !

1. Μηνιαίος μισθός 6.100 ευρώ!

2. Σύνταξη μετά από 4 χρόνια βουλευτικής θητείας. Ποσό σύνταξης μηνιαίως 4.880 ευρώ.

3. Για συμμετοχή σε επιτροπές, 250 ευρώ την ώρα.

4. Οι βουλευτές της επαρχίας παίρνουν το μήνα 1.000 ευρώ για ενοίκιο.

5. Όλοι οι βουλευτές παίρνουν άπαξ 1.500 ευρώ για οργάνωση
γραφείου και 1.000 ευρώ τις γιορτές λόγω αυξημένης επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους τους. Το Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είναι ξεχωριστά…!!!

6. Δικαιούνται 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως δωρεάν και
απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ.

7. Πολυτελές αυτοκίνητο, δωρεάν καύσιμα με επίδομα 600 ευρώ το μήνα, ένα χωροφύλακα για φρουρό, 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα στο σπίτι, σταθερό, όλα δωρεάν.

8. Απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας για όποιο αδίκημα διαπράξουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως βουλευτές.

9. Δεν πληρώνουν φόρο για ένα μέρος του μισθού ή της συντάξεως.

10. Δικαιούνται γραμματειακή υποστήριξη για 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη. (Όλους αυτούς τους πληρώνει το Δημόσιο).

11. Δικαιούνται άτοκα δάνεια ως βουλευτές και ως επαγγελματίες.

12. Δωρεάν γυμναστήριο, σάουνα, νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους.

13. Τηλεφωνική ατέλεια.

14. Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους.

15. Δωρεάν διόδια.

16. Δωρεάν εισιτήρια, ξενοδοχεία, γεύματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως μέλη επιτροπών κλπ…..


ΗΛΕΙΑ: ΛΕΕΙ ΣΕ ΟΛΑ...ΝΑΙ !




ΗΛΕΙΑ: "ΛΙΓΟ ΝΑΙ ...ΛΙΓΟ ΟΧΙ ...ΛΙΓΟ ΠΙΣΩ ...ΛΙΓΟ ΕΜΠΡΟΣ..." 

Ο Γιαννάκης είπε : Ναι μεν αλλά δεν ξέρω δεν είδα δεν άκουσα τίποτα για τον φόνο…πέρασα είδα φως και μπήκα »

Ο Τάκης και ο Τάκης …είπαν : «κάτι έπιασε το αφτί μου ,,,κάτι άκουσα αλλά δεν ξέρω…ετσι μου φάνηκε…»

Ο Μιχαλάκης τα είδε όλα… τα άκουσε όλα…(μπράβο Μιχαλάκη δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από σένα ).

Ο Κωστάκης πήρε φόρα αλλά του τράβηξαν λένε το αφτί και οπισθοχώρησε …

Ο Γεωργάκης ο …επαναστάτης , ο πολυλογάς έσκυψε το κεφάλι του και είπε και αυτός ναι σε όλα…τα είδε όλα …

Και οι πολίτες της Ηλείας , άξιοι της τύχης και της μοίρας τους , έγιναν από φτωχοί φτωχότεροι …και τα πήραν όλα !

Ευτυχώς που το λάβαρο της επανάστασης θα το σηκώσουν τα τοπικά ΜΜΕ και ορισμένοι  ...μάχιμοι ρεπόρτερ που εργάζονται σε αυτά…

Μισθοί πείνας, μείωση του επιδόματος του ταμείου ανεργίας, φόροι , χαράτσια φτώχεια , δυστυχία , ανεργία …απλήρωτοι εργαζόμενοι …λουκέτα στις επιχειρήσεις…

Σσσσσσσσς ! Η ΗΛΕΙΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ …ΜΗ ΤΗ ΞΥΠΝΑΤΕ …  

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ...

ΜΠΕΕΕΕ !!! ΣΕ ...ΟΛΑ !

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ...ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ...ΑΣ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΗΛΕΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ...

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ...

"Κύριοι βουλευτές της Ηλείας,
ως αντιπρόσωποι του ηλειακού λαού οφείλετε να τον εκπροσωπείται επάξια και ως εκ τούτου να πράττετε σύμφωνα με το θέλημά του, για το καλό του και το καλό της πατρίδας.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση σας ζητά να ψηφίσετε τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία καταλύει για πολλά χρόνια την ανεξαρτησία της χώρας μας και την καταδικάζει σε περαιτέρω οικονομική ύφεση.
Καταδικάζετε τον ελληνικό λαό στη σίγουρη φτώχεια, με το πρόσχημα  ότι έτσι σώζετε την Ελλάδα. Μας ζητάτε να αποδεχθούμε έναν επιβεβαιωμένο όλεθρο, για να αποφύγουμε έναν άλλο που ανάγεται στη σφαίρα της υπόθεσης.

Με δεδομένη και την εκπεφρασμένη αντίθεση του ελληνικού λαού «στα μνημόνιά σας», η θετική συμμετοχή σας σε τέτοιου είδους πολιτικά εγκλήματα σας καθιστά υπόλογους για εσχάτη προδοσία.
Έχουν καταλυθεί οι βασικές αρχές του Συντάγματος περί Λαϊκής Κυριαρχίας, περί Κοινωνικού Κράτους και Κράτους Δικαίου. Γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής του άρθρου 120 του Συντάγματος που αναγράφει ότι: «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Θα αντισταθούμε λοιπόν με κάθε μέσο, απέναντι  σε όποιον συμπράττει στην εθνική προδοσία:
·        Θεωρούμε ανεπιθύμητο όποιον βουλευτή ψηφίσει την επάρατη δανειακή σύμβαση. Θα φροντίσουμε να βρισκόμαστε μπροστά του σε κάθε εμφάνισή του στο νομό μας, για να του υπενθυμίζουμε το έγκλημά του. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους τους συλλόγους, τα σωματεία, αλλά και τους καταστηματάρχες του νομού να μην τους προσκαλούν, αλλά ούτε και να τους ανέχονται στις εκδηλώσεις τους. Δεν μπορεί σ’ αυτή την κρίσιμη φάση να συνυπάρχουν ειρηνικά οι θύτες με τα θύματα.
·        Θα προβαίνουμε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κάθε φορά που κάποιος συμπολίτης μας ή ομάδες συμπολιτών μας βάλλονται από την εφαρμογή αυτών των αντιλαϊκών μέτρων. Θα μας βρείτε, εάν χρειαστεί και έξω από το σπίτι σας, γιατί πρέπει να νιώσετε και σεις κάποια στιγμή την οδύνη, που προκαλείτε με τις ενέργειές σας στους πολίτες αυτής της χώρας.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΚΙΣΜΕΝΑ ΨΕΜΑΤΑ...




 
Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης

http://www.koutipandoras.gr/?p=15367 

Σκέφτομαι πολύ καιρό να γράψω αυτό το κομμάτι. Όχι μόνο από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά και γιατί εγώ ο ίδιος έπρεπε να απαντήσω στον εαυτό μου ποιό είναι το καλύτερο για τη χώρα και για μένα. Όπως όλοι ανησυχώ και φοβάμαι. Και όταν φοβάσαι είναι εύκολο να κάνεις τα χειρότερα. Δεν υπάρχει συνταγή για το φόβο πέρα από τη γνώση.

Ανάμεσα σε θεωρίες για δραχμές, δηνάρια, ριάλια, πτωχεύσεις και σωτηρίες, υπάρχει η γνώση που πρέπει να ακολουθήσεις. Γιατί για παράδειγμα η δραχμή είναι κακή; Όσοι σήμερα δαιμονοποιούν την επιστροφή στη δραχμή, απαντούν επισείοντας τα θηρία της Αποκάλυψης. «Δεν θα έχουμε να φάμε, να ζεσταθούμε, θα ζούμε στην απόλυτη φτώχεια» κλπ. Δεν έχω διαβάσει πειστικό επιχείρημα γιατί όλα αυτά δεν θα συμβούν αν παραμείνουμε στο ευρώ. Ποιός το εγγυάται; Οι εταίροι δανειστές ή οι πολιτικοί μας οι οποίοι είναι αυτοί και όχι άλλοι που μας έφεραν ως εδώ.

Δεν είμαι ειδικός. Ό,τι διαβάσετε προκύπτει από συνεντεύξεις με ειδικούς, μια τεράστια βιβλιογραφία που την τελευταία χρονιά ήταν ένας εφιάλτης που κατέληξε φίλος, και την εμπειρία που μου δίνουν τα 25 χρόνια δημοσιογραφίας (αυτή μου η εμπειρία δεν αναλύει απαραίτητα την οικονομία αλλά με κάνει να αντιλαμβάνομαι και να εξηγώ τα συμφέροντα μέσα κυρίως από πληροφορίες).

Ότι γραφω είναι αυτό που θα έλεγα στα παιδια μου ότι συμβαίνει. Και το τι απαντάω στο ερώτημά τους τι πρέπει να γίνει

Ευρώ ή δραχμή;

Παρότι ο μεγαλύτερος δράκος για την ελληνική οικονομία, ήταν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν και επί ευρώ και επί δραχμής, η δραχμή εμφανίζεται σήμερα ως κίνδυνος για την χώρα. Αν γυρίσουμε στην δραχμή, για κάποιο λόγο που δεν αναλύεται αλλά συνδέεται με την αρνητική έννοια της χρεοκοπίας, θα επιστρέψουμε στη δεκαετία του 50. Ετσι δημιουργείται ένα είδος φοβικών αντανακλαστικών απέναντι στη λύση της δραχμής. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει:

-Το ευρώ είναι το ενιαίο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε ενοποιήθηκε οικονομικά, αποκτώντας κοινό νόμισμα, αλλά δεν ενοποιήθηκε πολιτικά. Δηλαδή δεν αποτελεί μια πολιτική και οικονομική οντότητα στην οποία οι αποφάσεις παίρνονται με γνώμονα το ενιαίο συμφέρον. Δηλαδή δεν συμβαίνει ό,τι συμβαίνει για παράδειγμα στις ΗΠΑ όπου κονδύλια από μια πλούσια Πολιτεία κατευθύνονται σε μια φτωχή για την αναγκαία ισορροπία. Οι οικονομικές αποφάσεις στην ΕΕ, παίρνονται ως αποτέλεσμα συμψηφισμών των ισχυρών ως σήμερα κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία).Έτσι μοιραία το ευρώ παρότι ενιαίο νόμισμα, δεν ανταποκρίνεται πρακτικά σε κάτι άλλο κοινό.

-Μετά την καθιέρωση του ευρώ, εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής την ΕΕ, δόθηκε η δυνατότητα για φτηνότερη χρηματοδότηση για τα κράτη. Και την Ελλάδα βεβαίως. Η χρηματοδότηση επέτρεπε αγορά των γερμανικών και γαλλικών προϊόντων, άρα συνέφερε τις ισχυρές χώρες που εφάρμοζαν αυτή την πολιτική, αλλά δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προτιμούσαν να δανείζονται από το να επεξεργάζονται πλάνα για την οικονομία. Η χώρα έπαψε να είναι ανταγωνιστική και αναπτύχθηκαν διάφορα παρασιτικά φαινόμενα. Γιατί να παράγει κάποιος όταν μπορεί να δανειστεί;
Παρότι σήμερα χρησιμοποιούνται διάφορα επιχειρήματα για την ανεύθυνη Ελλάδα που δεν έβαλε δημοσιονομική τάξη (κάποια βεβαίως ισχύουν), η περίοδος της μεγάλης διαφθοράς είναι η περίοδος ένταξης στο ευρώ. Το εύκολο δανεικό χρήμα δόθηκε για να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες σε τιμές πολλαπλάσιες από τις πραγματικές, για να αγοραστούν προϊόντα SIEMENS (πάλι σε πολλαπλάσιες τιμές) ή γερμανικά υποβρύχια (και εδώ σε πολλαπλάσιες τιμές αφού οι Γερμανοί είχαν εκπαιδεύσει τους Έλληνες σε μίζες).

-Αν η κρίση στην Ελλάδα δεν οφείλεται στο ευρώ αλλά στην δημοσιονομική της απειθαρχία, γιατί πειθαρχημένες χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα; Η κρίση είναι δομική, συστημική. Προέρχεται από την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της νομισματικής της πολιτικής, των τραπεζών της, και βρήκε πρωτίστως έκφραση στον αδύναμο κρίκο της Ελλάδας.

-Το δίλημμα για την έξοδο από το ευρώ δεν είναι ελληνικό. Το ευρώ απειλείται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική ενοποίηση των κρατών, αλλά μια κοινή νομισματική πολιτική που απειλεί όμως τις χώρες του Νότου. Αργά ή γρήγορα, αφού δεν υπάρχει πραγματική ενοποίηση, το ευρώ θα καταρρεύσει. Υπάρχουν σήμερα αναλυτές όπως ο Johan Van Overtveldt («Το τέλος του Ευρώ» εκδόσεις Μεταίχμιο) οι οποίοι υποστηρίζουν πως πρώτη η Γερμανία είναι πιθανόν να επιλέξει να βγει από ευρώ. Άρα το επιχείρημα έξω ή μέσα στο ευρώ δεν καλείται να το απαντήσει η Ελλάδα. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα γίνει αν καταρρεύσει το ευρώ και η Ελλάδα στο όνομα του φόβου που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρρευσή του, έχει υπογράψει δανειακές συμβάσεις.

-Τι σημαίνει επιστροφή στη δραχμή τώρα, θα το δούμε παρακάτω

Να χρεοκοπήσουμε;

Η χρεοκοπία εμφανίζεται από τις μνημονιακές δυνάμεις στην χώρα ως το μεγαλύτερο κακό. Ο αρνητικός όρος που έχει ο όρος χρεοκοπία για φυσικά πρόσωπα με ό,τι αυτός συνεπάγεται (φτώχεια, εξαθλίωση, παράδοση στον δανειστή ) χρησιμοποιείται για να φορτίσει την χρεοκοπία της χώρας. Ο επιστημονικός όρος είναι στάση πληρωμών (παύουμε να πληρώνουμε τους δανειστές) αλλά αποφεύγεται από πολιτικούς, δημοσιογράφους και βέβαια τραπεζίτες. Η χρεοκοπία κράτους είναι διαφορετικό πράγμα από αυτή μιας επιχείρησης ή ενός προσώπου.
-Το πρώτο επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το ηθικό. Αν είναι ηθικό να μην πληρώσουμε τους δανειστές μας. Η στάση των πληρωμών, είναι μια διαδικασία που προβλέπεται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και είναι αποτέλεσμα όχι μόνο του πόσο κακά λειτούργησε ο δανειζόμενος, αλλά πώς έδρασε ο δανειστής. 

Οι δανειστές λοιπόν (όπως και οι τράπεζες από τις οποίες δανειζόμαστε ως πρόσωπα) έχουν συνήθως πάρει τα λεφτά τους από τόκους και «ανταποδοτικές» ενέργειες. Αυτός είναι και ο λόγος που καμιά από τις ισχυρές χώρες- δανειστές, δεν έγινε ποτέ φτωχότερη από την κακή πορεία των δανειζόμενων. Δεν είναι θέμα ηθικής λοιπόν, αλλά λειτουργίας της Αγοράς την οποία τόσο αγαπάνε.

-Η Ελλάδα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών πριν από δύο χρόνια. Την εποχή εκείνη οι γερμανικές και γαλλικές Τράπεζες, είχαν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα 200 δις ευρώ. Αυτή η ελληνική κίνηση δεν απειλούσε μόνο τις Τράπεζες αλλά την ευστάθεια της ΕΕ και της Γαλλίας και Γερμανίας. Η απειλή μια τέτοιας κίνησης θα ανάγκαζε την Ε.Ε να κάνει τα πάντα για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Ένα ισχυρό κούρεμα που θα έκανε βιώσιμο το χρέος. Δεν θα χρειαζόταν καν να υλοποιήσουμε την απειλή μας αν οι κινήσεις ήταν πειστικές.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου όχι μόνο δεν το έκανε αλλά ο ίδιος ο Γ Παπανδρέου, όπως αποκάλυψε ο Στρος Καν, τον είχε πλησιάσει για να μπει η χώρα στο ΔΝΤ. Είναι φανερό πως από τη στιγμή που γίνεται μια τέτοια κίνηση, η απέναντι πλευρά γνωρίζει πως δεν σκοπεύεις να κηρύξεις στάση πληρωμών.

Όταν στη συνέχεια ο Γ. Παπακωνσταντίνου πήγε για διαπραγματεύσεις στην τρόικα, είχε δηλώσει την προηγούμενη μέρα πως «δεν έχουμε δυνατότητα διαπραγμάτευσης».Ήταν ένα ψέμα ή μια λάθος εκτίμηση που μας αφαίρεσε κάθε δυνατότητα να κάνουμε το χρέος βιώσιμο.

-Η στάση πληρωμών ή πτώχευση, σημαίνει πως αρνούμαστε να πληρώσουμε τους δανειστές μας. Επιστρέφουμε στη δραχμή. Όσα χρωστάμε πρακτικά «κουρεύονται» μέσω του νέου νομίσματος. Οι καταθέσεις στις Τράπεζες μετατρέπονται στο νέο νόμισμα (δεν χάνονται όπως υποστηρίζουν κάποιοι) όπως και τα χρέη του καθενός.

-Με το νέο νόμισμα (έστω δραχμή) η χώρα αποκτά ανταγωνιστικότητα και διαμορφώνει δική της νομισματική πολιτική. Όχι με βάση τις ανάγκες της νομισματικής ένωσης που ευνοούν Γαλλία, Γερμανία. Με την έξοδο από την ευρωζώνη θα φτηνύνουν τα είδη πρώτης ανάγκης και θα ακριβύνουν τα εισαγόμενα (αυτοκίνητα, τηλέφωνα κλπ). Οικονομολόγοι όπως ο Πωλ Κρούγκμαν, έχουν τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Διαφωνούν βέβαια διάφοροι παραθυράτοι έλληνες κινδυνολόγοι.

-Οι Τράπεζες για τις οποίες γίνεται μεγάλη κουβέντα θα αντέξουν αν υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Και αν αντιπροσωπεύουν αυτό το οποίο εμφανίζουν. Κάποιες θα τις φάει η «αγορά» και αυτό μάλλον είναι νόμος της αγοράς.

-Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι χρεοκοπία ή όχι, αλλά πότε θα γίνει. Αν η Ελλάδα υπογράψει το Μνημόνιο 2 (θα δούμε παρακάτω) η χρεοκοπία θα γίνει στο μέλλον μέσα από απίστευτα συγκρουσιακές συνθήκες στη χώρα. Επιπλέον το 35% του νέου χρέους θα διέπεται από το Αγγλικό Δίκαιο και όχι το Ελληνικό, πράγμα το οποίο σημαίνει πως δεν θα μπορεί η Ελλάδα να το αποφύγει.

-Η χρεοκοπία θα γίνει γιατί το Μνημόνιο 2, όπως και το Μνημόνιο 1,δημιουργούν ύφεση, συρρικνώνουν την οικονομία ,δεν κάνουν βιώσιμο το χρέος, άρα θα επέλθει. Αν μάλιστα η Ευρωζώνη διαλυθεί όπως πιστεύουν πια πολλοί, η χώρα θα έχει φεσωθεί ένα νέο χρέος μη διαπραγματεύσιμο.

-Η στάση πληρωμών θα εγκαινιάσει μια δύσκολη περίοδο, όχι όμως δυσκολότερη από αυτή που θα ξεκινήσει αν πτωχεύσουμε στο μέλλον με άλλους όρους. Η χώρα θα γίνει ανταγωνιστική. Η Αργεντινή είναι ένα από τα διεθνή παραδείγματα που αποδεικνύουν πως η στάση πληρωμών, δεν είναι πτώχευση που περιγράφουν στα δελτία ειδήσεων.

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας;

Οι Γερμανοί και η τρόικα δεν είναι ούτε φίλοι μας ούτε εχθροί μας. Δεν θέλουν να μας σώσουν αλλά να πάρουν λεφτά. Αυτός είναι ο λόγος που βαφτίζουν τα μνημόνια «σωτηρία». Ένας καλός και ευγενικός υπάλληλος Τράπεζας, δεν κάνει την Τράπεζα καλή. Ούτε είναι ο ίδιος κακός επειδή αντιλαμβάνεται έτσι τα συμφέροντά της και τα υπερασπίζεται.

-Οι ξένοι δανείζουν λεφτά για να παίρνουν λεφτά, όπως οι Τράπεζες. Επί δύο χρόνια κατάφεραν να εμφανίσουν τον δανεισμό της Ελλάδας ως σωτηρία, πρώτα για να μην προχωρήσει η Ελλάδα σε άλλη λύση η οποία θα απειλούσε τους ίδιους. Οι γαλλογερμανικές Τράπεζες θα επικρατήσουν στο Νότο της Ευρώπης όταν θα έχουμε πέσει στον γκρεμό. Στις δανειακές συμβάσεις που υπογράφουν ο πρώτος όρος είναι πως η Ελλάδα οφείλει να πληρώνει τους τόκους της. Δίνουν λεφτά για να τα επιστρέφουμε με την πληρωμή τόκων. Και βέβαια δεν συμψηφίζονται με αξιώσεις της Ελλάδας (κατοχικό δάνειο, πολεμικές αποζημιώσεις).Ένας ακόμη από τους όρους του δανεισμού είναι η προτεραιότητα στην ενίσχυση των Τραπεζών. Γιατί άραγε;
 
-Οι Γερμανοί υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους. Το θέμα είναι τι κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις; Ευθυγραμμίζονται με τους δανειστές, ενώ τα συμφέροντά μας είναι αντίθετα. Χρησιμοποιούν επίσης την επιχειρηματολογία τους. Υπογράφουν πράξεις δανεισμού που οδηγούν απλώς σε νέο χρέος.Η ΕΚΤ, ένας από τους δανειστές μας, έχει 50 δις σε ελληνικά ομόλογα τα οποία είχε αγοράσει στο 80% της αξίας τους. Η βοήθεια λοιπόν προς την Ελλάδα δεν προβλέπει η χώρα μας να τα πάρει στην αξία τους όταν λήξουν, αλλά να μετατραπούν σε ομόλογα του EFSF τα οποία θα αγοράσει η Ελλάδα αφού δανειστεί τώρα με επιτόκια.

Εδώ μπαίνει το ερώτημα, γιατί; Ενδεχομένως πολλοί απ αυτούς να συνδέονται με συμφέροντα. Η Ελλάδα σε λίγο δεν θα έχει να φάει, αλλά αυτοί γίνονται μάνατζερ της «πράσινης ενέργειας» της οποίας η τεχνολογία θα αγοραστεί από την Γερμανία. Μια μεγάλη μερίδα σχετίζεται με το real estate το οποίο θα αφήσει μεγάλα κέρδη τα επόμενα χρόνια. Και μια άλλη μερίδα, είτε σχετίζεται απευθείας με τραπεζικά συμφέροντα, είτε θεωρεί πως η λύση είναι η άποψη πως οι περικοπές θα δημιουργήσουν ανταγωνιστικότητα. Αυτοί που χειρίζονται σήμερα από την πρωθυπουργία της χώρας ως τους σχετιζόμενους οργανισμούς, είναι παιδιά των Τραπεζών και της αντίληψης της «εσωτερικής υποτίμησης». Ανάμεσά τους οι καιροσκόποι και οι αφελείς, νομίζουν πως έτσι θα δώσουν παράταση στο πολιτικό σύστημα που τους τρέφει.

Θα μας σώσει το Μνημόνιο 2;

Όσο και το Μνημόνιο 1. Η επιχειρηματολογία για την επιβολή του Μνημονίου 2, είναι η ίδια ακριβώς με αυτή του πρώτου. «Η χώρα θα καταρρεύσει, χρειάζεται δανεισμό για να λειτουργήσει, τους όρους τους επιβάλουν οι δανειστές, οι οποίοι παρά την επιβολή είναι σωτήρες». Τα δύο μνημόνια, ακόμη και αν αφαιρέσουμε οποιοδήποτε υποψία σκοπιμότητας συμφερόντων, και τα αναλύσουμε ως οικονομικά-πολιτικά γεγονότα, είναι τεχνητές λύσεις που δεν δίνουν λύση. Στηρίζονται σε αυτό που αποκαλείται «εσωτερική υποτίμηση». Δηλαδή η χώρα δεν κάνει στάση πληρωμών. Δεν γίνεται ανταγωνιστική με την υποτίμηση δικού της νομίσματος, αλλά με μείωση μισθών και δαπανών. Αυτό με το Μνημόνιο 1 δεν έγινε. Η μείωση των μισθών, των συντάξεων ,όπως και τα φορολογικά μέτρα έφεραν ύφεση. Η πραγματική αγορά συρρικνώθηκε. Καμιά παραγωγική διαδικασία δεν ενεργοποιήθηκε. Το χρέος μεγάλωσε. Το μεγάλο χρέος (για το οποίο οι μνημονικοί ήθελαν να ρίξουν στο πυρ το εξώτερο όσους το προέβλεπαν),απαιτεί με τη σειρά του πιο σκληρά μέτρα. Οι μισθοί πέφτουν αλλά η αξία των χρεών δεν προσαρμόζεται. Μειώνεται η κατανάλωση, υπάρχει στάση πληρωμών και αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων, οι τράπεζες δεν δίνουν πιστώσεις ακριβώς επειδή είναι έτσι η κατάσταση. Η ανεργία αυξάνεται και τα χρήματα αντί να δημιουργούν προϋποθέσεις υγιούς οικονομίας, δίνονται σε επιδόματα ανεργίας. Το επόμενο στάδιο είναι οι κοινωνικές συγκρούσεις. Ξεκινάνε από την κατανοητή αύξηση της εγκληματικότητας και φτάνουν ως τις κοινωνικές διαμαρτυρίες των ανθρώπων που δεν μπορούν πια να επιβιώσουν. Το χρέος είναι δυσβάσταχτο. Επέρχεται η χρεοκοπία.

-Δεν πρόκειται για σενάριο αλλά για πραγματική ζωή τον καιρό του μνημονίου. Το πρώτο μισό έχει επιβεβαιωθεί. Αυτή που επέβαλαν το πρώτο μνημόνιο, αφού έφεραν την ύφεση, τώρα την χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για να φέρουν το δεύτερο. Οι διαπραγματεύσεις στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου περί του 20% ή του 13ου μισθού που σώθηκε είναι τραγέλαφος.

-Είναι τραγικό πως ο ένας από τους δανειστές, το ΔΝΤ, είναι αυτός που έχει εκφράσει σχετικές επιφυλάξεις για τους όρους του Μνημονίου 2, γνωρίζοντας ίσως από τη διεθνή εμπειρία του την κατάληξη.

-Γιατί απέτυχε το μνημόνιο 1; Μα γι αυτά που προέβλεπε και όχι γιατί δεν εφαρμόστηκε. Είναι δεδομένο πως η ελληνική ιδιομορφία του κομματικού κράτους, είχε τη συμβολή της σε μέτρα που δεν πάρθηκαν για την δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά αυτά δεν σχετίζονται με το μνημόνιο. Ενώ η τρόικα καθορίζει για παράδειγμα στο Μνημόνιο 2 με ακρίβεια εκατοστιαίας μονάδας τις περικοπές στους μισθούς, δεν κάνει καμιά πρόβλεψη ή καμιά επιβολή για την δίκαιη φορολόγηση. Δεν λένε στο Μνημόνιο έσοδα «τόσα» από φοροδιαφυγή ή από δίκαιη φορολόγηση. Λένε όμως για μισθούς. Επίσης οι δανειστές δεν επιβάλουν καμιά αναπτυξιακή πολιτική που πρέπει να συνοδεύει το Μνημόνιο και η οποία θα εγγυάται σταδιακά έξοδο από την κρίση. Η οικονομία των Μνημονίων, είναι εγγύηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

-Το Μνημόνιο 2, με βάση την αποτυχία του Μνημονίου 1, έπρεπε να είναι ακριβώς η αναίρεση της πολιτικής του πρώτου Μνημονίου. Είναι η συνέχισή του. Η Ελλάδα δανείζεται για να πληρώσει τόκους, να δώσει στις Τράπεζες και να επιβιώσουν πολιτικά οι ντόπιοι οπαδοί αυτής της πολιτικής έως την κοινωνική έκρηξη. Επιπλέον δεσμεύεται στο δανεισμό με το αγγλικό δίκαιο. Δηλαδή σε περίπτωση μελλοντικής χρεοκοπίας ή ακόμη και κατάργησης του ευρώ, η Ελλάδα θα χρωστά το ισόποσο σε ευρώ.

-Δεν υπάρχει καμία προοπτική επιτυχίας του Μνημονίου. Ακόμη και οι προβλέψεις για τις λεγόμενες Ιδιωτικοποιήσεις, είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουν καμία τύχη. Απλώς η Δημόσια περιουσία θα απαξιωθεί και θα παραδοθεί στο όνομα της σωτηρίας σε ξένους αγοραστές.

-Οι αγορές, εξαιτίας ακριβώς της ύφεσης που προκαλούν τα Μνημόνια, δεν πρόκειται να ανοίξουν. Θα παραμείνουν καχύποπτες. Ο παραγωγικός ιστός θα καταστραφεί εντελώς. Το «σωτήριο» Μνημόνιο 1, έχει αποδεκατίσει την βιομηχανική παραγωγή (11,4 % κάτω),έχει εξακοντίσει την ανεργία (20%) και έχει μειώσει τα Δημόσια Έσοδα (18%).Σε λίγο κανένας δεν θα μπορεί να εισφέρει το παραμικρό στο Δημόσιο.

-Η κατεστραμμένη παραγωγικά Ελλάδα, θα διώξει τα παιδιά της στο εξωτερικό ή θα τα καταστρέψει. Οι πιο ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις θα βουλιάξουν στην ύφεση, την κοινωνική ανασφάλεια, εχθρευόμενες ένα κράτος που είναι εναντίον του.

Οι Σωτήρες

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ένας Τραπεζίτης πρωθυπουργός που είναι από αυτούς που επεξεργάστηκαν πανευρωπαϊκά αυτές τις καταστροφικές πολιτικές και μερικοί εκατομμυριούχοι πολιτικοί, προσπαθούν να πείσουν ότι νοιάζονται για το μέλλον της χώρας. Αν νοιάζονταν τόσο πολύ θα φορολογούσαν τους εαυτούς τους. 

Ή έστω θα μείωναν ως ένδειξη συμπαράστασης σε αυτό που περνάει ο κόσμος, τα βουλευτικά έσοδα.

Σε καμία από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, το κλίμα φόβου που δημιουργούν, δεν έχει επιχειρήματα. Γιατί θα κάνει ζημιά η δραχμή; Πώς αυτοί οι καλοί Σαμαρείτες του κοινωνικού μέλλοντος, που δημιούργησαν όλη την κατάσταση που ζούμε, ξαφνικά απόκτησαν θεία φώτιση για τη σωτηρία μας; Πώς οι κακοί πολιτικοί δεκαετιών (όλοι τους για κακή τους τύχη είναι) θα γίνουν οι καλοί συμβαλλόμενοι στις δανειακές συμφωνίες; Δεν απαντούν. Απλώς εκφοβίζουν.

Κάποιο κινούνται από δόλο. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως έτσι διαιωνίζουν την πολιτική τους επιβίωση, δίνοντας ανάσα σε ένα σύστημα που χωρίς αυτό θα πάψουν να υπάρχουν.
Ακόμη και αν υπήρχε μία πιθανότητα οι δανειακές συμβάσεις να είχαν μια απειροελάχιστη θετική έκβαση, αυτοί είναι που εγγυώνται πως δεν είναι έτσι. Δεν έχουν καμία. Μόνο άθροιση χρέους και στο τέλος χρεοκοπία με τις χειρότερες επιπτώσεις.
Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει βέβαια και το θέμα μιας Δημοκρατίας που ξεχνάει τον εαυτό της, αυτοκαταργείται για να εξυπηρετήσει όρους της Αγοράς, για το καλό μας πάντα. Περιμένω κάποιον από τους σωτήρες να μου δείξει ένα μέρος του κόσμου που η λειτουργία της αγοράς είχε θετικά αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο.

Μέχρι τότε ας θυμούνται πως όσοι σήμερα δίνουν συνταγές για την κρίση είναι αυτοί που τη δημιούργησαν. Και στην Ελλάδα, αυτοί που κλαίνε για την δημοσιονομική κατάντια, είναι ακόμη αυτοί που την συντηρούν. Κρατάνε θέση υπαλλήλου ΟΣΕ στο Μεσολόγγι όπου δεν έχει τραίνο, αλλά περικόπτουν οριζόντια μισθούς από αυτούς που σε λίγο θα πεθάνουν από την πείνα.

ΥΓ Για να φτάσουμε στην κρίση, έπρεπε να χάσουμε την κρίση μας. Μήπως για να βγούμε πρέπει να την ξαναποκτήσουμε;

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ